Lokale besturen en woonactoren denken na over alternatieven
Inspiratiedag 13 maart 2017 - Provinciehuis Limburg, Hasselt
Het recht op een behoorlijke huisvesting staat in de Belgische grondwet. Ook de Vlaamse Wooncode bepaalt dat we allemaal recht hebben op menswaardig wonen. Maar in de praktijk stellen we vast dat niet iedereen een kwaliteitsvolle en betaalbare woning vindt.
Heel wat middenveldorganisaties en armoedeverenigingen vonden elkaar rond deze bezorgdheid en richtten het ‘Platform Betaalbaar Wonen Limburg’ op. De organisatie van een inspiratiedag op 13 maart in het provinciehuis was met meer dan 120 aanwezigen alvast een schot in de roos.
Erwin De Bruyn (Stebo): “De druk op de woningmarkt neemt toe. Dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een stijgend inwonersaantal, de afname van het aantal mensen per woning, de komst van vluchtelingen uit conflictgebieden en de toename van het aantal arbeidsmigranten. Het aanbod uitbreiden is niet altijd mogelijk door de impact ervan op onze beschikbare ruimte. We moeten een evenwicht proberen te vinden.”
Carien Neven (beweging.net) vult aan: “We staan in Limburg voor een grote uitdaging. Er worden bijkomende sociale woningen gebouwd, maar het tempo is niet hoog genoeg om de vraag op korte termijn op te vangen. Vandaar dat we met ons platform naar alternatieven gezocht hebben die we hier vandaag voorstellen. Hiermee willen we lokale besturen en woonactoren inspireren om betaalbare en kwaliteitsvolle woningen te voorzien, in het bijzonder voor kwetsbare mensen.”
Die verschillende alternatieven werden voorgesteld in vier workshops: kwaliteitsvolle woningopsplitsing en zorgwonen, gereguleerd kamerwonen, activerend leegstandsbeleid en alternatief kleinschalig wonen.
Jos Gorssen (Agentschap Wonen-Vlaanderen) lichtte enkele mogelijkheden voor een actief lokaal woonbeleid toe.
Deze inspiratiedag werd ondersteund door het provinciebestuur van Limburg. Frank Smeets (gedeputeerde van wonen) vond het initiatief zeer waardevol. Onder zijn impuls zal onderzocht worden hoe de provincie met dit platform kan samenwerken om tot structurele oplossingen te komen als het over wonen voor iedereen gaat.
Teksten en presentaties van de sprekers
Inleiding van Carien Neven, secretaris beweging.net Limburg
Download deze inleiding: Inleiding van Carien Neven106.11 KB
De speech van gedeputeerde Frank Smeets
Download de speech: Speech gedeputeerde Frank Smeets257.41 KB
Beleidsinstrumenten voor een actief lokaal woonbeleid
Jos Gorssen (Agentschap Wonen-Vlaanderen)
Download deze presentatie: Beleidsinstrumenten actief lokaal woonbeleid1.24 MB
Workshops
1: Kwaliteitsvolle Woningopsplitsing en Zorgwonen
Een aanzienlijk deel van het Vlaamse woningpatrimonium is te groot voor haar huidige behoefte. Een woningopsplitsing kan een oplossing zijn om relatief eenvoudig bijkomende woongelegenheden te creëren. Ook tijdelijke invullingen als ondergeschikte wooneenheden in het kader van zorgwonen voor precaire doelgroepen, kunnen soelaas bieden. Maar dan moeten er zeker een aantal kwaliteitsvoorwaarden in acht genomen worden. Stebo stelt een leidraad voor zo’n kwalitatieve opsplitsing voor en we luisteren naar de prille ervaringen van het Netwerk Coöperatief Wonen.
Hilde Van Ransbeke (Stebo) en Frouwke Bormans (Stebo)
Download deze presentatie: Kwaliteitsvolle woningopsplitsing en zorgwonen1.43 MB
2: Gereguleerd Kamerwonen
Het wonen op kamers is een laagdrempelige manier om het zelfstandig wonen met een beperkte beurs mogelijk te maken. Het kamerwonen beantwoordt een blijvende behoefte van veel alleenstaanden. CAW Limburg toont met goede voorbeelden uit Genk en Maasmechelen aan dat een regulerend kwaliteitskader voor kamerwonen en een begeleiding van deze kwetsbare bewoners een goed resultaat kunnen opleveren voor de huurders en verhuurders van deze woonvorm.
Johan Huygen (CAW Limburg) en Tim Vanbrabant (stad Genk)
Download deze presentatie: Wonen op kamers2.65 MB
3: Activerend Leegstandsbeleid
Ondanks de hoge druk op de woningmarkt, en zeker voor bescheiden woningen, is er ook in Limburg nog een behoorlijke reserve aan onbenutte leegstaande woningen. Vaak hebben de eigenaars van deze panden geen goed zicht op de mogelijkheden om die woningen terug op de markt te brengen. Stebo geeft een aantal hefbomen mee voor een lokaal activerend leegstandsbeleid en we luisteren naar de resultaten van een actie van Stad/OCMW Hasselt om eigenaars van leegstaande panden te informeren over diverse mogelijkheden.
Mieke Maes (Stebo) en Erna Poesmans (OCMW Hasselt)
Download deze presentatie: Activerend leegstandsbeleid894.69 KB
4: Alternatief Kleinschalig Wonen
De provincie Vlaams-Brabant schreef een oproep uit naar architecten: "Ontwerp een woning, vast of verplaatsbaar, die met alle regels in orde is én dit tegen een betaalbare prijs." Een deskundig jury toetste de ingediende voorstellen af op de prijs, de kwaliteit en het energieverbruik van de woning. Het resultaat werd gepubliceerd in de catalogus 'Kleinschalig wonen'. Het illustreert dat ook kleine woningen voldoende woonkwaliteit kunnen bieden. Kleinschalige woningen zijn kleine energiezuinige woningen met alle comfort en ingericht met keuken, badkamer en toilet tegen een betaalbare prijs.Tegelijk ontwikkelt de provincie een aantal projecten van groepswoningbouw uit de catalogus voor sociale verhuring. Kleinschalig wonen biedt zo ook een antwoord op het maatschappelijk vraagstuk van betaalbaar wonen.
Tom Raes (diensthoofd Wonen provincie Vlaams-Brabant)
Download deze presentatie: Kleinschalig wonen7.59 MB
Fotoalbum
Foto's: Luc Gijbels, Stebo
Initiatiefnemers: Provincie Limburg, beweging.net Limburg, Huurderssyndicaat, RIMO Limburg, Stebo, Vormingplus Limburg, CAW, Limburgs Platform voor Vluchtelingen, Orbit, Welzijnszorg, Limburg Gastvrij, Vluchtelingenwerk Vlaanderen