Europa blijft een onbekende, al heb je er dagelijks (onbewust) mee te maken. Tel daarbij de heisa rond de Brexit en de nakende verkiezingen van het Europees Parlement. Redenen genoeg voor beweging.net West-Vlaanderen om op 23 april een infoavond te organiseren in de Haven van Zeebrugge. Cindy Franssen, Vlaams volksvertegenwoordiger en voormalig lid van de Raad van Europa, en Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Zeebrugse haven, waren de inleiders…
In de na-oorlogse periode lag vanuit de drang naar vrede, stabiliteit en welvaart jarenlang de focus op welvaart en economische vooruitgang. Het sociale aspect van Europa kreeg daardoor weinig aandacht.
“De laatste jaren, en zeker onder impuls van Marianne Thyssen, Europees Commissaris voor Werk en Sociale Zaken, kwam de focus veel sterker op het sociale te liggen. Nu moet Europa die weg verder volgen en zijn geloofwaardigheid herwinnen”, zegt Franssen. Ze wijst op het vele positieve: “ Zo stroomt jaarlijks 25 miljoen euro naar West-Vlaanderen via subsidies voor landbouw, fietssnelwegen, toerisme, renovatie van sociale woningen… Als consument word je door Europa beter beschermd. De sociale dumping in de bouw- en transportsector wordt aangepakt. Maar, ja, er ligt nog werk op de plank. Zoals een rechtvaardiger fiscaliteit waarbij ook multinationals hun deel van de belastingen betalen. Of een sterker Europees sociaal overleg…”.
“Het is bovendien de sociaal-economische onzekerheid en achterstand die maken dat mensen niet meer geloven in Europa. We hebben nood aan een sterker en meer beschermend en socialer Europa. Desnoods met verschillende snelheden voor lidstaten die al dan niet meewillen”.
Gevraagd naar zijn reactie op de Brexit en de mogelijke gevolgen daarvan, reageert Joachim Coens: “Liever een sterke dan een zwakke buur. Het UK is de vierde grootste handelspartner van ons land. Wij voeren voor 31 miljard euro uit en voor 16,7 miljard euro in. Wanneer daar straks heffingen op komen, worden onze producten duurder in het UK en worden ze misschien vervangen door Turkse producten die niet aan die heffingen onderworpen zijn. Vraag is bovendien wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn voor de Britten! Gaat hun economie achteruit, dan krijgt onze uitvoer klappen en dit heeft een effect op onze welstand”.
”Voor de haven en de bedrijven is de onzekerheid erg vervelend. Je moet je voorbereiden maar op wat?”, zegt Joachim Coens. Uit zijn toelichting blijkt dat de Zeebrugse haven reeds vele voorbereidingen trof, zoals de aanleg van een mega-parking om files bij nieuwe douanecontroles te voorkomen of een handige app om bedrijven en truckers vlotter wegwijs te maken.
Voor aanvang van de infoavond genoten de aanwezigen vanop de ABC-toren van het formidabele uitzicht over de Zeebrugse haven. Op de foto herken je v.l.n.r.: Moniek Boydens (Brugge), Noël Delaere (Zuienkerke), Myriam Goegebeur (Ichtegem), Joachim Coens - gedelegeerd bestuurder Zeebrugse haven, volksvertegenwoordigers Roel Deseyn en Cindy Franssen, Sandy Buysschaert (Blankenberge), Georgine Denolf (Brugge) en gehurkt provinciaal beweging.net-secretaris Lieven Van Belle en –stafmedewerker Gaëlle Beeusaert.