Op 14 oktober trekken we met zijn allen naar de stembus voor lokale verkiezingen. De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Gemeentelijk beleid is direct zichtbaar en voelbaar. Elke beleidsploeg moet aan het begin van de bestuursperiode bepalen wat ze gaat doen.
Dat betekent keuzes maken. De visie kan nogal verschillen van partij tot partij. Voor beweging.net is ze duidelijk: elke gemeente moet resoluut gaan voor een sociaal rechtvaardige en een ecologisch duurzame samenleving.
Vorig jaar gaf beweging.net tijdens de campagne “Iedereen burgemeester” iedereen de kans om voorstellen in te dienen. Het resultaat zijn zeer concrete voorstellen, verdeeld over 11 thema’s en gebundeld in 33 uitdagingen voor een volgend gemeentebestuur.
Mobiliteit
Het thema met de meeste voorstellen en reacties is mobiliteit. Dit zijn de vier belangrijkste uitdagingen:
- Openbaar vervoer voor iedereen: beweging.net vindt dat iedereen recht heeft op vervoer, ook zij die afgelegen wonen, weinig financiële middelen of geen auto hebben.
- Meer toegankelijke bus- en tramhaltes: dit is noodzakelijk opdat iedereen volwaardig aan de samenleving kan deelnemen.
- Het gebruik van de fiets stimuleren: de fiets zit in de lift. Gemeenten moeten dit verder ondersteunen met veilige fietspaden, overdekte fietsstallingen, meer fietsstraten, enz.
- Meer ruimte en middelen voor elektrische mobiliteit en gedeelde mobiliteit: koning auto regeert niet langer meer. Geef de alternatieven alle kansen en pas het STOP-principe toe (eerst Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer en uiteindelijk Personenwagens).
Gedeelde mobiliteit
Het autoverkeer neemt almaar toe en dat vertaalt zich concreet in meer en langere files, een grotere vraag naar parkeerruimte en meer sluikverkeer door woonwijken. De leefbaarheid daalt en het gezondheidsrisico stijgt door luchtvervuiling en lawaai. Door auto’s te delen en meer de fiets te gebruiken kunnen we de leefbaarheid opnieuw verhogen.
Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ stimuleert beweging.net kinderen om meer te fietsen. Via de Fietsbieb bieden we iedereen de mogelijkheid om op een goedkope en duurzame manier een tweedehands fiets te ontlenen. We roepen alle Limburgse gemeenten op om de opstart van een Fietsbieb te ondersteunen. Lokale vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werking.
Patrick Bosmans van Fietsbieb Ham: “Wij verzamelen de fietsen, knappen ze op en lenen ze vervolgens opnieuw uit. Zo geven we een nieuw leven aan reeds gebruikte kinderfietsen en promoten we ‘delen’ in plaats van ‘hebben’.”
Lees verder onder de foto!
Een gemeente kan ook zelf deelauto’s ter beschikking stellen. De gemeente Neerpelt past dit nu al toe.
Burgemeester Raf Drieskens verduidelijkt: “Sinds enkele jaren stellen wij een deelauto ter beschikking aan onze inwoners. Een deelauto is goed voor de portemonnee, de mobiliteit, het milieu en voor een beter gebruik van de publieke ruimte. Een auto is duur. Zeker voor een tweede auto in een gezin is dit héél veel geld in verhouding tot het effectief gebruik. Een deelauto kan dan een heel interessant alternatief zijn.”
Schepen van mobiliteit Liesbeth Fransen vult aan: “Deelauto’s zorgen ervoor dat we voor sommige verplaatsingen betere en meer milieuvriendelijke alternatieven overwegen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. En door een toenemend gebruik van deelauto’s zullen er op termijn ook minder parkeerplaatsen nodig zijn, waardoor we het openbaar domein meer kunnen vergroenen in plaats van verstenen.”
Met een deelauto bouw je dus verder op het waardevolle principe “delen is het nieuwe hebben”. In plaats van telkens dure aankopen te moeten doen, huur je een auto ‘als een dienst’ in wanneer het echt nodig is en er geen betere alternatieven voorhanden zijn. Deelsystemen zijn dan uitermate handig en sociaal, want toegankelijk voor iedereen.
Uitdagingen voor een volgend gemeentebestuur
Lees meer uit Visie ...