Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om in jouw gemeente aan de slag te gaan.
100 jaar beweging.net
Beweging.net bestaat 100 jaar in 2021 en dat moet natuurlijk gevierd worden!
Het hele jaar door organiseren we verschillende activiteiten die jullie mee kunnen ondersteunen, organiseren, meemaken, ...
We zijn nog volop aan het werk hier een onvergetelijk jaar van te maken. Vind er binnenkort alles over hier en op onze sociale media!
Week van de Vrijwilliger
Van 27 februari tot 7 maart is het opnieuw de Week Van De Vrijwilliger. Naar goede gewoonte zetten we jullie vrijwilligers graag in de bloemetjes. Vind er binnenkort alles over hier en op onze sociale media!
Gemeentelijk mobiliteitsonderzoek
De Vlaamse regering heeft met het principe basisbereikbaarheid een nieuw vervoersmodel uitgetekend. Naast het openbaar vervoer met trein en bus, wil men maximaal inzetten op combimobiliteit. Dat wil zeggen dat je verschillende vervoersmiddelen makkelijk kan combineren om op je uiteindelijke bestemming te komen. Bussen van de Lijn zullen eerder kiezen voor de kortste en rechtste weg, waardoor ze sneller op hun bestemming komen. Maar onder de naam 'vervoer op maat' kan er een extra aanbod voorzien worden als de bus niet meer in jouw onmiddellijke omgeving zal stoppen.
Maar hoe zit het in jouw gemeente? Hoe kijken jullie naar het openbaar vervoer? Hoe is het gesteld met de fietsverplaatsingen? Zouden mensen gebruik maken van nieuwe initiatieven? Om dit te weten te komen organiseert beweging.net een mobiliteitsbevraging.
Aan de slag? Neem contact op met om een bevraging om maat van jouw gemeente te maken.
Fietsbieb
Op zoek naar een kinderfiets? Koop je liever geen nieuwe? Kom dan eens langs bij de Fietsbieb! De Fietsbieb biedt kwaliteitsvolle tweedehands kinderfietsen aan die je goedkoop kan lenen. Je betaalt € 20 per jaar (+ € 20 waarborg) om een fiets uit te lenen. Tijdens dat jaar mag je gerust langskomen om je fiets te ruilen voor een groter of gewoon een ander exemplaar.
Op die manier willen we meer kinderen aan het fietsen krijgen op een budgetvriendelijke manier. Maar ook het duurzaamheidsaspect is heel belangrijk: 'delen' is het nieuwe 'hebben'!
Er zijn ondertussen al 14 Fietsbiebs in onze regio, en er staan er nog op de planning. Meer weten? Neem een kijkje op de site of contacteer .
Duurzaamheid in en rond Mechelen en Turnhout
Klimaat en milieu zullen dé uitdagingen worden de komende jaren. Als beweging.net zetten we graag een aantal initiatieven mee in de kijker!
- Klimaan is een Mechelse burgercoöperatie die lokale klimaatprojecten uitwerkt en realiseert. Ze wonnen in 2019 de Tamara's uit handen van onze jongerenjury.
- Zonneregio Kempen is een project van Campina Energie en wilt zo veel mogelijk daken voorzien van zonnepanelen. Niet alleen op grote gebouwen, zoals onlangs het woonzorgcentrum Sint-Anna in Herentals, maar ook bij jou thuis. Ze zochten uit welke zonnepanelen je de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft, staan je bij met persoonlijk advies en zorgen voor opvolging. Hoe dat in z'n werk gaat komen ze ook graag uitleggen op een info-avond.
- Beweging.net schaart zich ook mee achter Klimaatmakers. Burgers en beleid dromen, beslissen en steken samen de handen uit de mouwen samen tot een CO²-reductie te komen. Olen en Laakdal bijten de spits af als pilootgemeentes.
Tijd zat
Dat zeggen ze in de Kempen als het niet aankomt als het niet aankomt op wat extra uren of dagen. Maar we horen die uitspraak steeds minder. Want iedereen heeft het druk-druk-druk. Hoe komt dat? En vooral, wat kunnen we er aan doen? 'Tijd zat' gaat op zoek naar antwoorden.
Waarvoor zou jij graag meer tijd willen maken? Wat zou je doen moest je 'tijd zat' hebben? Vertel het ons op dit kaartje. We sturen je alleszins een kaartje terug! En wie weet maak je kans op een Kempense geschenkbon.
Gemeentelijke fiscaliteit
Elk jaar valt de belastingsbrief in de bus. Daarmee betalen we niet alleen Vlaamse en federale belastingen, maar ook belastingen voor onze gemeente (APB). Wie een huis of appartement in eigendom heeft, betaalt ook jaarlijks onroerende voorheffing (OOV). Ook hier gaat een deel naar de gemeente. Deze twee belastingen zijn goed voor ongeveer 80% van de inkomsten van een gemeente.
Hoeveel die belastingen bedragen, bepaalt elke gemeente jaarlijks. Algemeen in Vlaanderen is er een daling van de aanvullende personenbelastingen of APB en een stijging van de opcentiemen van de onroerende voorheffing of OOV. Daarbij wordt soms verkeerdelijk gezegd dat de grotere vermogens meer belastingen betalen. Uit een simulatie blijkt dat dit zeker niet altijd het geval is.
Alle info kan je hier vinden. Vragen, meer info of wil je hier mee aan de slag gaan, geef dan een seintje aan
Giraff
Het project Giraff van beweging.academie gaat over je nek uitsteken. Over het gesprek aangaan over ruimtegebruik in je buurt,wijk of gemeente. Als betrokken burger, vereniging of lokale stakeholder. Samenwerken om de (publieke) ruimte in de buurt anders te bekijken en groener, gezonder en socialer te maken.
Tijdens een aantal webinars namen een aantal ambassadeurs het woord. In 2021 gaan we echt aan de slag. In 15 gemeentes rollen we een traject uit om samen vorm te geven aan de (publieke) ruimte.
Op de website van Giraff kan je meer info vinden en de webinars herbekijken.
ACV
Onze sociale zekerheid: ze is er voor iedereen. Dit jaar zet de campagne #onzesocialezekerheid van ACV de sociale zekerheid nog eens extra in de verf. Je hoorde misschien de spotjes al op de radio.
Maar het gaat verder! Hoe zit het systeem precies in elkaar? En zal het ons in de toekomst nog kunnen beschermen? ACV organiseert drie webinars die daar dieper op ingaan. Inschrijven voor de webinars kan via https://bit.ly/3kiz8s0
Alle info over de campagne vind je op de website
Denk in jouw gemeente eens na over wat de sociale zekerheid voor jou al betekend heeft en verzamel jullie verhalen. Bezorg ze aan je stafmedewerker!
OKRA
In 2021 blaast OKRA 65 kaarsjes uit, en dat gaan ze vieren!
- Zing en dans mee met het OKRA lied ‘Samen gaan we’r voor’.
- Plein op stelten… De OKRA-mobilhome komt op verschillende plaatsen langs om evenementen te ondersteunen en op te stellen.
- Heb je een een evenement waar de OKRA-mobilehome wel zou passen? Contacteer dan OKRA!
Alle info vind je binnenkort op hun website.
Femma
Met ‘Femma maakt het’ laat je je creativiteit prikkelen. Vind op deze website alles op één plek, mooi onderverdeeld in verschillende categorieën. Kies uit gevarieerde handleidingen en methodieken. Jij kiest op maat van je groep. De talenten die bij de vrijwilligers van je groep aanwezig zijn, kun je benutten. De winkel is altijd open! Alle informatie blijft bovendien het hele jaar beschikbaar en wordt regelmatig aangevuld.
Een paar van deze ideetjes:
- Secret Santa: een originele manier om toch een beetje kerstmis te vieren in je groep!
- Zeg het met een geheime boodschap: een kaarsje dat niet alleen licht en warmte brengt, maar ook een boodschap voor wie 'm brandt
- Maak je eigen raamtekening: van heel eenvoudig tot echte kunstwerken
KWB
KWB laat corona niet aan hun hart komen en biedt vier gratis corona-veilige activiteiten aan die je kan organiseren: een winterse griezeltocht, een digitaal sinterklaasfeest, online kooklessen en een online workshop ‘opfrissing van de wegcode’.
Je kan deze activiteiten aanbieden vanaf nu tot 31 maart 2021.
- Winterse griezeltocht
- Digitaal Sinterklaasfeest
- Online kooklessen
- Workshop 'Opfrissing van de wegcode'
Familiehulp
De NOAH’s van Familiehulp zijn kleinschalige dagverzorgingshuizen waar oudere mensen met een zorgbehoefte via leuke activiteiten samen een gezellige dag doorbrengen. Familiehulp biedt hen verzorging (douche/bad, haarverzorging, nagelverzorging, massage,…) en sociale contacten aan om zo de toenemende vereenzaming bij senioren tegen te gaan. In Antwerpen vind je een NOAH in Aartselaar, Berlaar, Essen, Geel, Laakdal, Lint, Merksplas, Putte, Puurs en Wuustwezel.
NOAH staat voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht, Huiselijkheid.
Familiehulp is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers om hen bij te staan in een NOAH. Interesse? Bezoek de website.
WSM
Schenk hoop en #makechangehappen bij WSM. Voor 35% van hun middelen doet WSM namelijk een beroep op de gewaardeerde vrijgevigheid van solidaire sociale bewegingen, gemeenten en steden en particulieren zoals jij. Jouw steun is daarom heel belangrijk. Ze is de garantie voor een blik op de toekomst. Je leest de inspirerende verhalen van de WSM-changemakers op hun website. Geïnspireerd? Steun hen met een gift. Dat kan heel makkelijk:
- Kies een WSM-changemaker op acties.wsm.be en doneer via de knop ‘Schenk hoop. Doe een gift’. Nodig vrienden, familie en collega’s uit om hetzelfde te doen.
- Organiseer een actie. Ga een sportieve uitdaging aan, organiseer een online quiz of een coronaveilige activiteit en motiveer jouw netwerk om te sponsoren. Surf naar acties.wsm.be. Kies de WSM-changemaker voor wie jij je wilt inzetten, registreer je actie en deel ze makkelijk met je netwerk.
Pasar
Doe een pakje tijd cadeau aan iemand met wie je verloren ‘lockdowntijd’ wil inhalen. Een lange wandeling, een fikse fietstocht of gewoon een terrasje doen. Verstuur je pakje naar je vrienden en familie en beleef alvast wat voorpret. Vind er alles over op de website.
Van 1 tot 9 mei 2021 is het Week van de Vrije Tijd en gaat Pasar naar goede gewoonte aan de slag rond het recht op vrije tijd. Je zal met jouw gemeente verschillende activiteiten kunnen organiseren in samenwerking met Pasar. Ontdek er hier en op hun website binnenkort alles over.
Samana
Samana zet het project voor scholen in de kijker rond ‘Sami de Beer’.
Sami de Beer is ziek. Hij gaat langs bij de kinderen van de derde kleuterklas om hierover te vertellen, en hier rond te werken. Door een ingesproken voorleesverhaal met extra beeldmateriaal, door filmpjes waar Sami bijvoorbeeld een windelles geeft en kleurplaten die bezorgd worden aan leden die eenzaam zijn.
IC
Het Internationaal Comité wil ook dit werkjaar meebouwen aan een solidaire en warme samenleving waar plaats is voor iedereen. De activiteiten voor in 2021 zijn nog in volle voorbereiding. Wat staat er op de agenda?
- Moederdagtaalviering 2021
- Intralitratour: 21 maart 2021
- Boekbespreking Orhan Agirdag in 4 of 11 maart: Onderwijs en kinderen met een migratieachtergrond
Leer het IC beter kennen! Check de minireeks #ICpeople.
Welzijnszorg
Welzijnszorg zet met hun campagne 2020 de hachelijke woonsituatie van mensen in armoede op de agenda. Zet dit thema ook bij jouw bewegingspunt op de agenda en maak het bespreekbaar.
De activiteiten van Welzijnszorg zijn zo georganiseerd dat je ze ook in deze corona-tijden veilig kan organiseren.
- Zet je benen in
- Inleefweek armoede
- Armoedequiz (online!)
- Armoedewandeling
- Filmavond ‘Rabot’ (online!)