fbpx
kies regio:

Zomeruniversiteit 2024

Verbinding in verschil

De Zomeruniversiteit van beweging.net Limburg omvat wetenschap, actie en beleid. De Zomeruniversiteit is er voor denkers en doeners, voor wie zich graag laat inspireren en activeren rond actuele topics.

De verscheidenheid in onze samenleving lijkt toe te nemen. Dit idee krijgen we alvast wanneer we de media en politiek volgen. We analyseren en zoeken naar oplossingen voor onze democratie in transitie waar de kloof tussen burger en politiek nooit eerder zo groot leek. We beluisteren verklaringen voor de ogenschijnlijk toenemende polarisatie en hoe we kunnen blijven werken aan een verbindend verhaal. Ook geopolitieke conflicten en veranderingen hebben impact op ons als persoon, professional, vrijwilliger, beleidsmaker. Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Blijf je graag op de hoogte van het uitgebreide programma, schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 logo zu2024 website

DAG 1 - Democratie in transitie

Onze democratie is duidelijk in transitie. Meer en meer mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd in ons systeem van de representatieve politiek. Middenveldorganisaties zijn niet noodzakelijk meer de vanzelfsprekende belangenverdedigers van een breed publiek. Politiserende engagementen van burgers zijn vaker tijdelijk en krijgen een andere invulling.
Welke oplossingen kunnen een antwoord bieden voor de afstand tussen politiek en burger?

Met:
- Prof. dr. Jan Boon, docent bestuurskunde en democratie – UHasselt (School voor Sociale Wetenschappen),
- Eline Schmidt, wijkregisseur Dienst Beleidsparticipatie, Stad Gent,
- Steven Van Hemelryck, beleids- en vormingsmedewerker De Zuidpoort vzw Gent, over ‘Beste Burger’ - een recept voor beleidsparticipatie met álle burgers - door Knack verkozen tot ‘Held van de Democratie 2024’.

DAG 2 - Burgerschap in een geopolitiek turbulente wereld

Geopolitieke conflicten en veranderingen maken ons bezorgd. We voelen verontwaardiging en machteloosheid. We kijken weg of gaan de confrontatie aan vanuit medemenselijkheid en omdat het aan onze leefwereld raakt. Of we willen of niet, in de geglobaliseerde wereld zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Welke impact heeft dit op ons als individu, samenleving en beleid? Hoe kunnen we hiermee omgaan? Welke acties kunnen we zelf (lokaal) ondernemen? Waar ligt het kantelpunt naar actief burgerschap?

Met o.a.:
- Dr. Maarten Van Alstein, senior onderzoeker Vlaams Vredesinstituut,
- Gabriella De Francesco, schepen van Sociale zaken en welzijn, Gezin, Kinderopvang, Armoedebestrijding en Diversiteit en gelijke kansen - Stad Mechelen,
- Filip Balthau, coördinator JES Antwerpen.

DAG 3 - Polarisatie en verbinding

Het sociale weefsel van onze samenleving staat onder druk. Groepen en identiteiten worden tegen elkaar uitgespeeld. Uitsluiting lijkt grotere proporties aan te nemen. Het wij – zij denken lijkt de mogelijkheid tot echte dialoog en verbinding te verhinderen. De competitieve politiek en de vaak ‘framende’ media dragen mogelijk bij aan het uitvergroten van de verschillen.
Wat is er nodig om samen te werken aan een gemeenschappelijk en verbindend verhaal?

Met o.a.:
- Chris Wyns, opleider en polarisatiestrateeg Hanna Arendt Instituut,
- Anniek Nagels, schepen van talentontwikkeling (kinderopvang, opvoedings- en onderwijsbeleid), Samenleven en cultuur – Stad Genk.

Praktische info

De Zomeruniversiteit vindt plaats op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 augustus 2024, telkens van 13.30 tot 16.30 uur. Deelnemen is gratis maar inschrijven is verplicht.

Klik op deze link (Google Form) om in te schrijven!

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV