Met mij, via hen. Voor ons, naar jou?
24-25-26 augustus 2015 - beweging.net Limburg, Hasselt
Wederkerigheid lijkt een ouderwets woord, maar als je naar de maatschappelijke praktijk van vandaag kijkt, dan is het begrip enorm actueel. Als het gaat over de activering van leefloners, de (vermaatschappelijking van de) zorg, het basisinkomen, herverdelingsmechanismen, vrijwilligerswerk of integratie: telkens opnieuw is ‘wederkerigheid’ een belangrijk element in de discussie.
Want deze term wordt fundamenteel anders geïnterpreteerd, nagestreefd, gerealiseerd afhankelijk van hoe je naar de samenleving en het samenleven kijkt. De ene denkt aan ‘voor wat hoort wat’, de andere aan reciprociteit of solidariteit, of aan maatschappelijk relevant mogen en willen zijn.
En hoe denken wij er zelf over? Voer voor een Zomeruniversiteit anno 2015, zo dachten wij.
Dag 1 (24.08): Wederkerigheid in tijden van superdiversiteit
Wat betekent wederkerigheid in een samenleving in superdiversiteit? De roep om wederkerigheid klinkt steeds luider: voor wat hoort wat, ze moeten zich maar aanpassen, iedereen moet bijdragen. Maar wat is wederkerigheid? Gaat het over geven en nemen, rechten en plichten, uitwisseling of regelgeving, monoloog of dialoog, diversiteit of assimilatie?
We verkennen de overgang naar een superdiverse samenleving en diverse invullingen van wederkerigheid. Omdat wederkerigheid het wij-zij-denken niet mag versterken, maar juist tot een nieuw wij moet leiden.
Inspraak
Dirk Geldof, docent Faculteit Ontwerpwetenschappen UA, lector Sociaal Werk Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen en lector/onderzoeker Hoger Instituut Gezinswetenschappen Odisee. Auteur van ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert’.
- Voor wie hoort wat? Over wederkerigheid, sociaal beleid en diversiteit.beleid en diversiteit. (PDF-bestand)
- Superdiversiteit, hoe migratie onze samenleving verandert.
- www.dirkgeldof.be
Wederwoord
Johan Boucneau, beleidsmedewerker onderwijs stad Genk.
Ilse Jaspers, directie Jongerenwerking Pieter Simenon, coördinator BAAL Limburg (Bureau Alternatieve Afhandeling).
Verslag van dag 1:
Download het verslag van dag 1:
20150824_zomeruniversiteit_superdiversiteit.pdf603.28 KB
Dag 2 (25.08): Wederkerigheid, de ‘vergeten’ weg naar Welzijn
Als het over welzijn en geluk gaat, dan speelt wederkerigheid een absolute hoofdrol. Daar laat ze zich niet zurig afwegen als op een weegschaal. Zonder gulle wederzijdsheid en wederkerigheid was het mensenleven overigens al lang gestokt. Welvaart spoort (veel te veel) op macht en eigenbelang, maar goede zorg en welzijn, tevredenheid en verzoeting kunnen alleen maar gedijen op een bedje van mededogen en gratuite generositeit.
Daarom ook dat de therapeutische kracht van de Kleine Goedheid (het vrijwilligerswerk) zo hoog is. Daarom dat een welbegrepen ‘vermaatschappelijking’ zo belangrijk is om van deze maatschappij opnieuw een samenleving te maken.
Inspraak
Eddy Van Tilt (1952) studeerde psychologie en criminologie aan de KU Leuven. Hij heeft 35 jaar begeleidingswerk achter de rug en was 15 jaar eindredacteur van het kritische welzijnstijdschrift Oikonde Nieuws. Hij publiceerde recent 'De schaduw van de verlichting. De westerse worsteling met welzijn'.
De publicaties waarnaar Eddy Van Tilt verwees:
Download deze publicatie ...4.46 MB
Download deze publicatie ...5.11 MB
Wie Eddy Van Tilt wil mailen kan dat op dit adres ...
Wederwoord
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Johan Tourné, nationaal secretaris Ziekenzorg-CM
Verslag van dag 2:
Download het verslag van dag 2:
20150825_zomeruniversiteit_welzijn.pdf618.32 KB
Dag 3 (26.08): (Her)verdeling, (Weder)tewerkstelling, Groei(kansen)
Wederkerigheid is niet wollig. Integendeel: de invulling van dit begrip verdeelt ‘harde’ beleidssectoren zoals economie en tewerkstelling. Zeker als er gediscussieerd wordt over herverdeling, basisinkomen, de pensioenen, de ‘nieuwe’, ‘sociale’ en deel-economie.
Inspraak
Thomas Decreus is verbonden aan het Centrum voor Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie van de KULeuven. Deze jonge politieke filosoof is één van de zegsmannen van de linkse protestbewegingen na de financiële crisis en laat van zich horen in kringen van Hart boven Hard.
- De samenleving is geen contract: ‘voor wat, hoort niets’
- Het basisinkomen als breekijzer tegen de vakbonden?
Wederwoord
Stijn Gryp, ACV-Studiedienst
Jan Raymaekers, jeugdwerker, coördinator van Dagcentrum De Wroeter en verbonden aan het tijdschrift Oikonde Nieuws. Oikonde biedt woonbegeleiding aan personen met een handicap en doet dit samen met vele vrijwilligers en gezinnen.
Verslag van dag 3: