Kick off project Touchdown Hasselt
Vrijdag 23 februari 2018 lanceerden Arktos en ACV-Limburg met Touchdown een nieuw uniek samenwerkingsverband. Het project voor jongeren zet in op sport, veerkracht, bewustwording en identiteitsvorming met de bedoeling ze sterker te leren staan op de arbeidsmarkt. Tijdens het intensieve programma zullen de jongeren vier maanden lang zestien uren per week onder handen worden genomen door ACV-BijBlijfconsulent Mustafa Harraq, gekend van ‘Score your goal’, en vormingswerker Yannick Borocz van Arktos.
Europa
Tijdens de kick off, toepasselijk in het sportcentrum Olympia in Hasselt, werd het project in een panelgesprek toegelicht. Niemand minder dan Europarlementariër Ivo Belet modereerde het gesprek. Het project kwam immers tot stand met steun van de Europese Unie. “Touchdown is 1 van de 14 projecten dat werd goedgekeurd door de Europese commissie om in een specifiek kader aan de slag te gaan met jongeren,” aldus Belet.
Levenservaring
Het project combineert verschillende methodieken, onder andere de eigenwijze ‘Score your goal’ methodiek die Mustafa Harraq ontwikkelde. “Ik heb al mijn levenservaring in deze methodiek gestoken. Sport is de rode draad doorheen mijn leven. Meerdere keren ben ik dankzij sport uit diepe dalen gekropen. Zo was ik na een accident gekluisterd aan een rolstoel en kreeg ik in 2000 af te rekenen met een burn-out. Ik heb mij echter niet laten doen en heb er telkens voor gekozen mijn leven terug in eigen handen te nemen,” getuigt Mustafa.
Handrem
En dat wil Mustafa ook bereiken met de jongeren, die deelnemen aan het project. “Wij leven teveel met de handrem op. Ons wordt vooral verteld wat we niet kunnen, terwijl iedereen talenten en mogelijkheden heeft,” aldus Mustafa.
Onderzoeker Zeno Nols van de VUB, die vanuit de wetenschap dergelijke alternatieve methodieken onder de loep neemt, sluit hierbij aan. “Sport is inderdaad een ideaal middel om voor jongeren een ruimte te creëren waar ze letterlijk en figuurlijk vrij kunnen bewegen zonder meteen een emmer verwachtingen van bovenaf over zich uitgekapt te krijgen.”
Ideaal
Ervaringsdeskundige Ahmed Biga pikt hierop in. Zelf was hij voetballer in de Belgische nationale reeksen. Vandaag werkt hij als sociaal-cultureel werker bij de VDAB. “Naast het louter sportieve element is sport ideaal om sociale contacten te leggen, structuur en discipline bij te brengen, te leren omgaan met winst en verlies, te werken aan mentale weerbaarheid, doorzettingsvermogen te kweken … aspecten die belangrijke sociale waarden hebben en mensen sterker maken, maar dan niet op een schoolse manier gebracht,” legt Ahmed uit.
Resultaat
Want dat is het doel van het nieuwe project. Ervoor zorgen dat jongeren hun mannetje kunnen staan op de arbeidsmarkt en daarbuiten. Er komt dan ook wat meer aan te pas dan louter sporten. Zij krijgen ook maatschappijoriëntatie, sollicitatietechnieken, mentale coaching, zingeving … Deze eigenzinnig aanpak bewees in het verleden reeds zijn waarde. Doorgaans vindt 80% van de deelnemers werk nog voor het einde van het project. “Een resultaat dat weinig andere projecten kunnen voorleggen,” aldus Mustafa.
BounceUp
Yannick Borocz (Arktos): “Naast het jongerenluik organiseren we met Arktos ook tweemaal de ‘Bounce Up’ opleiding. Deze opleiding richt zich naar een brede groep eerstelijnswerkers: leerkrachten, opvoeders, jeugdwerkers, welzijnswerkers, enz. In deze driedaagse 'train de trainer' ligt de focus op het veerkrachttrainen met jongeren en bewustmakingsinitiatieven voor ouders en eerstelijnswerkers voorbereiden, opzetten en begeleiden.”
Vicky Jans, ACV-Communicatiedienst
Carien Neven, secretaris beweging.net Limburg
Met steun van de Europese Unie