Een luchtconsulent vertelt
85 % van onze tijd brengen we binnen door. De lucht is er niet altijd even gezond, maar meestal beseffen we dat zelf niet. Vervuilde lucht kan nochtans de oorzaak zijn van mogelijke gezondheidskwaaltjes. Sinds enkele maanden loopt er daarom een proefproject met luchtconsulenten in Limburg en West-Vlaanderen om mensen hierover te informeren. Zij hebben ondertussen hun eerste huisbezoeken achter de rug. We vroegen Marc Vanhees, één van hen, naar zijn motivatie en eerste ervaringen.
Waarom ben je luchtconsulent geworden?
Marc: Op mijn werk werd ik geconfronteerd met een groot ziekteverzuim bij het personeel. Dit was het gevolg van een veel te lage luchtvochtigheid, maar het heeft lang geduurd voordat die oorzaak gevonden was. Daarom wilde ik me verdiepen in het verhaal van de luchtkwaliteit en merkte ik dat het niet altijd gemakkelijk is om correct geïnformeerd te zijn. Toen de oproep in Visie verscheen om luchtconsulent te worden, was ik onmiddellijk geïnteresseerd.
Je was al bezorgd om de luchtkwaliteit. Is er na je opleiding tot luchtconsulent nog iets veranderd bij je thuis?
Marc: Ja, naast het constant voldoende ventileren heb ik de voorbije winter meer verlucht, bijvoorbeeld als je lang en met veel mensen in dezelfde kamer hebt gezeten. Als je de ramen eens goed openzet zodat de lucht kan circuleren, al is het maar een kwartier, is het daarna veel aangenamer in huis. Het volstaat dan niet om één raam eventjes open te zetten. Dit brengt wel een beetje lucht binnen, maar dat is niet voldoende om de aanwezige vervuilde lucht weg te krijgen.
Hoe zijn je eerste huisbezoeken verlopen?
Marc: Je moet even een drempel over. Mensen denken al vlug dat je hen iets wil verkopen. Als ze dan beseffen dat er niets aan vasthangt, behalve de verbetering van hun eigen gezondheid, dan lukt het heel goed.
Staan mensen ervoor open dat je hen komt vertellen dat ze misschien niet zo goed bezig zijn?
Marc: Veel gedragingen worden als vanzelfsprekend en onschadelijk beschouwd. Er wordt niet bij stilgestaan welk effect dit heeft op je lichaam. Tijdens de huisbezoeken komt naar boven dat ze niet goed op de hoogte zijn. De vragenlijst werkt bevorderend, en je bouwt ondertussen vertrouwen op. Ze zijn wel verbaasd dat sommige van hun gewoontes niet gezond zijn voor het huis en voor de bewoners zelf, maar nemen het wel van je aan dat het anders en beter kan.
Wat verwacht je als je een tweede maal aan huis gaat?
Marc: Ik hoop dat mensen na mijn eerste bezoek enkele dingen onthouden en in de praktijk omzetten. Een half jaar later, bij mijn tweede huisbezoek, verwacht ik dat ze bepaalde gedragingen veranderd hebben, bijvoorbeeld wat betreft verwarmen, verluchten en ventileren, het gebruik van luchtverfrissers, enz.
Dit is dus echt iets voor jou?
Marc: Als je de mensen meekrijgt in je boodschap, werkt dat aanstekelijk. Als je resultaat boekt en de mensen ervaren daardoor beterschap in hun gezondheid en de kwaliteit van hun binnenhuislucht, geeft dat een goed gevoel.
Lees ook het persbericht en bekijk de tv-reportages ...