fbpx
kies regio:

Vlaams regeerakkoord: Sociaal met een scherp kantje

Vlaams Parlement

Nu we het Vlaams regeerakkoord naast de begrotingstabellen hebben gelegd, waart er een zucht van opluchting door de gangen van beweging.net. We kunnen niet anders dan vaststellen dat op een aantal belangrijke domeinen stevig zal geïnvesteerd worden. Zo zullen er meer betaalbare en sociale woningen gebouwd worden, zal er stevig geïnvesteerd worden in bijna alle domeinen van welzijn en zorg, krijgt onderwijs heel wat extra middelen en kan ook De Lijn verder investeren in de vergroening van de vloot en het vervoer op maat. Het zijn stuk voor stuk zaken die we ook als sociale beweging naar voren hebben geschoven. Deze coalitie maakt maatschappelijk verdedigbare keuzes. Toch zit er her en der ook een scherp kantje aan.

Ook het klimaat- en energiebeleid krijgt veel aandacht in het regeerakkoord. De nadruk ligt op het implementeren van de recente Europese regelgeving en dat is een hele uitdaging op zich. Heel wat maatregelen kunnen op onze steun rekenen. We vinden het ook goed dat er aandacht is voor een haalbaar en betaalbaar traject voor burgers en dat de financiële ondersteuning wordt toegespitst op kwetsbare groepen. Zolang het doel niet uit het oog wordt verloren en klimaatdoelstellingen voor CO2-reductie, biodiversiteit, lucht- en waterkwaliteit effectief worden gehaald. Ze staan voor ons prominent naast de economische doelstellingen en mogen niet op de lange baan worden geschoven.

Na de polarisering tussen landbouw- en natuurorganisaties is het nu tijd voor structureel overleg tussen beide partijen om tot gedragen natuur- en landbouwbeleid te komen, dat stemt ons hoopvol. We zijn blij dat de nieuwe minister van Landbouw en Omgeving dat overleg centraal zet in zijn beleid.

Waar zitten de scherpe kantjes?

Dat neemt niet weg dat bij een tweede lezing ook de ongemakkelijke boodschappen boven komen drijven. Het gevoel leeft dat er heel wat addertjes onder het gras zitten, met maatregelen en formuleringen waarvan de reikwijdte nu nog niet duidelijk is. Zo wil men het mes zetten in allerlei subsidies, zonder te vermelden hoe en waar. Dat voelt als een zwaard van Damocles in alle sectoren en creëert onrust, zeker ook in de sectoren waarin het middenveld actief is. Ook de zware ingreep in VDAB valt op. We hopen dat het begeleidingswerk van moeilijk bereikbare groepen er niet onder zal lijden.

 

We zullen met argusogen volgen hoe dit Vlaams regeerakkoord zal worden uitgerold op het terrein.

De manier waarop voornamelijk anderstaligen en nieuwkomers geviseerd worden, is verontrustend. Hen worden extra voorwaarden opgelegd – Nederlands leren en gaan werken – om nog toegang te krijgen tot sociale woningen of het recht op een schooltoeslag te behouden. De emanciperende saus waarmee deze passages overgoten worden, verheelt niet de scherpte in de maatregelen en het mensbeeld dat daaruit blijkt. We zullen met argusogen volgen hoe dit zal worden uitgerold op het terrein.

Vreemd vinden we het voorstel om de registratierechten bij aankoop van een eigen woning opnieuw te verlagen. De verlaging van de registratierechten schiet zijn doel voorbij omdat dit zich meteen zal vertalen in een verhoging van de woningprijzen. Weggegooid geld volgens beweging.net, dat beter elders kan worden ingezet. In tijden van budgettaire krapte valt ook de verdere verlaging van de erfbelasting op. Specifiek t.a.v. het erven van een familiebedrijf, rekenen we erop dat de regels, uitgehold door diverse rechtelijke uitspraken, opnieuw worden aangescherpt, ook al staat dat niet expliciet in het regeerakkoord.   

Finaal wensen we deze nieuwe Vlaamse regering veel succes. We hopen van ganser harte dat ze erin slaagt het vertrouwen van haar burgers in de politiek opnieuw te herstellen. Als ze haar ambitie om in overleg te treden met de diverse stakeholders waarmaakt, kan het een mooi project worden.

 

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV