In tijden van corona worden de zwakste groepen het gemakkelijkst vergeten. Zij hebben weinig of geen netwerk, ze worden amper vertegenwoordigd door organisaties, hun stem wordt zelden gehoord in het politieke halfrond.Ze zijn m.a.w. onzichtbaar. We weten niet hoe zij de corona-crisis beleven of zelfs overleven. Kunnen ze nog boodschappen doen? Hebben ze nog met iemand, familie, vrienden, … contact? Of zijn ze opgesloten in hun appartement?
Het gaat over veel mensen. Een groot deel daarvan vinden we terug in de sociale huisvesting, sociale woningen of sociaal verhuurkantoorwoningen. Ze staan ook op de wachtlijst voor een sociale woning. In totaal gaat het dan over 300.000 mensen of gezinnen die in (nauw) contact staan met sociale huisvestingsmaatschappijen.
Huisvestingsmaatschappijen hebben een goed zicht op hun bewoners en op de personen op de wachtlijst: ze weten hoe oud ze zijn, of ze alleenstaand zijn, of ze kinderen hebben, of ze een inkomen hebben, … Dit is een schat aan informatie die nu gebruikt kan worden om de zwakste groepen in sociale huisvesting én op de private markt te bereiken.
Een eenvoudige risicoanalyse van de wachtlijsten en de huurderslijsten levert een lijst van mogelijke geïsoleerde personen op. Op basis van de inschrijving op de wachtlijst of de huurderslijst kunnen deze zwakste groepen een gezicht, een plaats, een huisnummer en eventueel een telefoonnummer opleveren. Op basis van de huidige kenmerken van de sociale huurders kunnen mogelijk 50.000 mensen die alleenstaand en ouder dan 65 daarvan geïsoleerd leven.
Een eenvoudig telefoontje naar deze groep kan al veel doen. We kunnen horen of ze hulp nodig hebben, we kunnen horen of ze nog boodschappen doen, we kunnen te weten komen of ze zich ziek voelen, … we kunnen dus een helpende hand (in latex) aanreiken.
In de plaats van werkloos toe te kijken hoe mensen eventueel in de problemen komen, kunnen huisvestingsmaatschappijen deze groepen gemakkelijk bereiken. 50.000 mensen lijkt veel, maar als 1.000 mensen elk 10 telefoons doen per dag, dan hebben we iedereen op 1 week tijd bereikt.
De sociale diensten van SHM’s en SVK’s kunnen dit organiseren, kunnen eventueel andere sociale diensten inschakelen. Onzichtbare mensen moeten nu zichtbaar worden. Dit vraagt een kleine organisatie, maar met grote positieve gevolgen.
Beweging.net doet daarom een oproep naar alle sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren om de zwakste huurders en toekomstige huurders die vandaag op de wachtlijst staan te contacteren en hen indien nodig te helpen.
Peter Wouters
Voorzitter Beweging.net