Met een wettelijk minimum van 20 vakantiedagen per jaar loopt België achter op de rest van Europa: 30 vakantiedagen in Spanje, 26 in Luxemburg, 25 in Frankrijk, 24 in Duitsland... Volgens de Baromètre des parents (Ipsos-enquête) heeft slechts 44% van de ouders recht op meer dan 20 vakantiedagen per jaar. Werknemers met een laag inkomen worden dubbel gestraft, omdat ze nog minder dan anderen toegang hebben tot extra vrije dagen. Bij het begin van de zomervakantie roepen de Ligue des familles, ABVV, ACV, Beweging.net en MOC op om elke werknemer een minimum van 25 dagen betaald verlof per jaar te garanderen.
Minder dan de helft van de ouders heeft extra betaalde vakantie
20 vakantiedagen per jaar is het wettelijke minimumkader dat voor alle werknemers geldt. Maar niets houdt werkgevers tegen om meer vakantiedagen toe te kennen. Volgens de Ligue des familles 2022 Barometer (Ipsos-enquête) heeft in de praktijk slechts 44% van de ouders extra vakantiedagen per jaar.
Ouders met een laag inkomen hebben nog minder vrije dagen
"Werknemers met een laag inkomen zijn het slechtst af als het gaat om het combineren van werk en gezin", betreuren de organisaties. "Nauwelijks 28% van de ouders met een laag inkomen (die minder dan €1.500 netto per maand verdienen) hebben recht op extra betaald verlof, tegenover 60% van de ouders met een hoger inkomen (die meer dan €3.000 netto per maand verdienen). Werknemers met een laag inkomen hebben ook minder toegang tot telewerken, ziekteverlof en ouderschapsverlof. Hoe kunnen we zo omgaan met de combinatie werk en gezin?
België blijft achter in Europa
België blijft ook achter in Europa: het minimumaantal verlofdagen ligt in veel landen veel hoger. Spanje voorziet een minimum van 30 verlofdagen, Luxemburg 26, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk en Zweden 25, Duitsland en Finland 24. Alleen Nederland blijft steken op 20 dagen, net als België.
Iedere werknemer 25 verlofdagen garanderen
De Ligue des familles, ACV-CSC, ABVV-FGTB, Beweging.net en MOC willen dat elke werknemer minstens 25 verlofdagen per jaar heeft (in geval van voltijds werk), 5 dagen meer dan het huidige wettelijke minimum. "Dit is een minimum om alle werknemers, en ouders in het bijzonder, in staat te stellen te voldoen om een evenwicht te vinden tussen werk en gezinsleven. Maar het is ook een kwestie van het voorkomen van ziekte en burn-out", concluderen de organisaties.