In 2018 werd Vlaanderen opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Het doel was om lokale besturen meer zeggenschap te geven over de mobiliteit in hun gemeente en de omliggende gemeenten. In alle vervoerregio’s werd een traject opgezet waarbij mobiliteitsvraagstukken in kaart werden gebracht en stakeholders werden bevraagd. Vervoerregio Aalst, waartoe ook Hamme, Lebbeke, Wichelen, Dendermonde en Berlare behoren, vraagt nu ook de mening van alle inwoners.
Foto: Freepik.com
De vervoerregio telt bijna 320 000 inwoners. Het pendelverkeer richting Brussel heeft ontegensprekelijk een grote impact op de mobiliteit in de regio. Daarnaast zijn Aalst, Dendermonde, Ninove en Denderleeuw de gemeenten met de grootste regionale uitstraling en dus ook de meeste mobiliteitsvoorzieningen. Maar ook in kleinere gemeenten zijn er bekommernissen die best binnen de vervoerregio worden aangepakt.
Mobiliteitsplan
Wanneer zou je de auto meer aan de kant laten? Hoe zit het met vrachtverkeer door jouw dorp of gemeente? Is er een behoorlijk aanbod aan openbaar vervoer? Zijn je werk-of woonplek goed bereikbaar? Deze en andere vragen komen aan bod in de enquête. De vervoerregioraad, die het hele proces in goede banen leidt, zal uiteindelijk een mobiliteitsplan opmaken voor de regio. Met de bevraging wil ze tot een zo goed mogelijk én breed gedragen plan komen.
Beweging.net en partners pleiten voor toegankelijk openbaar vervoer
Ook middenveldorganisaties laten hun stem horen in de verschillende vervoerregio’s. Beweging.net maakte samen met ACV en andere partnerorganisaties een korte visietekst waarbij de nadruk ligt op toegankelijk en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen. Zo moeten publieke voorzieningen of drukbezochte plekken op wandelafstand van een halte bereikbaar zijn. Ook het aanvullende Vervoer op Maat is pas zinvol als het sociaal en betaalbaar is. De volledige tekst met nog meer aanbevelingen kan je hier nalezen.
Inwoners van vervoerregio Aalst kunnen de bevraging tot 15 september invullen (klik hier).