Het coronavirus Covid-19 houdt ons land al een tijd in de greep. Het openbare leven is zo goed als stil gevallen. Ziekenhuizen zetten alles op alles om alle patiënten te kunnen verzorgen. Gezinnen proberen zo goed als het kan (thuis)werk met de opvang van kinderen te combineren. Toch schuilt er ook een sprankeltje hoop in deze crisis. Overal worden solidariteitsacties opgezet.
Beeld: Samana
Solidariteit via sociale media
Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten, zijn sociale media de meest aangewezen kanalen om acties op te zetten. Op Facebook worden groepspagina’s aangemaakt waar burgers met elkaar afspreken om elkaar te helpen.
Veerle Nijs uit Lokeren maakte de groep ‘Corona: Lokeren helpt’ aan. Veerle: ‘Ik wou vrijwilligers en mensen in kwetsbare groepen met elkaar verbinden. We proberen ouderen en andere mensen die tot de risicogroep behoren een handje te helpen. Door boodschappen te doen, naar de apotheker te gaan, de hond uit te laten…’ Ondertussen telt de groep al ruim 1900 leden en werden al 22 000 flyers verspreid in bijna alle Lokerse straten. Op de flyers staan een mailadres en telefoonnummer waar Lokeraars naar kunnen bellen wanneer ze hulp nodig hebben of gewoon nood hebben aan een babbel. Dat leverde al mooie momenten op. Zo getuigde Veerle al in de Facebookgroep hoe de 89-jarige Georgette haar opbelde met de vraag of er iemand misschien af en toe voor haar om boodschappen zou willen gaan. Er volgde een gesprek van 20 minuten met de dame die vertelde over vroeger en hoe lastig het is om alleen thuis te zitten. En hoe dankbaar ze was dat iemand haar wilde helpen en even naar haar wilde luisteren.
"Ik wou vrijwilligers en kwetsbare groepen met elkaar verbinden" Veerle Nijs, oprichtster Facebookgroep 'Corona: Lokeren helpt'
In Dendermonde richtte Reinout Remmery met enkele andere Dendermondenaren de Facebookgroep ‘Dendermonde Solidair’ op. Er werd meteen een bijzondere oproep in de groep gelanceerd. Reinout: 'We vroegen om op 20 maart een wit laken uit te hangen. Met die actie wilden we onze waardering uiten voor iedereen die in de zorg werkt en solidariteit tonen met slachtoffers van het virus.' De oproep kreeg meteen gehoor. Niet alleen in Dendermonde, maar ook in veel andere Vlaamse gemeenten hingen er op 20 maart witte lakens uit de ramen.
Familiehulp en Femma maken mondmaskers
In de gezinszorg zijn er op dit moment onvoldoende mondmaskers beschikbaar. Daarom gaat Familiehulp zelf aan de slag. Samen met Femma wil de thuiszorgorganisatie minstens 5 000 mondmaskers maken. Via een instructiefiche op het internet en sociale media worden medewerkers opgeroepen om zelf aan de slag te gaan. Loes Asselman van Femma: ‘We kregen al veel respons op de oproep, ook van vrijwilligers en leden uit regio Waas en Dender. Zelfs leden die niet kunnen naaien willen helpen. Ze doneren dan spontaan stof. Iedereen wil zijn steentje bijdragen.’
"We kregen al veel respons op onze oproep om mondmaskers te naaien, ook uit Waas en Dender" Loes Asselman, Femma
Doe beroep op boodschappenlijn Samana
Wie door verminderde weerstand of kwetsbaarheid door ziekte geen boodschappen kan doen, kan terecht bij de boodschappenlijn van Samana. Ook mantelzorgers kunnen hiervan gebruik maken. Vrijwilligers brengen de boodschappen zo snel mogelijk aan huis.
Wil je weten hoe je mondmaskers maakt? Hier vind je alle info. Wie gebruik wil maken van de boodschappenlijn van Samana of als vrijwilliger boodschappen wil bezorgen, kan hier terecht.