Met de titel Ambassadeur voor de Vrede huldigt Pax Christi Vlaanderen jaarlijks personen of groepen voor de volgehouden inspanningen die zij leveren voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten.
Bleri Lleshi is filosoof, auteur en docent aan de Hogeschool UCLL. Na zijn studies aan de VUB ging hij aan de slag als jongerenwerker in Brussel. Daar werd hij getroffen door de grote noden van zijn jonge stadsgenoten. Van daaruit vertrok ook zijn engagement om zich in te zetten tegen ongelijkheid en voor interculturaliteit. Hij schreef hierover in zijn boek Identiteit en interculturaliteit. Identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel uit 2010 en maakte er ook verschillende documentaires over.
Pax Christi Vlaanderen leerde Bleri Lleshi kennen tijdens de workshops over identiteit die hij gaf in het Pax Christi-project Managers van Diversiteit. Groepen Russisch sprekenden, Tsjetsjenen en Koerden namen toen deel aan een intensief traject over positieve identiteitsontwikkeling bij jonge nieuwkomers. Tijdens de Vredesweek van 2017 getuigde Bleri op het openingsevent De Staten-Generaal van de Liefde over liefdevol verzet, vanuit zijn eigen ervaringen als nieuwe Belg, Brusselaar, jeugdwerker en docent. In dezelfde Vredesweek sprak hij ook in Brugge over liefde als krachtig antwoord op angst en wantrouwen, en als een vorm van burgerlijk verzet.
Bleri Lleshi kreeg de voorbije jaren veel bekendheid door zijn boeken en columns in kranten en tijdschriften. Zo schreef hij in 2016 Liefde in tijden van angst en in 2017 Inaya, brief aan mijn kind. In 2018 kwam zijn nieuwe boek uit, De kracht van hoop. Hierin verweeft hij inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King Jr.
De Leuvense Mariame Keita wordt de vierde Jongerenambassadeur voor de Vrede. Zij is 23, studeerde Rechten aan de KU Leuven en werkt nu voor de Vlaamse Jeugdraad. In 2017 en 2018 was zij een van de twee jongerenvertegenwoordigers van Vlaamse Jeugdraad bij de Verenigde Naties. Zij behartigde er de belangen van Vlaamse kinderen en jongeren op het vlak van duurzame ontwikkeling en informeerde en betrok jongeren van hier bij een hele reeks activiteiten.
Ook Mariame werd tijdens haar studies getroffen door de grote ongelijkheid in de maatschappij én in het onderwijs. In de lezingen en speeches die zij gaf in New York en in Belgische (hoge)scholen in het kader van haar VN-werk bracht ze dat thema steevast ter sprake, en het blijft haar ook na haar VN-opdracht motiveren. De eerlijke en kritische manier waarop zij oproept tot een grotere diversiteit in het onderwijs én haar open, verbindende houding tegenover andere, soms negatieve meningen, vielen en vallen daarbij op.
In Leuven richtte zij mee Kabinet J op, een jongerenraad met een “nieuwe generatie stadsmakers die Leuven met straffe ideeën en acties omvormen tot dé jongerenstad van Vlaanderen”. Als prille twintiger heeft Mariame dus al heel wat op haar palmares. Meer dan genoeg om uit te kijken naar wat nog in het verschiet ligt!
De nieuwe vredesambassadeurs worden in de bloemen gezet op donderdag 13 december 2018 in zaal ViaVia (boven ViaVia Café) in Brussel. VRT-journaliste Katrien Vanderschoot zal de gasten interviewen. Harpiste en zangeres Zem zorgt voor het muzikale gedeelte. Na de huldiging nemen we nog een hapje en een drankje tot ons!
Praktisch
Donderdag 13 december 2018
Aanvang: 19 uur
Zaal ViaVia, Baksteenkaai 74, in hartje Brussel (middenin de kerstmarkt bij de Vismet).
Metrohalte Sint-Katelijne ligt op 200 meter afstand.
Inschrijven is noodzakelijk en kan via deze website.