Skip to content

Luchtpijp – Schone lucht

Beweging.net biedt in samenwerking met CM Luchtpijp bouwpakketten aan waarmee je zelf fijnstof kan meten. Wij organiseren lezingen, workshops voor het bouwen van een Luchtpijp en stellen een lespakket ter beschikking voor basisscholen.

 

Logo Luchtpijp

We zijn ons als burger meer en meer bewust van het belang van gezonde lucht. Zowel in (groot)stedelijke gebieden als op het platteland ervaren we de impact van vervuilende industrie, landbouw, verkeer, fossiele verwarming,…

Burgerwetenschap wint terrein om aanvullend op bestaand onderzoek lokaal data te verzamelen. Curieuzeneuzen bracht stikstofdioxide (NO²) in kaart, Airbezen peilde via aarbeienplantjes naar lokale fijn stof hoeveelheden. De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) en burgerinitiatieven zoals Influencair zijn vooral in Brussel actief met metingen.

Luchtpijp is een bouwpakket bestaande uit een sensor en een Wifi-module die verbonden is met het open datanetwerk Luftdaten.de. Een wereldkaart toont tot op microniveau de locaties waar Luchtpijpen geïnstalleerd zijn en geeft een voortdurende weergave (in real time) van de fijnstof waarden (PM2.5 en PM10).

Met beweging.net en CM werken we samen rond gezondheid, preventie en participatie. Luchtpijp maakt burgerwetenschap toegankelijk. Het is een interessant instrument voor burgers, verenigingen en organisaties om in een netwerk samen te werken rond luchtkwaliteit.

Het bewustzijn groeit en de druk wordt groter om iets te doen aan de kwaliteit van onze kostbare lucht. Door massaal data te verzamelen en de fijnstofwaarden in kaart te brengen, kunnen we het thema sterker laten wegen op de beleidsagenda.

Deel dit project:

Gerelateerde artikelen

Het integratiebeleid: doeners, zeggers en getuigen

Het integratiebeleid: doeners, zeggers en getuigen

  De Stemming van de Standaard leverde vorige maand een ontluisterend beeld op van de migrant als ‘ander’. Maar is dat wel zo nieuw en zijn er alternatieven? Een recent…

Lees meer
De energietransitie moet sociaal zijn, of ze zal niet zijn

De energietransitie moet sociaal zijn, of ze zal niet zijn

Betaalbaar wonen en toegang tot mobiliteit zijn basisrechten, maar kwetsbare groepen lopen het risico deze te verliezen door hogere belastingen op fossiele brandstoffen, zoals de Vlaamse taxshift op energie en…

Lees meer
OPINIE: Zullen onze vrijwilligers zich straks nog kunnen verwarmen?

OPINIE: Zullen onze vrijwilligers zich straks nog kunnen verwarmen?

Beste ministers,Onze Vlaamse verenigingen met hun duizenden vrijwilligers kwamen telkens als laatste aan bod in de corona-tijden. Om corona-regels te krijgen of ze af te bouwen, om steun te krijgen,…

Lees meer
Vast-Goed

Vast-Goed

Er zijn ontelbare mensen elke dag aan de slag als vrijwilliger in diverse projecten of actiegroepen. Allemaal mensen die zich inzetten voor de gemeenschap.

Lees meer
Naar een nieuwe manier van omgaan met schulden, ook als schuldeiser

Naar een nieuwe manier van omgaan met schulden, ook als schuldeiser

 Mensen die hun facturen niet meer kunnen betalen, riskeren in een negatieve schuldenspiraal terecht te komen. Veel gerechtsdeurwaarders en incassobureaus houden vast aan dat winstgevend model van invorderen, door schulden…

Lees meer
Back To Top