“Luchtkwaliteit in Vlaanderen matig tot slecht.” “Fijn stof eist meer levens dan tabak.” De krantenkoppen liegen er niet om. Daardoor maken steeds meer mensen zich vandaag zorgen over het milieu en de lucht die we dagelijks inademen.
Hoe goed is de lucht in jouw straat of wijk? Een fijnstofmeter als zelfbouwpakket! Samen bouwen we je luchtmeter. Hang hem aan je dakgoot, sluit hem aan op het elektriciteitsnet, verbind hem met je wifi en klaar! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren.
Bezorgde en nieuwsgierige burgers vragen zich af hoe het nu gesteld is met de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving, bij de schoolpoort of aan hun werkplek. Hoe zuiver is onze lucht nog, waar komt dat vervuilende fijnstof dan vandaan en wat kunnen we eraan doen?
“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat fijn stof inademen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor onze luchtwegen en onze levensverwachting doet dalen”, zegt Ruben Poncelet van CM. “Als gezondheidsfonds willen we inzetten op de gezondheid van de bevolking. Dit stopt niet bij een bezoek aan de arts, sterker, dit begint bij een gezonde leefomgeving.”
Met het project Luchtpijp van beweging.net en CM kan je zelf aan de slag om fijn stof te meten. De Luchtpijp is een zelfbouwpakket waarmee je je eigen fijnstofmeter in elkaar knutselt. Hang de meter aan de dakgoot of het balkon, sluit hem aan op elektriciteit en connecteer hem met je wifi. Vanaf dan kan je elk moment van de dag de lucht rondom jouw meter controleren én ben je verbonden met de 7000 andere meters die vandaag al in Europa hangen. Dankzij een interactieve kaart kan je alles online opvolgen.
“Op deze manier willen we mensen bewustmaken van het belang van een goede luchtkwaliteit én aanzetten tot actie op basis van meetbare gegevens. Wetenschap en onderzoek lijken misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dankzij het project Luchtpijp tonen we aan dat iedereen burgerwetenschapper kan zijn”, zegt Carien Neven van beweging.net Limburg.
Interview met Carien Neven, ochtendnieuws, Radio2, 27 maart 2019:
Zelf een workshop organiseren
Samen met je vereniging, buurtcomité, ouderraad kan je een workshop luchtpijp bouwen organiseren. Beweging.net en CM begeleiden je hierbij, geven je deskundige uitleg over de fijnstofmeter en gaan vervolgens samen met jullie aan de slag!
Meer informatie: Nele Driesen ...