Op donderdag 9 november 2017 organiseerde beweging.net Limburg haar eerste Inspiratiefestival in het Pastoraal Centrum van Kiewit. Met de kernwoorden “zorgen voor elkaar” en “solidariteit” was het niet alleen een inspirerende, maar ook een motiverende en bezielende avond.
De sfeer kwam er onmiddellijk in tijdens de inspiratiemarkt waarop tal van organisaties hun eigen aanbod in dit thema promootten.
Na een inleiding van voorzitter Rik Bloemen en nationaal zingevingscoördinator Tony De Jans was er een boeiend panelgesprek, opgeluisterd door muziek van Vocals for Christ. Jef Van Hecken (Wereldsolidariteit), Musti Önlen (Internationaal Comité), Aydin Kamalak en Jamil Martis (Arktos) getuigden over hun drive om met solidariteit bezig te zijn en legden uit waar ze zelf de mosterd halen om zich staande te houden in de weerbarstige praktijk van elke dag.
In de werkwinkels en tijdens het netwerkmoment konden de deelnemers zelf dieper ingaan op het zorgen voor kwetsbare groepen.
Programma:
18:30 - Onthaal - Inspiratiemarkt
Okra - Kazou - Wereldsolidariteit - Tochten van Hoop vzw - Samana - Internationaal Comité - Femma - Pasar - Welzijnszorg - Bond Zonder Naam - Broederlijk Delen
19:00 - Welkom - Rik Bloemen
voorzitter beweging.net Limburg
19:15 - Inleiding - Tony De Jans - De wereld is van iedereen
zingevingscoördinator beweging.net
Download de tekst van Tony De Jans438.61 KB
19:30 - Panelgesprek - Zorgen voor mekaar - Solidariteit
Jef Van Hecken (Wereldsolidariteit) - Musti Önlen (Internationaal Comité) - Anniek Gavriilakis (Bond Zonder Naam) - Jamil Martis (Arktos)
20:30 - Werkwinkels
zie hieronder: tab Werkwinkels
21:30 - Netwerkreceptie
Klik op de tabs voor Inspiratoren en Werkwinkels!
Inspiratoren
Jef Vanhecken (Wereldsolidariteit)
Jef heeft 37 jaar ervaring in de arbeiders-, vredes- en derdewereldbeweging. De voorbije 10 jaar werkte hij op de Zuiddienst van Wereldsolidariteit. Sinds begin 2012 was Jef actief als coöperant voor Azië vanuit Dhaka in Bangladesh. Van het onrecht dat hij zag en ziet, werden zijn haren grijs, maar nooit verliest hij zijn geloof in een betere wereld. In 2016 vergezelde Jef een groep van OKRA op ervaringsreis in Bangladesh in de zoektocht om de rechten van ouderen te verdedigen en het inkomen en de gezondheidszorg te kunnen garanderen.
In 2017 en 2018 lanceren Wereldsolidariteit, ACV en de centrales, een grote publiekscampagne rond ‘schone sportkleren”, dit is kleding die geproduceerd is in goede arbeidsomstandigheden, met respect voor de fundamentele arbeidsnormen en arbeidswetgeving.
“Ik wilde en wil de wereld verbeteren. Meer dan 35 jaar ervaring leert me dat de nabijheid en ondersteuning van gewone mensen meer oplevert dan wanneer je je eigen ideeën probeert te realiseren. De aanwezige capaciteit versterken levert onvermijdelijk verandering op, duurzaam en blijvend, ook al ben jij er niet meer.”
Musti Önlen (Internationaal Comité)
Musti werkt aan solidariteit over de grenzen heen. In 2015 was hij actief in het Peruaanse onderwijsprogramma Yachay voor straat- en kerkhofkinderen. In april 2017 ging hij op vredesmissie naar Israël & Palestina, maar ook in eigen land is Musti zeer actief.
In zijn job als educatief medewerker bij Internationaal Comité vzw werkt hij mee aan de grootste uitdaging die onze samenleving de dag van vandaag kent. Hij verbindt diverse gemeenschappen met elkaar, begeleidt en ondersteunt vluchtelingen en werkt mee aan een harmonieuze samenleving.
In zijn vrije tijd zet hij zich in voor de Hasseltse daklozen en biedt hij hulp waar hij kan. Al deze aspecten maken van hem een geknipt panellid als het gaat over solidariteit en zorgen voor mekaar.
If only our eyes saw souls instead of bodies, how very different our ideals of beauty would be.
Anniek Gavriilakis (Bond Zonder Naam)
Anniek Gavriilakis is sinds vorig jaar directeur van Bond Zonder Naam. Ze begon er meer dan twaalf jaar geleden -na haar rechtenstudie- als vrijwilliger. Ze is gebleven, want voor haar bleek dit de beste manier om onrecht aan te klagen. Ze is ervan overtuigd dat burgerlijke ongehoorzaamheid essentieel is in een democratie en wordt niet ontmoedigd door een maatschappij die steeds meer gepolariseerd lijkt te worden.
“Uit onderzoek blijkt dat zinvolle relaties, sociaal engagement en werk mensen gelukkig maken. Ook het inzetten van je waarden voor een hoger doel versterkt het welbevinden. Met het aanbod van Bond Zonder Naam willen we mensen aanspreken op hun engagement en hun gevoel van solidariteit. Solidariteitsacties als beste medicijn tegen verzuring en cynisme.
Noem het naïef, maar alles wat Bond Zonder Naam doet, vertrekt vanuit het geloof dat de wereld waarin we leven een som is van de keuzes van elke individuele burger. En dat een betere wereld dus echt bij onszelf begint.”
Jamil Martis (Arktos)
Jamil Martis (°1993) is vormingswerker bij Arktos. Vanuit een sterk geloof in de kracht en het immense potentieel van jongeren, gaat hij aan de slag in de wijken ‘Onder de Poort’ en ‘Mommeplas’ te Heusden-Zolder. Samen met de jongeren (15 tot 18 jaar) werkt hij aan de positieve beeldvorming van de jongeren in de wijk en er buiten. Dagelijks focust hij op hun zelfbeeld en toekomstperspectief, door hen zo maximaal mogelijk eigenaar te maken van alles wat ze samen doen.
Het fotoalbum
Alle personeelsleden, vrijwilligers en geïnteresseerden die graag bewust leven en willen blijven vechten voor solidariteit waren welkom.