Op donderdag 9 november 2017 organiseerde beweging.net Limburg haar eerste Inspiratiefestival in het Pastoraal Centrum van Kiewit. Met de kernwoorden “zorgen voor elkaar” en “solidariteit” was het niet alleen een inspirerende, maar ook een motiverende en bezielende avond.
De sfeer kwam er onmiddellijk in tijdens de inspiratiemarkt waarop tal van organisaties hun eigen aanbod in dit thema promootten.
Na een inleiding van voorzitter Rik Bloemen en nationaal zingevingscoördinator Tony De Jans was er een boeiend panelgesprek, opgeluisterd door muziek van Vocals for Christ. Jef Van Hecken (Wereldsolidariteit), Musti Önlen (Internationaal Comité), Aydin Kamalak en Jamil Martis (Arktos) getuigden over hun drive om met solidariteit bezig te zijn en legden uit waar ze zelf de mosterd halen om zich staande te houden in de weerbarstige praktijk van elke dag.
In de werkwinkels en tijdens het netwerkmoment konden de deelnemers zelf dieper ingaan op het zorgen voor kwetsbare groepen.
Programma:
18:30 - Onthaal - Inspiratiemarkt
Okra - Kazou - Wereldsolidariteit - Tochten van Hoop vzw - Samana - Internationaal Comité - Femma - Pasar - Welzijnszorg - Bond Zonder Naam - Broederlijk Delen
19:00 - Welkom - Rik Bloemen
voorzitter beweging.net Limburg
19:15 - Inleiding - Tony De Jans - De wereld is van iedereen
zingevingscoördinator beweging.net
Download de tekst van Tony De Jans438.61 KB
19:30 - Panelgesprek - Zorgen voor mekaar - Solidariteit
Jef Van Hecken (Wereldsolidariteit) - Musti Önlen (Internationaal Comité) - Anniek Gavriilakis (Bond Zonder Naam) - Jamil Martis (Arktos)
20:30 - Werkwinkels
zie hieronder: tab Werkwinkels
21:30 - Netwerkreceptie
Klik op de tabs voor Inspiratoren en Werkwinkels!
Inspiratoren
Jef Vanhecken (Wereldsolidariteit)
Jef heeft 37 jaar ervaring in de arbeiders-, vredes- en derdewereldbeweging. De voorbije 10 jaar werkte hij op de Zuiddienst van Wereldsolidariteit. Sinds begin 2012 was Jef actief als coöperant voor Azië vanuit Dhaka in Bangladesh. Van het onrecht dat hij zag en ziet, werden zijn haren grijs, maar nooit verliest hij zijn geloof in een betere wereld. In 2016 vergezelde Jef een groep van OKRA op ervaringsreis in Bangladesh in de zoektocht om de rechten van ouderen te verdedigen en het inkomen en de gezondheidszorg te kunnen garanderen.
In 2017 en 2018 lanceren Wereldsolidariteit, ACV en de centrales, een grote publiekscampagne rond ‘schone sportkleren”, dit is kleding die geproduceerd is in goede arbeidsomstandigheden, met respect voor de fundamentele arbeidsnormen en arbeidswetgeving.
“Ik wilde en wil de wereld verbeteren. Meer dan 35 jaar ervaring leert me dat de nabijheid en ondersteuning van gewone mensen meer oplevert dan wanneer je je eigen ideeën probeert te realiseren. De aanwezige capaciteit versterken levert onvermijdelijk verandering op, duurzaam en blijvend, ook al ben jij er niet meer.”
Musti Önlen (Internationaal Comité)
Musti werkt aan solidariteit over de grenzen heen. In 2015 was hij actief in het Peruaanse onderwijsprogramma Yachay voor straat- en kerkhofkinderen. In april 2017 ging hij op vredesmissie naar Israël & Palestina, maar ook in eigen land is Musti zeer actief.
In zijn job als educatief medewerker bij Internationaal Comité vzw werkt hij mee aan de grootste uitdaging die onze samenleving de dag van vandaag kent. Hij verbindt diverse gemeenschappen met elkaar, begeleidt en ondersteunt vluchtelingen en werkt mee aan een harmonieuze samenleving.
In zijn vrije tijd zet hij zich in voor de Hasseltse daklozen en biedt hij hulp waar hij kan. Al deze aspecten maken van hem een geknipt panellid als het gaat over solidariteit en zorgen voor mekaar.
If only our eyes saw souls instead of bodies, how very different our ideals of beauty would be.
Anniek Gavriilakis (Bond Zonder Naam)
Anniek Gavriilakis is sinds vorig jaar directeur van Bond Zonder Naam. Ze begon er meer dan twaalf jaar geleden -na haar rechtenstudie- als vrijwilliger. Ze is gebleven, want voor haar bleek dit de beste manier om onrecht aan te klagen. Ze is ervan overtuigd dat burgerlijke ongehoorzaamheid essentieel is in een democratie en wordt niet ontmoedigd door een maatschappij die steeds meer gepolariseerd lijkt te worden.
“Uit onderzoek blijkt dat zinvolle relaties, sociaal engagement en werk mensen gelukkig maken. Ook het inzetten van je waarden voor een hoger doel versterkt het welbevinden. Met het aanbod van Bond Zonder Naam willen we mensen aanspreken op hun engagement en hun gevoel van solidariteit. Solidariteitsacties als beste medicijn tegen verzuring en cynisme.
Noem het naïef, maar alles wat Bond Zonder Naam doet, vertrekt vanuit het geloof dat de wereld waarin we leven een som is van de keuzes van elke individuele burger. En dat een betere wereld dus echt bij onszelf begint.”
Jamil Martis (Arktos)
Jamil Martis (°1993) is vormingswerker bij Arktos. Vanuit een sterk geloof in de kracht en het immense potentieel van jongeren, gaat hij aan de slag in de wijken ‘Onder de Poort’ en ‘Mommeplas’ te Heusden-Zolder. Samen met de jongeren (15 tot 18 jaar) werkt hij aan de positieve beeldvorming van de jongeren in de wijk en er buiten. Dagelijks focust hij op hun zelfbeeld en toekomstperspectief, door hen zo maximaal mogelijk eigenaar te maken van alles wat ze samen doen.
Werkwinkels
1. Jongeren
We leven in een tijd van mogelijkheden en keuzes. Meer, sneller en groter dan ooit. De samenleving draait volop door. Mensen, culturen, spullen en ideeën waren nog nooit zo dichtbij, maar ook nooit zo veraf. Onze blik wordt verruimd, maar tegelijkertijd loeren wantrouwen en angst om de hoek. Wie niet mee kan, dreigt achter te blijven.
Niet alle kinderen en jongeren beleven deze kansrijke samenleving op dezelfde, vanzelfsprekende manier. Arktos gelooft dat er in elk kind en elke jongere een kracht zit die wacht om aangesproken te worden. En bovendien zien we elke dag de mogelijkheden van een samenleving waarin iedereen een actieve rol speelt.
Kom meer te weten over weerbaarheid bij jongeren en hoe je actief kan meewerken om jongeren te versterken.
2. Armoedebestrijding
Armoede bestrijden vraagt verandering in kijken, denken en omgaan met armoede en mensen in armoede. Welzijnszorg wil mensen, groepen en organisaties begeleiden in dit veranderingsproces.
Maak kennis met de materialen en methodieken van Welzijnszorg die als leidraad kunnen dienen om met volwassenen over armoede te denken en te praten.
3. Vluchtelingen
De samenstelling van de bevolking van Vlaanderen wijzigt grondig. We zien heel wat nieuwkomers uit alle windstreken. Sommigen zullen terugkeren wanneer het weer veiliger is in hun land van herkomst. Anderen zullen hier blijven wonen. Huisvesting, onderwijs en tewerkstelling zijn belangrijk om mensen een menswaardig bestaan te laten uitbouwen. Maar integratie moet ruimer verlopen. Ook kwb heeft hierin een taak en is het aan haar richtpunten en doelstellingen verplicht om werk te maken van solidariteit en gelijkwaardigheid. Kwb wil een open visie aanreiken waar geen plaats is voor uitsluiting en racisme.
ORBIT vzw is thuis in de wereld van diversiteit en migratie. Samen met mensen, organisaties en overheden zetten ze in op interlevensbeschouwelijke ontmoeting, rechtvaardig migratiebeleid, samenwerking in diversiteit en effectieve aanpak van racisme. Vzw Limburgs Platform voor Vluchtelingen is een netwerk van vrijwilligers, comité’s, organisaties en personen die in Limburg met en voor vluchtelingen werken.
Met de campagne ‘kwb onbegrensd’ reikt kwb, samen met ORBIT vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de hand aan de nieuwkomers in onze buurt.
Kom meer te weten over vluchtelingen, de noden en leer aan de hand van de inspiratiebrochure opkomen voor vluchtelingen in je eigen buurt of organisatie.
4. Vrede
Pax Christi Vlaanderen biedt via de Vredesacademie kwalitatieve vorming over actieve geweldloosheid en diverse vredesthema's. Geen hoogdravende theorieën en vergezochte modellen, maar bruikbare methodes en kapstokken om te werken aan vrede, iedere dag opnieuw, in elke mogelijke context, voor jong en oud.
Musti Önlen neemt je mee in zijn verhaal. Zijn vredesmissie naar Israël en Palestina geeft ons een andere kijk op geweldloosheid en het streven naar vrede.
5. Gevangenen
België kampt al jaren met een aanhoudende overbevolking van de gevangenissen. Er is sprake van mensonwaardige toestanden, die meer dan eens aan de kaak werden gesteld door internationale toezichtorganen.
De aalmoezenier van het Bisdom Hasselt gaat gesprekken doen met gevangenen in hun cel.
Luisteren naar het verhaal van Lambert Vanherck, het verhaal achter de tralies, soms schrijnend, soms ontroerend, maar vooral menselijk. Een eye-opener!
6. Mensenrechten
Het Internationaal Comité (IC) heeft als ambitie de samenleving te veranderen vanuit de sterktes en het perspectief van mensen en gemeenschappen met een migratiegeschiedenis. Daarom focust het IC op drie 'sleutelthema’s': onderwijs en ouderondersteuning, tewerkstelling en actief burgerschap. Het IC probeert de aangesloten verengingen en vrijwilligers zoveel mogelijk te versterken, om zo samen te werken aan het creëren van participatiekansen op alle maatschappelijke terreinen van de Belgische samenleving. Rond elk van deze thema’s wil de federatie de kloof dichten die etnisch-culturele minderheden hebben t.o.v. de rest van de samenleving. Het IC draagt de waarden van de Europese Rechten van de Mens uit.
We overlopen de Universele Rechten van de Mens en gaan op een interactieve manier in gesprek door het bouwen van een nieuwe stad. In de stad van de toekomst is alles en iedereen met elkaar verbonden. Wat vind jij de belangrijkste rechten van de mens?
7. Veerkracht
Het welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het individu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over 'terugveren' naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. We bouwen verder op de ervaringen van mantelzorgers van Samana.
Johan Van der Vloet en Ilse Cornu leren je wat je kan doen om je veerkracht te vergroten en daardoor sterker door het leven te gaan om op die manier ook beter zorg te kunnen dragen voor anderen.
8. Wereldsolidariteit
Wereldsolidariteit gelooft in de kracht van mensen samen. Overal ter wereld werken mensen keihard voor een beter leven voor zichzelf en hun gezin. Maar in het Zuiden worden die inspanningen heel wat minder beloond dan hier bij ons. Arbeiders in het Zuiden krijgen geen redelijk loon, moeten vaak in zeer slechte omstandigheden werken, kennen bittere armoede en hebben geen toegang tot gezondheidszorg of sociale zekerheid. Het uiteindelijke doel is door menswaardig werk om mensen wereldwijd een beter leven te bezorgen. Hiertoe ondersteunt Wereldsolidariteit ondersteunt een 80-tal organisaties in 24 landen in het Zuiden. Samen met een heel netwerk van organisaties in België, organiseert Wereldsolidariteit acties in België die de Zuidwerking ondersteunen.
Al jaren besteden de drie grote merken Nike, Adidas en Puma hun productie uit aan onderaannemers en fabrieken in China, Vietnam, Cambodja, Indonesië en Bangladesh. Eerst bepalen de sportmerken de verkoopprijs en de gewenste winstmarge, daarna pas de maximale productiekosten per stuk. Op basis daarvan wordt het loon van de kledingarbeiders bepaald, wat veelal minder dan 1% van de verkoopprijs is. De kledingmerken hebben zodanig veel macht, dat ze steeds lagere prijzen en kortere levertijden kunnen eisen. Dat zet een ‘race to the bottom’ in gang die leidt tot schendingen van fundamentele arbeidsrechten in de productielanden. De drie grootste problemen zijn een gebrek aan een leefbaar loon, aan vakbondsvrijheid en de kortemijncontracten.
Met de campagne #cleanekleren stappen Wereldsolidariteit en ACV in eerste instantie naar de Belgische sportmerken om een constructieve maar kordate dialoog aan te gaan met telkens 3 pertinente vragen: wees transparant over waar en in welke omstandigheden de sportkledij gemaakt wordt, zorg voor leefbare lonen en vakbondsvrijheid. De sportmerken die echt werk willen maken van schone kleren sluiten zich aan bij de Fair Wear Foundation.
Bekijk de documentaire ‘The true cost’, wissel ervaringen uit en krijg tips om te streven naar ‘cleane kleren’.
Het fotoalbum
Alle personeelsleden, vrijwilligers en geïnteresseerden die graag bewust leven en willen blijven vechten voor solidariteit waren welkom.