Wie na de vakantie de kinderen al eens van school ging halen, voelt zich misschien schuldig. Na een zomer vol pret en plezier buiten in het groen, keren we terug naar de stenen. De gemiddelde Vlaamse speelplaats is verworden tot een grijs oppervlak van tegels of beton. Geen gras, geen boom, tuintje of ander groen.
Speelplaatsen zijn vaak steriele, zintuiglijk arme ruimtes. De afgelopen jaren moesten die ene boom en dat laatste grasveldje vaak sneuvelen nadat er een uk over een wortel was gevallen of enkele ouders waren komen klagen over een modderbroek. En dus kozen directies voor het grote niets op de speelplaats. En bij investeringen geven ze vaak de voorkeur aan soms dure, kleurrijke speeltuigen en rubberen tegels waar teveel kinderen 'om beurt' eens op kunnen spelen. Scholen die uitbreiden offeren daar vaak groene speelruimte voor op.
Dat er een verband is tussen het verdwijnen van natuur en de manier waarop we onze kinderen laten opvoeden, is logisch. De prachtige documentaire Project Wild Thing illustreert overduidelijk hoe de aangeboren liefde voor de natuur verdwijnt door de steriele omgevingen waarin onze kinderen leven. Ze kennen de natuur niet meer en leren er ook niets van.
Het kan ook anders. In het buitenland zien we kinderen spelen op natuurlijke, groene en uitdagende speelplaatsen. Dit heeft duidelijk een positief effect op zowel de kinderen als de school in het algemeen. Een groene en avontuurlijke speelplaats brengt beleving, ontdekking, creativiteit en rust samen. Kinderen en jongeren kunnen hun zintuigen ten volle ontwikkelen. Een groene en avontuurlijke speelplaats voedt hun fantasie en creativiteit.
Als kinderen vroeg met de natuur in contact komen, leren ze er spontaan meer respect voor opbrengen. Zo dragen ze van jongs af zorg voor de natuur en voor hun omgeving. Kiezen voor natuur op school is kiezen voor een groenere toekomst. Hopelijk houdt de minister van Onderwijs, misschien samen met de minister van Leefmilieu, hier ook rekening mee als er geïnvesteerd wordt in nieuwe schoolgebouwen.
Carien Neven
Secretaris beweging.net Limburg