fbpx
kies regio:

2023: een jaar van verbinding

“Gelukkig nieuwjaar!” De voorbije dagen hebben we deze wens al ontelbare keren aan elkaar doorgegeven. De ene keer als een automatisme, een andere keer zeer gemeend en aangevuld met persoonlijke wensen voor de betrokken persoon. We vroegen aan de Limburgse kopstukken van onze beweging om hun welgemeende wensen voor 2023 uit te spreken en daarbij eveneens terug te blikken op het voorbije jaar.

visie202301 nieuwjaarJoke Man van ACV (links), Ben Mesotten van CM (midden) en Rik Bloemen van beweging.net (rechts) geven hun visie op het voorbije en komende jaar (Foto: © Mine Dalemans)

Hoe kijk je terug op 2022?

Rik Bloemen, voorzitter beweging.net Limburg:
Ik zie de wereld in schok, een jaar vol vraagtekens. Licht herstellend van pandemie, maar ondertussen oorlog in Oekraïne, een toenemende klimaatcrisis en de verrechtsing van de samenleving. De onzekerheid en de armoede stijgt, kortom een jaar met weinig vrolijkheid.

Joke Man, voorzitter ACV Limburg:
De post-coronavreugde was inderdaad van korte duur. De oorlog in Oekraïne leidde tot een ongeziene energiecrisis met alweer de nodige kopzorgen. Net als de coronacrisis is ook deze crisis er eentje die iedereen raakt. Ik denk niet dat ik in mijn vakbondscarrière al eerder meemaakte dat zelfs tweeverdieners massaal aan het tellen en rekenen sloegen met het oog op de facturen. In de nasleep daarvan kwam -alweer- onze index onder vuur te liggen en werden -alweer- de werknemers en de werkgevers sterk uit elkaar gedreven.

Rik Bloemen:
Er is moed en volharding nodig opdat we op de vele vraagtekens van 2022 antwoorden en oplossingen scheppen, niet ieder voor zich, maar samen in solidariteit zorg dragen voor elkaar, voor de toekomstige generaties, voor een wereld die leefbaar is voor iedereen, zonder oorlog en geweld, zonder honger en armoede, met mensen die zich gedragen voelen door hun leiders, met mensen die warm en respectvol omgaan met elkaar.

Ben Mesotten, directeur Gezondheid, Welzijn en Participatie van CM Limburg:
Klopt helemaal. En daarbij is het belangrijk dat we in onze organisaties en netwerken ook onze verantwoordelijkheid nemen. 2022 was op dat vlak voor ons een geslaagd jaar. In 2022 hebben we onze netwerk- en participatieraden succesvol opgestart. Ook de activiteiten van CM-Gezondheidsacademie en Gezonde Buurt zorgde voor een groot aantal inschrijvingen. Daarnaast hebben we de kwaliteit van onze inhoudelijke domeinen hooggehouden in uitdagende omstandigheden. We kregen dan ook zeer hoge tevredenheidsscores van onze leden.

Wat zijn dan de wensen en daarmee ook de uitdagingen voor 2023?

Rik Bloemen:
Ik wens dat de ingezette transitie in onze beweging ten volle mag renderen en resulteren in een grotere betrokkenheid en een stem mag geven voor waarden van rechtvaardigheid, solidariteit, verdraagzaamheid en duurzaamheid. Voor concrete aandachtspunten denk ik aan bijvoorbeeld betaalbaar wonen en de stijgende (energie-)armoede.
Ik denk ook aan gedurfd leiderschap en verantwoordelijkheid om de samenleving vorm te geven opdat eenieder mee kan! We zullen als beweging inzetten op het belang en de kansen van burgerparticipatie én mensen met elkaar verbinden.

Joke Man:
Verbinding is inderdaad noodzakelijk, ook voor ons. De sterke stijging van de energie- en voedselprijzen treft ons allemaal. In plaats van elkaar te bestrijden en de hakken in het zand te zetten, hoop ik dat werknemers en werkgevers samen zoeken naar een uitweg uit deze crisis. We zijn niet elkaars vijand en zouden het sociaal overleg meer betekenis kunnen geven door naar een compromis te zoeken dat voor iedereen opnieuw licht in de duisternis brengt.

Ben Mesotten:
Die warme verbinding tussen mensen is ook bij CM een sleutelwoord. Tijdens de economische uitdagingen moeten we aandacht blijven besteden aan de meest kwetsbaren onder ons. Want gezondheid vooropstellen is vandaag niet evident. Bij CM blijven we dan ook inzetten om iedereen zijn recht op de verhoogde tegemoetkoming toe te kennen.
Ook onze bereikbaarheid staat hoog op ons lijstje. Dit doen we door op verschillende kanalen in te zetten. De ‘Mijn CM-app’ en op termijn ook beeldbellen zijn de nieuwste toevoegingen hiervan. Tegelijkertijd willen we het persoonlijk contact behouden. Het nieuwe CM-hoofdkantoor op Demersite in Hasselt is dan ook een open huis voor iedereen.

Lees via deze link de volledige nieuwjaarsboodschap van Rik Bloemen.


Vanuit de partnerorganisaties van beweging.net Limburg werd ook een terugblik op het voorbije jaar en een wens voor 2023 uitgesproken.

visie pasar toon duistersPasar

Toon Duisters (vrijwilliger bij Pasar Hamont-Achel en provinciaal voorzitter van Pasar Limburg)

Vanuit Pasar wensen we alle lezers natuurlijk alles wat wenselijk is in 2023 maar toch vooral veel “tijd”. Niet zomaar tijd maar wel genoeg netto vrije tijd om eens gewoon je ding te doen. Soms denken we dat we veel vrije tijd hebben. Maar als we een optelsommetje maken van de beschikbare tijd die er ons individueel rest nadat we er alle beslommeringen, alle noodwendigheden, alle verplichtingen en alle engagementen vanaf getrokken hebben, zullen we onder de streep niet zo heel veel netto vrije tijd meer over houden.

Het zou zo zonde zijn van deze echte vrije tijd om hem niet op een leuke manier ingevuld te krijgen. Als vrijetijdsorganisatie wil Pasar je inspiratie geven om hieraan tegemoet te komen. Via de website of onze ledenmagazines kan je verschillende ideeën voor het nieuwe jaar opdoen.

Als vereniging verliezen we het werkwoord verbinden natuurlijk ook niet uit het oog waarbij we vanuit onze missie ‘Pak Je Tijd’ mensen willen samenbrengen om uiteindelijk een warmere samenleving na te streven. Wij wensen jullie tenslotte heel veel Netto Vrije Tijd, leuk ingevuld door inspiratie opgedaan bij een activiteit van Pasar.

 

IC

Foffi Mavrakis (vrijwilliger van het Inloophuis Limani, een lidvereniging van het IC die gezinnen en hun naasten opvangt die met kanker geconfronteerd worden)

visie ic Foffi2022 was een pittig jaar met veel obstakels, zowel op sociaal als op financieel vlak.
Voor 2023 wens ik dat ieder van ons even stilstaat bij wat je hebt en dankbaar te zijn voor elk moment met de mensen waar je van houdt. Maak tijd vrij om in verbinding te gaan met anderen die jouw steun nodig hebben.

 

Kwb

Fabian Spreeuwers (ondervoorzitter kwb, maar ook kajotter voor het leven en vrijwilliger bij Fietsbieb Oudsbergen)

visie kwb fabian spreeuwers

“Wat na corona?”, spookte in mijn hoofd. Maar ik was meer dan aangenaam verrast door de sterke heropstart van heel wat kwb-afdelingen en de goesting die er lokaal leefde om er opnieuw met vele activiteiten in te vliegen voor leden en niet-leden. Onze reactie op de corona- en energiecrisis, de oorlog op de rand van Europa: die weerbaarheid, onze creativiteit, die goesting, dat onthou ik van 2022.

Op naar 52 warmste weken in 2023. Investeer mee in je straat, je buurt, je dorp: laat het bruisen. Samen gaan we voor vele Knusse Warme Buurten … Meer aandacht voor elkaar en ga terug in contact met en onder elkaar. We vormen immers een samen-leving.

 

visie familiehulp celineFamiliehulp

Celine (afgestudeerd als klinisch psycholoog aan de UGent. Ik werk als Eerstelijnspsycholoog bij Familiehulp voor de eerstelijnszone Maasland)

We kunnen op het afgelopen jaar terugblikken in functie van corona, het lichte herstel hiervan of de kanteling van de economie. Maar ik kijk terug op 2022 als een jaar waar de Vlaamse overheid de versterking van het aanbod van psychologische zorg voor het hele land in werking heeft gesteld. Dankzij deze ontwikkeling en Familiehulp krijg ik de kans om kwetsbare doelgroepen laagdrempelig in contact te brengen met eerstelijnspsychologische hulpverlening.

Ik wens in 2023 een open blik. Grijp die kans. Vergeet die blunder. Maak die keuze. Omarm die hulp. Neem die ruimte. Volg die droom. Maar voornamelijk, praat erover, want we zijn nabij.

 

Groep Intro

Maryam Jamshid (provinciaal coördinator van Groep INTRO Limburg)

visie groep intro maryamGroep INTRO Limburg heeft in 2022 werk gemaakt van persoonlijke groei. We deden dit samen met fantastische medewerkers, partners, openbare besturen en bedrijven. We werkten hard aan een inclusieve samenleving door middel van vele vormingen, coaching en begeleidingen! Een nieuw jaar met een sprankelende start!

Onze wens voor 2023: Nieuwe kansen voor elk talent. Samen groeien. Zijn wie je bent.

 

visie acv Hildegard GroenenACV

Hildegard Groenen (ik woon in Kaulille en werk als huishoudhulp bij DCB Bocholt. Sinds 2021 ben ik bij het ACV-bestuur van Noord-Limburg)

Voor mij was 2022 binnen het ACV een zeer leerrijk jaar, niet in de laatste plaats omdat ik de kans kreeg om een Vlaams congres mee te maken.

Ik wil in 2023 de kansen die ik krijg met beide handen grijpen en deze in de praktijk omzetten in mijn onderneming zodat iedereen er beter van wordt.

 

CM

Conny (als telefoonvrijwilliger bij CM plan ik het vervoer in van de chauffeurs van CM-Mobiel. Zij vervoeren op dagelijkse basis minder mobiele personen. We luisteren naar de noden en zoeken dan een goede match.)

visie cm Conny

In 2022, mijn tweede jaar als vrijwilliger, heb ik waardering en erkenning gevoeld. Het werk, samen met onze chauffeurs, wordt sterk geapprecieerd door de klanten. Het geeft me een goed gevoel om anderen te helpen. Groot respect voor onze chauffeurs, ze zijn onmisbaar.

Daarom gaat ons team in 2023 er weer tegenaan, onder het motto: aardig zijn kost niets. Want vrijwilligerswerk is prachtig, iedereen zou het eens moeten doen.

 

visie okra Lizy CosemansOKRA

Lizy Cosemans (echtgenote, mama en omi. En ik ben al sinds mijn prille jeugd betrokken bij het bewegings- en verenigingsleven. En sinds kort voorzitter van OKRA Limburg en beginnende padelspeler)

2022 was een jaar van afscheid nemen. Ik ging met pensioen en nam afscheid van de grote CM-familie. Mijn nieuw engagement als vrijwilliger bij OKRA heb ik aangekondigd op de startdag van OKRA Limburg met 300 aanwezige teamleden. Mijn voorzitterschap werd in 2022 dus alvast goed ingezet.

Voor 2023 wens ik het volgende: geniet van de kleine momenten die je blij maken en zoek het geluk niet te ver. Durf je grenzen te verleggen want je bent nooit te jong of te oud om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

 

visie Samana Carla Bormans minSamana

Carla Bormans (54 jaar, gehuwd en heb 2 volwassen kinderen. Sinds 2021 werk ik bij Samana als vrijwillig moderator en begeleider van infosessies en cursussen)

 

Ik kijk met een positieve blik terug op 2022. Na de zware coronaperiode heb ik mij nog meer kunnen toeleggen op mijn vrijwilligerswerk bij Samana.

Mijn wens voor 2023 is dat ik met nog meer mensen mijn passie voor het vrijwilligerswerk kan delen en kan laten zien dat het leven meer te bieden heeft dan enkel chronisch ziek zijn. Dat iedere chronische zieke dat kan inzien en zelf kan ervaren, is mijn ultieme nieuwjaarswens.

 

visie femma lieveFemma

Lieve Lambrechts (algemeen contactpersoon (voorzitster/teamverantwoordelijke) Femma Wereldvrouwen (Koersel) Stal en ook lid van de Vrijwilligersraad van Femma Wereldvrouwen)

Het uithangbord van Femma Wereldvrouwen in 2022 was toch wel het terug onder de aandacht brengen van het combinatiedossier, waarin de ‘overbelasting’ van de vrouw aan de kaak gesteld wordt en een evenwichtige balans tussen betaalde arbeid, onbetaalde arbeid en eigen tijd vooropgesteld wordt. Tijdens de ‘staking’ op de Internationale Vrouwendag op 8 maart werd dit nog eens beklemtoond.

Ik hoop dat in 2023 het ‘waardenkompas’ van Femma Wereldvrouwen handen en voeten krijgt in elke vrouwengroep. Ik hoop dat elke vrouw de moed heeft om het heft in handen te nemen, om de eigen mix (balans tussen betaalde arbeid, onbetaalde arbeid en eigen tijd) te realiseren. Het recent gepubliceerd boek ‘Het is hier geen hotel! Hoe je samen het huishouden aanpakt’ (Eva Brumagne & Riet Ory) kan hierbij een hulpmiddel zijn. Belangrijk is om hierover in dialoog te gaan met je partner, met je kinderen, met andere vrouwen, op het werk, in je vriendenkring …

Ik wil ook graag, namens de groepscoaches van Femma Wereldvrouwen, een warme oproep doen aan al de vrijwilligers om deel te nemen aan de vormingen ‘toekomstgericht ontmoeten’. “Alleen geraak je ver, samen geraak je veel verder!”

 

WSM

WSM-Limburg wenst je een jaar waarin jij een verschil kan maken. Het doet er wel toe!

visie WSM happy new year‘Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan bracht je nooit de nacht door met een mug in je kamer.’ Het is een tegeltjeswijsheid, maar feit is dat een klein gebaar een groot effect kan hebben. Net zoals de vlinder die met één vleugelslag een ketting van weersveranderingen in gang zet, met een tornado aan de andere kant van de wereld tot gevolg.

Overvalt jou soms het gevoel dat wat jij doet geen verschil maakt? Dat problemen zoals ongelijkheid, de klimaatverandering of de gezondheidscrisis zo allesomvattend zijn, dat ze je verlammen? Het butterfly-effect bewijst het tegendeel: wat je doet, doet er wel degelijk toe. Eén handeling kan volstaan om een storm van verandering in gang te zetten.

Butterfly-effecten veroorzaken, is de kern van het werk van WSM. Sociale bewegingen doen het overal ter wereld. Samen veroorzaken wij stormen. We roepen jou op om die stormen kracht bij te zetten. Zo verbinden we vele kleine(re) acties tot één grote, collectieve strijd. En dat kan grote gevolgen hebben. Dat bewijzen de acties van Judith Girón in Guatemala, Anatole Mangala in DR Congo en Veerle Verleyen en Lut Cromphout in België. We bundelden hun verhalen, ontdek ze hier: https://acties.wsm.be/Lopende-WSM-Projecten/Butterfly-effect

Verandering ís mogelijk. Dat is ons credo en dat van de bijna honderd organisaties in ons wereldwijde netwerk. Wij, sociale bewegingen, leggen ons niet neer bij wat er fout gaat. Samen houden we een ideale, rechtvaardige wereld voor ogen. We observeren, vormen een mening over hoe het anders moet, zoeken medestanders en komen samen op voor de verandering die nodig is. We laten ons niet door tegenslagen of mediastilte tegenhouden. Samen maken we het onmogelijke mogelijk. Samen zetten we stappen vooruit. En we nodigen jou uit om dat samen met ons te blijven doen.

 

visie paxchristi jozefaPax Christi

Jozefa Dierckx, vrijwilligster in Pax Christi Limburg.

Reeds in de jaren 80 , bij de betogingen tegen de kernraketten, koos ik als onderwijzeres voor vredesopvoeding in het zesde leerjaar.
Na onze verhuis van Brabant naar Limburg  engageerde ik mij graag in de Pax Christi groep van Hasselt.
2022  was voor mij een angstig afwachten waartoe iemand als Poetin in staat is. Oekraïners op de vlucht werden met vredevolle aandacht opgenomen in ons rusthuis  dat vrij is na de bouw van een nieuw WZC.
Voor 2023 wens ik dat de vredevolle rede en de solidariteit het halen op machtsmisbruik en onmenselijke schendingen van de mensenrechten.

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl andere ons helpen om de site en de gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.