COVID maakt kwetsbaar. Zeker voor wie al kwetsbaar was door armoede, isolement of eenzaamheid voelt deze pandemie meedogenloos hard aan. Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht bevestigt deze bezorgdheid en aarzelde niet om in te tekenen op een projectoproep van minister Beke.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke lanceerde in oktober de projectoproep “Outreachend bereiken van mensen in armoede”. Deze oproep heeft als doel om mensen in armoede uit hun isolement te halen en opnieuw te verbinden met de samenleving. Verbinden kunnen we hier letterlijk nemen.
De werking van het Limburg Platform voor mensen op de Vlucht (LPV) bewijst duidelijk zijn maatschappelijke meerwaarde en viel dit jaar meermaals in de prijzen. In oktober wonnen ze de Prijs Armoede Uitsluiten 2020 en begin deze maand ontvingen ze ook de Diversiteitsaward van de Limburgse Integratieraad.
Met ondersteuning van beweging.net Limburg diende het LPV het project ‘Werken aan de digitale geletterdheid van de meest kwetsbare vluchtelingen in Limburg’ in. Dit werd door de jury geselecteerd en het LPV kan hiermee meteen aan de slag. Naast de expertise aan fysieke nabijheid en ondersteuning zetten de lokale comités van het LPV vanaf januari ook in op digitale connectie.
Minister Wouter Beke: “Via het LPV tracht men deze gezinnen digitale toegang te verschaffen en hen de nodige digitale vaardigheden bij te brengen. Deze zijn essentieel om werk te zoeken, facturen te betalen, je eID te gebruiken, contact op te nemen met diensten huiswerkbegeleiding of online lessen te volgen. Met lokale digipunten in de provincie Limburg bieden ze online en offline hulp. Zo werken we aan sociale inclusie, wat absoluut een goede zaak is.”
Linda Delva, voorzitter LPV, vult aan: “De COVID-crisis maakt de digitale kloof nog groter. Veel levensdomeinen zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis plots bijna uitsluitend digitaal bereikbaar. Zeker voor wie nog lerend is op vlak van taal, met zelf een beperkt sociaal netwerk en ICT-materiaal, is digitaal ‘mee’ zijn een aanzienlijke uitdaging. Deze noden willen we aanpakken en gelukkig ontvangen we hiervoor nu de nodige middelen en mankracht.”
Op minimum vijf locaties in Limburg gaat het LPV digipunten opzetten voor ontmoeting en vorming. Vluchtelingen kunnen hier terecht met al hun digitale vragen zoals hoe digitaal afspraken maken, werken met schoolplatformen en online werk zoeken. Twee Limburgse Centra voor Basiseducatie zullen deze laagdrempelige digitale hulpverlening mee helpen uitbouwen.
Linda Delva: “Wij zijn ontzettend tevreden dat onze vrijwilligers met deze projectsubsidie een jaar lang professionele ondersteuning krijgen. Met deze digipunten willen we vluchtelingen vooral digitaal zelfredzaam maken. We springen zoveel mogelijk bij waar hulpverleners geen tijd voor hebben.”
Groep INTRO - Buddy4u
Binnen dezelfde projectoproep werd ook Groep INTRO Limburg geselecteerd. Het intensief opvolgen van jongeren in isolement, maar ook vaak de ouders en gezinsleden is in deze tijden enorm belangrijk. Elke deelnemer ervaart andere behoeften op vlak van werk en welzijn. Van het doorbreken van isolement, het werken aan gezondheid, het vinden van goede huisvesting tot het krijgen van bepaalde basisvorming en het opdoen van bepaalde basiservaringen. Het bestaande aanbod wordt met deze nieuwe middelen uitgebreid naar een vrijetijdswerking op maat.
Lees meer uit Visie ...