Arktos publiceert handleiding om vroegtijdige schoolverlaters te begeleiden
Toen Maarten 18 werd, stopte hij met school. Hij had er mooi genoeg van. Elke dag vroeg opstaan om zijn tijd te gaan verdoen op de schoolbanken. Het interesseerde hem allemaal niet erg en het feit dat hij steeds naar zijn voeten kreeg omdat hij niet kon stilzitten, maakte het er allemaal niet beter op. Thuis werd hij ook weinig ondersteund; hij wist zelfs niet of zijn vader en moeder wel wisten welke richting hij volgde. Ze waren iets te veel bezig met hun onderlinge ruzies.
In ‘jongerencoach’ zet Maarten alles op een rijtje. Daarin wordt hem duidelijk wat hij wil, namelijk ‘werken in de bouw’. Hij zet de zaken die hem in het verleden blokkeerden beetje bij beetje aan de kant. Maarten schrijft zich in voor een opleiding als metser en hij vindt er een leerkracht die echt naast hem staat.
Zoals Maarten zijn er veel jongeren. Enkel in Limburg al zijn er elk jaar 1000 jongeren die de school verlaten zonder een beroepskwalificatie en zonder een doorstroommogelijkheid naar het hoger onderwijs. Waar in Limburg 1 op 10 jongeren de school vroegtijdig verlaat, was dat in Houthalen-Helchteren in 2016 zelfs 1 op 7 jongeren.
Houthalen-Helchteren pakte deze situatie samen met de provincie Limburg en Arktos aan, onder andere met het project ‘jongerencoach’. Dit project werd daarmee een lokale aanvulling op de werking die de provincie Limburg ontwikkelde met ‘ik maak werk van mijn toekomst’.
Drie jaar lang bracht jongerencoach de vroegtijdige schoolverlaters in Houthalen-Helchteren in beeld en zette het samen met hen stappen naar een kwalificerend traject. Dit zijn opleidingen waarbij je vaardigheden of een diploma verwerft om een beroep uit te oefenen. Sommigen, zoals Maarten, volgen een opleiding, anderen gaan onmiddellijk aan het werk of maken hun secundaire studies toch af.
“Een belangrijke meerwaarde is de netwerkbenadering”
Jongerencoach gaat voor maatwerk, vertrekt vanuit de kracht van de jongeren, gaat als trajectgezel naast hen staan en ondersteunt hen in hun keuzes.
Een belangrijke meerwaarde is de netwerkbenadering. Binnen ‘jongerencoach’ brengt Arktos de partners uit onderwijs, tewerkstelling en welzijn samen om tot een lokale, integrale benadering te komen en samen het principe ‘jongere centraal’ waar te maken.
Na drie jaar werking werden de ervaringen van het project ‘jongerencoach’ neergeschreven in een handleiding. Deze bevat concrete tips waardoor iedereen de rol van ‘jongerencoach’ op zich kan nemen. Belangrijke concepten zoals ‘trajectgezel’ en de ‘netwerkbenadering’ worden er verduidelijkt met voorbeelden en aandachtspunten.
“De handleiding is gratis beschikbaar en is bruikbaar voor iedereen”
Aansluitend op de handleiding ontwikkelde Arktos ook de ‘wegwijzer NEET Jongeren’. Hiermee bepaal je op een efficiënte manier wie of wat een jongere verder kan helpen in zijn toekomsttraject. ‘NEET’ is daarbij de term voor jongeren die hun studies niet afmaken, geen opleiding volgen en werkloos zijn (Not Employed, Educated or Trained).
Waar de ‘wegwijzer NEET Jongeren’ een concrete invulling heeft gekregen voor Houthalen-Helchteren, is de handleiding bruikbaar voor iedereen. Beide publicaties zijn gratis beschikbaar.
De handleiding jongerencoach en de wegwijzer NEET Jongeren vind je via deze link.
Lees meer uit Visie ...