Gevlucht uit een oorlogssituatie of van vervolging, proberen vluchtelingen een nieuw leven op te bouwen. Eenmaal tot rust gekomen, willen de vluchtelingen weer graag aan het werk in Nederland, België of Duitsland. Hoewel velen erg gemotiveerd zijn, lopen ze bij het zoeken naar werk al snel tegen allerlei obstakels aan.
Het grensoverschrijdende project ‘In de zorg - Uit de zorgen’, dat ontstaan is aan de overlegtafel van beweging.net Limburg, ondersteunt vluchtelingen om een duurzame job te vinden in de zorgsector en verbetert de perceptie van vluchtelingen bij onder meer zorgverleners, zorgorganisaties en cliënten in zorg.
Het project ‘In de Zorg - Uit de zorgen’ wil de genoemde obstakels wegnemen door een speciaal op de zorg gericht programma te ontwikkelen met een bemiddelingstraject, (bij)scholing en persoonlijke on-the-job-begeleiding voor vluchtelingen. Concreet zullen acht vluchtelingen-, zorg- en vakbondsorganisaties pogen om 500 vluchtelingen een job aan te bieden bij een zorginstelling waarbij een stage als opstap kan worden gebruikt. Op die manier wil ‘In de zorg – Uit de zorgen’ ook bijdragen aan de integratie van vluchtelingen en aan hun beeldvorming in onze maatschappij.
Job als opstap voor integratie
In 2015 ontving België 44.760 asielaanvragen. De grote instroom van vluchtelingen riep tegenstrijdige sociale reacties op. Enerzijds zijn er vrijwilligersinitiatieven op gang gekomen die een welkomstcultuur propageren. Anderzijds zijn er trends ontstaan die de migranten als een soort bedreiging voor de samenleving beschouwen. Europa staat hierdoor voor een dubbele uitdaging. Aan de ene kant dient er voor een effectieve integratie van de vluchtelingen gezorgd te worden, terwijl er aan de andere kant een sociaal-maatschappelijk klimaat gecreëerd moet worden dat een succesvolle integratie van deze nieuwe bevolkingsgroepen in de maatschappij mogelijk maakt.
Ook al is het opleidingsniveau van de vluchtelingen nu hoger dan vroeger, toch ligt dat niveau onder het gemiddelde van de 3 landen van de Euregio. Om deze reden is de integratie van de vluchtelingen op de arbeidsmarkt een uitdaging die competente en doelgerichte begeleiding behoeft.
“Een job vormt vaak een eerste cruciale stap in het integratieproces van vluchtelingen en versterkt de positieve perceptie van deze mensen. Vanuit die gedachte proberen we 500 vluchtelingen te begeleiden naar een duurzame tewerkstelling in de zorg. Deze sector kampt immers met een latent tekort aan verzorgend, verplegend en ander personeel”, aldus Dirk Van Laethem, projectmanager bij Familiehulp.
Lees meer in de perstekst ...590.97 KB
In de zorg - Uit de zorgen: website ...