We willen mensen langer thuis kunnen verzorgen
De voorbije twee jaar werd een aanbod nachtopvang opgestart in de regio rond Hasselt en Sint-Truiden. Verschillende zorgpartners hebben nu beslist om het model uit te rollen over de hele provincie Limburg.
Door de gezamenlijke inzet van vrijwilligers en professionele zorgverleners kunnen mensen met een zorgbehoefte langer comfortabel thuis blijven wonen.
Het project ‘Integrale nachtopvang Limburg’ loopt sinds 2015. Wat is het opzet hiervan?
Mieke Frederix (regiodirecteur Hasselt van Familiehulp): “Het project wil mensen met een zorgbehoefte en mantelzorgers ondersteunen, zodat zij op een comfortabele manier langer thuis kunnen blijven wonen. In Limburg was er tot voor kort geen integraal of gestructureerd aanbod rond nachtopvang. Met dit project willen we die leemte opvullen. We garanderen een kwalitatieve zorgverlening tussen 22 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends bij mensen thuis of in een residentiële omgeving.”
Is de nood aan nachtopvang groot in Limburg?
Mieke: “We merken de jongste jaren dat cliënten en hun mantelzorgers steeds vaker gerichte zorg zoeken op maat van hun specifieke behoeften. Zorg-organisaties krijgen te maken met andere noden en verwachtingen en moeten continu nadenken hoe ze de levenskwaliteit van mensen kunnen verbeteren. In het zorglandschap zie je daarom verschillende nieuwe initiatieven ontstaan, zoals dagverzorgingshuizen voor ouderen of oppashulp bij alleenstaanden. Het aanbieden van nachtopvang is een logische evolutie.”
Jullie werken met een combinatie van vrijwilligers en professionele verzorgenden.
Mieke: “Dat is een bewuste keuze. We hanteren een getrapt systeem, waarbij de mantelzorger en vrijwillige oppassers de eerste treden vormen. Dan zijn er de mobiele teams, waarbij professionele verzorgenden enkele keren per nacht langskomen. In een volgende fase kan een professioneel verzorgende de hele nacht blijven of wordt de cliënt opgenomen in een zorghotel of een residentiële nachtopvang. Afhankelijk van de zwaarte van de zorg en de duur van de nachtopvang kiezen we een bepaalde trede of kunnen deze verschillende treden gecombineerd worden.”
Wie nood heeft aan nachtopvang kan bij elke zorgorganisatie apart terecht. Alle vragen komen bij de projectcoördinator terecht. Daar worden ze overkoepelend onderzocht en er wordt een gemeenschappelijk dossier opgesteld.
Welke zorgpartners maken deel uit van het project?
Mieke: “Het is een samenwerking tussen CM Limburg, Wit-Gele Kruis, Familiehulp, Landelijke Thuiszorg, IN-Z en Zorgnet Vlaanderen. Elke partner heeft de juiste expertise om een waardevolle bijdrage aan het project te leveren. Wit-Gele Kruis beschikt over verpleegkundigen die de mantelzorgers, de vrijwilligers en de professioneel verzorgenden van Familiehulp en Landelijke Thuiszorg ondersteunen. CM Limburg heeft met Samana een vrijwilligerswerking die in heel Limburg nachtoppas aanbiedt, terwijl IN-Z professionele oppas aanbiedt. Zorgnet Vlaanderen tenslotte beheert woonzorgcentra met residentiële woningen voor kortverblijf, waar mensen met een zorgbehoefte ’s nachts kunnen opgevangen worden.”
Voor leden van CM bestaat er sinds januari 2017 een tussenkomst in de kosten voor nachtopvang.