Op 27 februari start de Week van de Vrijwilliger. Duizenden vrijwilligers zetten zich op regelmatige basis in. In verenigingen, op vakantie, bij organisaties, als mantelzorger, als brandweerman, noem maar op.
beweging.net viert ook dit jaar zijn honderden vrijwilligers met de campagne ‘Vrijwilligers Aanstekelijk!’
Omdat vrijwilligers elkaar aansteken met hun enthousiasme, omdat zij dag in dag uit vol vuur streven naar een warme samenleving en omdat hun inzet aanstekelijk is. Vrijwilligers zijn overal én onmisbaar.
Visie-Limburg zocht 5 Limburgse vrijwilligers op en liet hen vertellen over hun passionele inzet!
Marijke
Marijke Molemans, vrijwilliger bij ‘n Witte Roos vzw
Marijke is 59, heeft 2 zonen (30 en 32). Ze werkte als zelfstandig kinesist maar heeft nu een adminstratieve taak bij de provincie Limburg.
“Ik geef relaxatiemassage aan kankerpatienten in het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt en in het ziekenhuis van Maaseik. De meerwaarde die ik kan betekenen voor deze mensen, is me zoveel waard dat ik er zelfs één dag per week verlof voor neem.”
Marijke miste in haar huidige job de hulpverlening en zag op de website van Syntra Genk een massageopleiding voor kankerpatiënten.
“Ik besloot de stap te zetten en nu geef ik al 3 jaar relaxatiemassage aan kankerpatiënten. Ongelooflijk wat dit met een mens doet. Dit vrijwilligerswerk zet me steeds opnieuw met mijn voeten op de grond. Ik durf ook al wel eens te zeuren over druk en stress maar na zo’n dag massage denk ik: wat zeur ik nu. Ik beteken iets voor deze mensen, maar zij zeker ook voor mij. Zij doen me keer op keer de waarde van het leven inzien.”
Waarom doe je het?
“Gewoon al een glimlach kunnen toveren op iemands gezicht is fantastisch. En bij dit soort vrijwilligerswerk krijg je ook meteen feedback van wat je doet. Een vrouw vertelde me ooit: ‘Het is al lang geleden dat ik even aan iets anders kon denken dan aan die verdomde kanker’. Voor die momenten doe je het!”
Lea
Lea Feytons, vrijwilliger bij De Gildezaal in Kuringen
Lea is 83, zit in een rolstoel maar werkt zich nog steeds uit de naad als vrijwilliger. Zij is voorzitter van de vzw Gildezaal. En ondanks haar belangrijke plaats, blijft ze erg bescheiden.
“Ach, ik zit de vergaderingen voor, zorg ervoor dat iedereen aan het woord komt en zijn idee kan vertellen.”
“Ik ben er van in het begin bij. Ik zat destijds in de KAV (nu Femma) en we werkten met onze vereniging mee aan de parochiefeesten. Toen hebben ze me gevraagd of ik niet mee wou helpen aan het beheer van onze Gildezaal. En sindsdien doe ik dat nog altijd met evenveel plezier.”
Wat vind je zo leuk aan jouw job?
“We hebben met onze vzw altijd bekwame mensen gevonden om onze zaal te laten functioneren. En vrijwilligers vinden is niet altijd even eenvoudig maar de gouden regel blijft: je moet mensen aanspreken. Als je het niet vraagt, kan je ook geen vrijwilligers vinden. En als er geen vrijwilligers zijn, dan is er geen zaal meer in Kuringen.”
Gunther
Gunther Hilkens, vrijwilliger voor Inter bij KRC Genk
Gunther is een 25-jarige jongeman uit Opglabbeek die net afgestudeerd is aan de VUB, richting journalistiek en politieke wetenschappen. Hij is nog volop werk aan het zoeken maar vult zijn vrije tijd alvast heel zinvol in.
“Ik doe audiodiscriptie bij de voetbalwedstrijden van KRC Genk. Dat wil zeggen dat ik tijdens een thuiswedstrijd van Genk plaats neem in de perstribune en van daaruit in de microfoon alles vertel wat er gebeurt. Slechtzienden krijgen een oortje mee en op deze manier kunnen ze de hele wedstrijd mee beleven.”
Je bent dus een live sportverslaggever?
“Niet alleen dat. Want bij een radiocommentator moet men slechts fases weergeven terwijl wij heel de wedstrijd moeten praten. En we vertellen niet alleen wat er op het veld voorvalt, maar ook wat er rondom het veld aan het gebeuren is.”
Waarom doe je dit?
“Heel eenvoudig. Voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn en ik vind het enorm leuk dat ik mensen op deze manier de wedstrijd kan laten beleven.”
Stephaan
Stephaan Daemen, vrijwilliger bij de Minder Mobielen Centrale Overpelt
Stephaan, een jonggepensioneerde uit Overpelt heeft een heleboel engagementen. Hij is als vrijwilliger actief als bestuurder in de koepel van de CLB’s waar hij vroeger ook werkte, als bestuurder bij woonzorgcentra, in het plaatselijke schoolbestuur waar er grote bouwplannen gemaakt worden en hij is lid van de selectiecommissie van de provincie Limburg.
Maar hij is ook actief als vrijwilliger bij de Minder Mobielen Centrale in Overpelt.
“Dat is een dienstverlening die meestal vertrekt vanuit de OCMW’s waarbij een aantal vrijwilligers als chauffer met hun wagen minder mobiele buren ergens naartoe brengen.”
“In Overpelt zijn er zo 9 chauffeurs actief die vooral oudere mensen, maar ook personen met een handicap of ziekenhuispatienten vervoeren. Dat kan voor een bezoek zijn maar ook naar de winkel, de kapper, de dokter. En soms moeten we ook langere ritten doen. Er zijn mensen in Overpelt die wel eens naar het ziekenhuis in Leuven of Turnhout moeten.”
Wat spreekt je zo aan bij dit soort vrijwilligerswerk?
“Het persoonlijk contact is enorm verrijkend. Je hebt tijdens een rit altijd een goed gesprek met hen. Je kan echt tijd maken voor hen. En soms doet het hen goed dat ze een luisterend oor tegenkomen.”
Adelina
Adelina Lucchesi, vrijwilliger bij Jong-IC
Adelina is een 20-jarige studente Sociaal-Cultureel Werk in Heverlee die bijna afgestudeerd is.
“Ik heb in mijn laatste jaar secundair stage gedaan bij IC (Internationaal Comité) en ben er nadien altijd als vrijwilliger gebleven.”
“Toen al viel het me op dat er in Limburg ook een jongerenwerking van IC zou moeten zijn. In alle vertegenwoordigingen merkte ik dat jongeren van andere origine steeds ondervertegenwoordigd waren. Daarom ben ik met een jong-IC werking gestart.”
Wat doen jullie daar?
“Jongeren bij elkaar brengen, netwerken opbouwen en helpen via maatschappelijke participatie. We werken steeds met een jaarthema, dit jaar rond ‘werk’, vorig jaar was dat ‘onderwijs’. Maar we organiseren ook uitstappen en andere activiteiten. Bovendien kunnen jongeren bij ons terecht met al hun vragen.”
Je kan Jong-IC terugvinden via Facebook. Meer info over IC vind je hier: www.icvzw.be