“Voor ACV zijn drie zaken belangrijk”, zo zei Jean Vranken, voorzitter ACV Limburg, bij de start van SALK, het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, “Jobs. Jobs. En jobs.” We zijn nu tweeëneenhalf jaar later. Zien we al resultaten? Die zijn er toch wel op een aantal terreinen, zo mochten we vaststellen op een gespreksavond met minister Vandeurzen. “Maar we moeten ze beter communiceren, om op die manier de Limburgers hoop en inspiratie te geven,” zo gaf de minister zelf toe.
Verbindingen
De SALK-plannen werden voorgesteld na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk.
Jean Vranken: “De accenten van ACV waren: de creatie van werkgelegenheid, meer sociale huisvesting, inzetten op innovatieve sectoren, werken aan taal en welzijn en de infrastructuur in Limburg verbeteren.”
Dat laatste gaat o.a. over de Noord-Zuid en betere treinverbindingen.
Jo Vandeurzen: “Er zijn al voor miljoenen plannen voor onteigening gerealiseerd. De aanpak van het ‘hamburgerrondpunt’ is ingepland voor 2016.”
Op gang
Jo: “De ex-Fordwerknemers, jongeren en laag- en middengeschoolde Limburgse werkzoekenden hebben extra begeleiding gekregen, voornamelijk door de VDAB. Het Ford-terrein is voor één symbolische euro overgenomen door de Vlaamse regering, maar die moet het terrein wel zelf nog saneren. Men is volop aan het zoeken om buitenlandse bedrijven te interesseren voor Genk. Ikea en Nike konden sneller starten, met 900 tewerkstellingsplaatsen. Bedrijven rond Genk kunnen een vrijstelling krijgen op de doorstorting van bedrijfsvoorheffing als ze nieuwe werknemers in dienst nemen. Dat is traag op gang gekomen, maar nu zijn er toch al 35 dossiers ingediend.”
Ongetwijfeld heel knap is wat er in Waterschei gebeurt.
Jo: “Daar is een speciaal bedrijventerrein voor allerlei bedrijven en onderzoekscentra die ‘slim’ bezig zijn met energie, energiedistributie en energiebesparing in ontwikkeling. Op de nieuwe T2-campus gaan de VDAB, Syntra en de middelbare scholen gezamenlijke opleidingen geven rond vernieuwende technologieën."
Spirit
Jean: “Community building, gemeenschap vormen, is heel belangrijk en helemaal niet soft. Er komt maar nieuwe tewerkstelling als er een goede spirit is en als groepen van bedrijven en organisaties willen samenwerken.”
Jo: “Dit is zaaien om ooit te oogsten. Als een universiteit, investeerders, opleidingscentra, bedrijven gaan samenwerken, dan worden er kruisbestuivingen gerealiseerd.”
Trekkers zijn bv. Energyville en Agropolis. Dat laatste bedrijf doet onderzoek naar de kweek van algen voor de voedingssector.
Jo: “Innovatie in de zorgbedrijven is ook heel belangrijk. We hebben bv. een overeenkomst getekend met een bedrijf uit Finland. Een ander bedrijf ontwikkelt nieuwe technieken voor vaccinatie. Nog een ander levert wereldwijd speciale steunzolen voor sportschoenen.“
Toch wel spectaculair is dat er aan de UHasselt een nieuwe opleiding handelswetenschappen gekomen is.
Jo: “Er zitten 150 studenten in het eerste jaar, dat had niemand verwacht. Toegankelijkheid en bereikbaarheid van het hoger onderwijs blijven in Limburg heel belangrijk. Opleiding en onderwijs zijn onze achilleshiel. Gelukkig gaat het onderwijsplatform eindelijk van start.”
Jean: “ACV en beweging.net Limburg verwachten wel dat niet alleen de onderwijspartners, maar ook de sociale partners kunnen deelnemen aan dit platform.”
Jo: ”De hervorming van het secundair onderwijs komt eraan. We moeten dit in Limburg actief opnemen, we hebben in Limburg al knappe campusscholen. Het zou goed zijn als pilootprojecten rond duaal leren starten, met een combinatie van leren en werken. Het Kind&Taal-project werkt in 500 kansarme gezinnen thuis aan taal- en leerachterstand. In Antwerpen hebben ze nu gevraagd om ons systeem te mogen overnemen.”
Blijven duwen
Rik Bloemen, voorzitter van beweging.net Limburg, sloot af met enkele bedenkingen: “Nog 42 % van de ex-Fordwerknemers is werkzoekend, de VDAB heeft dus nog veel werk, zeker bij de jonge werkzoekenden. Het onderwijs, dat is als een grote tanker, die moeilijk kan keren. Maar we moeten blijven duwen. Hoe lang weten we al dat we in Limburg nauwelijks van Noord naar Zuid raken? De armoede stijgt: zijn er cijfers hoeveel ex-Fordgezinnen het misschien met een lager inkomen moeten doen? Het thema zorg mag gezien worden, maar wat met andere sectoren? Maar ik vind toch dat de resultaten van SALK tot nu toe hoopgevend zijn. We horen er eigenlijk veel te weinig over. Onze Limburgers hebben nood aan goede, verstaanbare communicatie over SALK, zodat mensen het gevoel krijgen dat er iets verandert in onze provincie, dat er nog toekomst is voor onze kinderen.”
Hoe gaat het met de ex-Fordwerknemers?
5946 werknemers werden ontslagen
2492 (42 %) is nog werkzoekend
305 mensen hebben een opleiding aangevraagd, 174 zijn gestart, 667 hebben een opleiding beëindigd
3452 % is niet (meer) werkzoekend (58 %)
2010 vonden een andere job (34 %)
1318 kregen een maximale vrijstelling (SWT e.d.)
124 ex-Fordwerknemers zijn ziek
(cijfers VDAB)