Skip to content

Zomeruniversiteit 2025: democratische waarden uitgedaagd. Over dialoog, mensenrechten en verzet.

De Zomeruniversiteit van beweging.net Limburg omvat wetenschap, actie en beleid. De Zomeruniversiteit is er voor denkers en doeners, voor wie zich graag laat inspireren en activeren rond actuele onderwerpen. Zomeruniversiteit 2025 vindt plaats in het bewegingshuis (Hasselt) op 25-26-27 augustus, telkens van 13.30 tot 16.30 uur.

Onze democratische waarden staan onder druk. Boodschappen die polariseren doen waarden en normen verschuiven. We lijken terug in de tijd te gaan op vlak van gelijke kansen, diversiteitsbeleid, en klimaatbeleid. Vrede en mensenrechten staan overduidelijk onder druk. Besparingen ondermijnen ons systeem van sociale zekerheid.

Hoe universeel en afdwingbaar zijn mensenrechten en sociale rechtvaardigheid nog? Welke actiemodellen van dialoog en verzet werken nog? Op welke manier kunnen burgers en het middenveld impact blijven hebben op onze democratische waarden?

Praktisch:
Maandag 25, dinsdag 26 & woensdag 27 augustus 2025, telkens van 13.30 tot 16.30 uur
Bewegingshuis, Mgr. Broekxplein 6, 3500 Hasselt.
De toegang is gratis. Wel vooraf inschrijven via deze link.

 

Maandag 25 augustus: Impact op een verschuivend narratief

Boodschappen die polariseren doen waarden en normen verschuiven of zelfs verharden. Discriminerende uitspraken over gender, afkomst of socio-economische situatie lijken toe te nemen. Het “wij” tegenover “zij” taalgebruik neemt toe.

Wat politici en (sociale) media vertellen, heeft veel invloed. Zeker in een samenleving waar online algoritmes vaak maar één kant van het verhaal tonen en waarin feit en fictie moeilijker te onderscheiden zijn. Deze input bepaalt mee hoe we over elkaar denken en praten.

We hebben nood aan verhalen die een tegengewicht bieden voor populisme en polarisatie. Verhalen en gesprekken die inhoudelijke diepgang en nuance stimuleren. Hoe kan het middenveld on- en offline mee vorm geven aan positieve en verbindende boodschappen?

  • dr. Tom De Leyn (UHasselt), professor in digitalisering en communicatiewetenschappen aan de School voor Sociale Wetenschappen van UHasselt & onderzoeker aan (imec-mict-UGent).
  • Pippi van Ommen (NL), activiste en initiatiefneemster van de Nederlandse beweging Deep Canvassing.
  • Derde spreker wordt nog toegevoegd.

 

Dinsdag 26 augustus: Omgaan met mensenrechten in de verdrukking

We lijken terug in de tijd te gaan op vlak van emancipatie van vrouwen, LGBTQ+ en mensen met een migratieachtergrond. Klimaatbeleid, gelijke kansen en diversiteitsbeleid verdwijnt naar de achtergrond of wordt zelfs openlijk in vraag gesteld.

Oorlogen lijken de vanzelfsprekendheid en het universele karakter van onze mensenrechten te ondermijnen. Economische belangen en strategieën overschaduwen het recht op bescherming en asiel.

Hoe universeel en afdwingbaar zijn mensenrechten nog? Op welke manier kan het middenveld impact blijven hebben op onze democratische waarden en het waarborgen van onze mensenrechten?

  • Eva Willems (UGent), historica en postdoctoraal conflictonderzoeker aan de Humanities Academie van UGent.
  • Nina Henkens, coördinator KifKif met expertise in o.a. mensenrechten, veiligheid en discriminatie. KifKif is een interculturele beweging die strijdt tegen ongelijkheid en racisme.
  • Rob Beenders, federaal minister van Gelijke Kansen e.a..

 

Woensdag 27 augustus: Hoe verzetten we ons geweldloos voor maatschappelijke verandering

We zien besparingen op onze sociale zekerheid en een shift naar een gunst- en ‘voor wat hoort wat’ model. Barsten ontstaan in onze geformaliseerde vorm van solidariteit en rechtvaardigheid. Onze zorg, gezondheidszorg, mobiliteit, wonen, onderwijs, … worden moeilijker toegankelijk of onbetaalbaar. Sociale zekerheid wordt geframed als minder noodzakelijk ten opzichte van de nood om militair weerbaar te zijn. Een economische oorlogslogica doet haar intrede, met een gemis aan humanitaire acties.

Deze verschuivingen in onze samenleving worden beantwoord met stakingen en manifestaties, on- en offline burgeractivisme. We zien vele vormen van dialoog, coalitievorming en verzet. Welke actiemodellen werken nog en kunnen middenveld en burgers inzetten om gehoord te worden?

  • Lodewijk van Oord (NL), Nederlands auteur en historicus, doceerde over de geschiedenis van het Midden-Oosten en conflictstudies. Publiceerde in 2025 het essay ‘Protesteren voor beginners. Over rebellie en verzet’.
  • Fatiha Dahmani, vakbondsverantwoordelijke en ‘organizer’ bij ACV PULS, affiniteit met sociale bewegingen en activisme.
  • Liesbeth Sommen, Europees Parlementslid in de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken en plaatsvervanger in de commissies voor o.a. Klimaat, Volksgezondheid, Vrouwenrechten en Gendergelijkheid.
  • Els Van Hoof, vrouwenrechtenactiviste, gemeenteraadslid (Leuven) en Federaal Parlementslid in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen.

Deel dit bericht:

Back To Top