Een jaar geleden startte beweging.net Antwerpen met het alternatief invorderingssysteem MyTrustO. Mensen die hun schulden tijdelijk niet meer kunnen betalen, vragen via MyTrustO zélf hulp aan een deurwaarder. Die stelt een haalbaar afbetalingsplan op, op basis van de reële financiële situatie van de persoon. Resultaat: een besparing van honderden tot duizenden euro's aan kosten en opnieuw toekomstperspectief.
Woensdag 3 februari stelde beweging.net de eerste jaarwerking van haar MyTrustO dienstverlening voor. De resultaten zijn hoopgevend. Het is ook niet toevallig dat MyTrustO de ‘Publieksprijs voor de Hoop’ won.
Annemie Verhoeven, verbondssecretaris van beweging.net Antwerpen, hoopt dat bedrijven en organisaties anders gaan kijken naar hun invorderingsbeleid. 'Doorgaans nemen bedrijven een advocaat, incassokantoor of gerechtsdeurwaarder in de arm om onbetaalde rekeningen in te vorderen. Nochtans biedt dat geen garantie tot betaling. Vaak beseffen bedrijven niet hoeveel ellende het klassieke invorderen veroorzaakt: aanmaningsbrieven, dagvaardingen, vonnissen van incassobureaus. Er wordt beslag gelegd op meubels, loon en zelfs huizen. Mensen verliezen hun waardigheid', aldus Verhoeven. 'MyTrustO zorgt dat mensen hun rekeningen alsnog betalen en dat bedrijven hun schulden alsnog invorderen. Alleen gaat het iets trager, volgens een haalbaar tempo voor de schuldenaar.'
Verhoeven hoopt dat bedrijven voortaan openstaan voor ethisch verantwoord invorderen via MyTrustO. 'Loopt dat niet, dan is er nog steeds de klassieke incassoweg,' aldus de verbondssecretaris. 'Maar geef het een kans zodat mensen met schulden een perspectief hebben om er uit te geraken!'
De harde cijfers
Vandaag hebben 680.000 Vlamingen moeite om het hoofd boven water te houden. Ze dreigen in de armoede terecht te komen. Meer dan 300.000 Vlamingen kampt met minstens één onbetaalde rekening. Eind 2015 stonden er 547.515 wanbetalingen geregistreerd (een stijging met 4,7% tov 2014) voor een globaal achterstallig bedrag van 3,2 miljard euro. Gemiddeld gaat het om een openstaande schuld van 5.758 euro.
Structureel aanpakken
'We konden niet langer blijven toekijken. We willen voorkomen dat mensen met schulden in armoede belanden en hun waardigheid verliezen. Innovatieve oplossingen vragen een andere denkwijze en het durven schudden aan bomen', aldus Verhoeven.
'Daarom startten we een jaar geleden met de dienstverlening MyTrustOevi. Ethisch verantwoord invorderen (evi) biedt immers wel een structureel antwoord en is een alternatief voor de huidige incassowereld. Bedrijven die willen meedoen, kunnen zich via www.mytrusto.be registreren.'
Mensen stappen zelf in MyTrustO
Wie schulden heeft, dreigt voor de rechtbank te worden gedaagd of komt in schuldbemiddeling terecht. In het ergste geval staat er een deurwaarder voor de deur. 'MyTrustO draait de rollen om', zegt Verhoeven.
In plaats van te wachten tot een deurwaarder komt aankloppen, kan de persoon met schulden het initiatief nemen. 'We leggen de oplossing bij de schuldenaar zelf. De deurwaarder onderhandelt dan een afbetalingsplan met alle schuldeisers. Dat gebeurt op basis van een objectieve scan van wie je bent, wat je bezit, wat je verdient en welke schulden je hebt. Op die manier spelen mensen met schulden open kaart en gaan schuldeisers sneller akkoord met de gespreide afbetaling.
Ook de schuldeiser heeft er baat bij. Hij weet dat hij zijn schulden terugbetaald krijgt. Beide partijen vermijden zo oplopende gerechts- en uitvoeringskosten waardoor de schulden zelf sneller kunnen worden betaald.'
Na een jaar werking
Er werden duizend MyTrusto-dossiers geopend. In achthonderd dossiers werd advies gegeven. Tweehonderd dossiers volgen het MyTrustO-traject. Hiervan werden vijf dossiers reeds gefinaliseerd. In het merendeel van de dossiers blijkt dat een samenwerking tussen MyTrustO, OCMW, CAW, schuldbemiddelaars en advocaten noodzakelijk is.
Terug moed om verder te leven
'MyTrustO gaf me terug de moed om verder te gaan', vertelt R. V. uit H die door omstandigheden tegen een schuldenberg aankeek en moeilijk terug werk vond na zijn 50ste. 'Net op tijd hoorde ik van MytrustO en nam direct contact op. Binnen de week werd alles geregeld en stopten de inbeslagnames. Ik betaal nu elke maand een bepaalde som van mijn schulden af in verhouding met ons inkomen. Maar er komen geen bijkomende kosten meer bij. Door deze dienstverlening is er terug rust in ons gezin. Want voortdurend leven met zorgen om wat er morgen kan komen, vreet aan je relatie.'
MyTrustO dienstverlening breidt uit
Beweging. net startte een jaar geleden in Antwerpen de dienstverlening MyTrustO. Vandaag wordt MyTrustO ook aangeboden in lokalen van Beweging.net in Brussel, Leuven, Oostende, Roeselare en Vilvoorde.
Mensen met schulden kunnen bellen naar 03 220 12 00. Via een telefonische intake wordt bekeken of MyTrustO een antwoord kan bieden. In andere gevallen worden bellers doorverwezen naar instanties zoals OCMW of CAW.
Kijk op www.mytrusto.be, de nieuwe website met info voor mensen met schulden, organisaties en bedrijven die ethisch verantwoord willen invorderen, schuldeisers en hulpverleners.
De Antwerpse regionale tv-zender maakte een mooie reportage.
Reportages uit het journaal op één en deredactie.be
- Aantal Vlamingen dat rekeningen niet kan betalen neemt toe
- Margreet: "Ik durfde mijn brievenbus niet meer open te doen"