Skip to content

Luchtpijp – Schone lucht

Beweging.net biedt in samenwerking met CM Luchtpijp bouwpakketten aan waarmee je zelf fijnstof kan meten. Wij organiseren lezingen, workshops voor het bouwen van een Luchtpijp en stellen een lespakket ter beschikking voor basisscholen.

 

Logo Luchtpijp

We zijn ons als burger meer en meer bewust van het belang van gezonde lucht. Zowel in (groot)stedelijke gebieden als op het platteland ervaren we de impact van vervuilende industrie, landbouw, verkeer, fossiele verwarming,…

Burgerwetenschap wint terrein om aanvullend op bestaand onderzoek lokaal data te verzamelen. Curieuzeneuzen bracht stikstofdioxide (NO²) in kaart, Airbezen peilde via aarbeienplantjes naar lokale fijn stof hoeveelheden. De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) en burgerinitiatieven zoals Influencair zijn vooral in Brussel actief met metingen.

Luchtpijp is een bouwpakket bestaande uit een sensor en een Wifi-module die verbonden is met het open datanetwerk Luftdaten.de. Een wereldkaart toont tot op microniveau de locaties waar Luchtpijpen geïnstalleerd zijn en geeft een voortdurende weergave (in real time) van de fijnstof waarden (PM2.5 en PM10).

Met beweging.net en CM werken we samen rond gezondheid, preventie en participatie. Luchtpijp maakt burgerwetenschap toegankelijk. Het is een interessant instrument voor burgers, verenigingen en organisaties om in een netwerk samen te werken rond luchtkwaliteit.

Het bewustzijn groeit en de druk wordt groter om iets te doen aan de kwaliteit van onze kostbare lucht. Door massaal data te verzamelen en de fijnstofwaarden in kaart te brengen, kunnen we het thema sterker laten wegen op de beleidsagenda.

Deel dit project:

Gerelateerde artikelen

Investeer massaal in sociaal-rechtvaardig klimaatbeleid

Investeer massaal in sociaal-rechtvaardig klimaatbeleid

De oorlog in Oekraïne, de astronomische energie- en brandstofprijzen, de alarmerende IPCC-rapporten: de crisis van vandaag is geopolitiek, sociaal en ecologisch tegelijk. De federale regering komt vrijdag samen om nieuwe…

Lees meer
Een blik op onze vernieuwde werking

Een blik op onze vernieuwde werking

Om wendbaar te zijn in een samenleving die nooit stil staat hertekende beweging.net in 2021 haar structuur. Dit doen we om sneller te kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Om een…

Lees meer
Beweging.net gaat naast CD&V ook samenwerken met Vooruit en GROEN

Beweging.net gaat naast CD&V ook samenwerken met Vooruit en GROEN

Beweging.net wil een verbinder zijn van politieke ideeën en ontwikkelde daartoe een nieuwe politieke strategie.Na een diepgaand intern proces verbreedt beweging.net haar politieke werking en strategie. Op die manier wil…

Lees meer
Maak van je gemeente een solidaire gemeente!

Maak van je gemeente een solidaire gemeente!

MAAK VAN JE GEMEENTE EEN SOLIDAIRE GEMEENTELokale besturen kunnen een belangrijke rol spelen voor mensen die nu de nacht moeten doorbrengen op straat. In september verstuurde Fedasil, het agentschap dat…

Lees meer
“Geef adviesraden de mensen, middelen en bevoegdheid om met burgerparticipatie aan de slag te gaan”

“Geef adviesraden de mensen, middelen en bevoegdheid om met burgerparticipatie aan de slag te gaan”

Beweging.net gelooft in een sterke participatieve democratie die burgers en het middenveld structureel betrekt in het beleid. Daarom versterken we bestaande structuren van advies en overleg, en experimenteren we met…

Lees meer
Back To Top