Dankzij de Vlaamse Klimaattop zijn goedkope energieleningen hot bij verschillende Vlaamse ministers. Minister van Cultuur en Jeugd Gatz lanceerde net zijn nieuwe energielening voor culturele en jeugdinfrastructuur. Culturele en jeugdverenigingen die op Vlaams, provinciaal of lokaal niveau werken, komen in aanmerking voor deze goedkope energielening.
Wil de Vlaamse regering haar klimaatdoelstellingen halen, mag natuurlijk ook deze sector niet achterblijven. Hij kan nl. een belangrijke ecologische bijdrage leveren aan het Vlaams Klimaatactieplan met een blijvende CO²-reductie. Dankzij een lagere energiefactuur kunnen ze bovendien ook economisch winnen omdat hun eigen werkingskosten dalen. Een welkome compensatie voor het verlies aan subsidies dat ze de voorbije jaren hebben moeten slikken.
Minister Gatz maakt 5 miljoen euro vrij voor energieleningen om zonnepanelen en batterijopslag te plaatsen. Zijn energielening kent een looptijd van tien jaar en een vaste rentevoet van 1 %. Het maximale leningbedrag werd vastgelegd op 135.000 euro.
Minister van Onderwijs Crevits ging hem vorig jaar reeds voor met haar zonnelening voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van scholen, die geen 10 maar 15 jaar krijgen om terug te betalen.
Minister Tommelein sleutelde vorig jaar dan weer aan zijn energielening waarop elke Vlaming een beroep kan doen. Naast de spreiding van terugbetaling tot 10 jaar en de verhoging van het maximum leenbedrag tot 15.000 euro, wordt vanaf eind dit jaar de lening en bijbehorende begeleiding jammer genoeg enkel nog toegankelijk voor een sociale doelgroep. De anderen moeten naar de bank voor energiebesparende investeringen
Sinds 2018 kunnen ook ‘verenigingen’ rekenen op Tommeleins energielening tegen 1% om o.a. te investeren in zonnepanelen. Zij moeten het doen met maar 15.000 euro, en voor de begeleiding kunnen zij rekenen op de expertise van de erkende Vlaamse energiehuizen, die bij de energieleningen van de andere ministers niet worden ingeschakeld.
Waarschijnlijk willen de andere ministers ook een ecologisch steentje bijdragen aan het Vlaams Klimaatplan. Gelukkig maar. Maar misschien moeten ze hun telefoonnummers toch eens uitwisselen om hun aanpak af te stemmen op elkaar. Of eens samenzitten. Een gecoördineerde aanpak levert zeker extra klimaatresultaten op.
Carien Neven
Secretaris beweging.net Limburg