Op 14 oktober zijn er verkiezingen. De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Elke beleidsploeg moet aan het begin van de bestuursperiode bepalen wat ze gaat doen. Dat betekent keuzes maken. Voor beweging.net is ze duidelijk: elke gemeente moet gaan voor een sociaal rechtvaardige en een ecologisch duurzame samenleving.
Beweging.net gaf iedereen de kans om voorstellen in te dienen tijdens de campagne “Iedereen burgemeester”. Het resultaat zijn zeer concrete voorstellen, verdeeld over 11 thema’s en gebundeld in 33 uitdagingen voor een volgend gemeentebestuur.
Welzijn
In de vorige Visie lichtten we het thema “Mobiliteit” toe. Vandaag kiezen we voor “Onze Zorg”. Dit zijn de vier belangrijkste uitdagingen:
- Een gezonde gemeente:Dit heeft te maken met voldoende gezonde publieke ruimte. Gezondheid moet in alle beleidsdomeinen meegenomen worden met specifieke aandacht voor kwetsbare mensen.
- Nabije zorg vanuit de buurt:Door de vergrijzing zal de zorgnood sterk toenemen. De meesten zullen zo lang mogelijk in hun vertrouwde woning en buurt blijven wonen. Het professionele aantal verhogen, zal niet volstaan. Ook lokale vrijwilligers, buren en anderen moeten ingeschakeld worden.
- Toegang tot kinderopvang voor elk kind: Kinderopvang biedt heel wat mogelijkheden. Ouders ontmoeten elkaar, slaagkansen in het onderwijs van de kinderen verhogen, ze komen in contact met leeftijdsgenootjes, enz.
- Toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen:Het is niet voldoende om een ruim aanbod te hebben, het moet ook bekend zijn en mensen moeten er ook gebruik van kunnen en durven maken.
Lees verder onder de foto!
Zorg voor jong en oud
De stad Beringen werkt samen met Kind en Taal vzw om de onderwijskansen te verbeteren in de strijd tegen kansarmoede. “Met het project ‘Instapje’ worden ondermeer huisbezoeken afgelegd door opgeleide beroepskrachten. Het is een voortraject richting kleuterklas met bijzondere aandacht voor de typische aspecten rond onderwijs en opvoeding”, legt Thomas Vints uit, schepen van Welzijn en Educatie, “Ouders die het traject doorlopen hebben, raden het aan anderen aan, waardoor er een wachtlijst van geïnteresseerde gezinnen is.”
Voor senioren heeft de gemeente de opdracht om de voorwaarden te scheppen voor een zorgnetwerk dat ook beroep doet op lokale krachten en vrijwilligers. Vera Jans, Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Lanaken, getuigt over het belang van lokale dienstencentra: “Senioren willen het liefst van al zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in hun eigen huis en in hun vertrouwde buurt. Daarom zetten we met ons Vlaams beleid sterk in op thuiszorg en buurtgerichte zorg. Hierin zijn de lokale dienstencentra en lokale besturen belangrijke partners! Met maaltijden en activiteiten werpen ze een dam op tegen vereenzaming. Daarbij betrekken ze bovendien vele vrijwilligers.”
Tussen de jongste en de oudste inwoners van een gemeente zit een hele groep mensen die werken en zorgtaken voor kinderen en/of ouders op zich nemen. Voor hen is kinderopvang belangrijk bij het zoeken naar een evenwicht tussen werk en gezin. “Vanwege de loonkloof en de klassieke rolpatronen zien we dat, bij gebrek aan kinderopvang, nog vaak de moeder thuis blijft bij de kinderen, met verminderde loon- en carrièrekansen als gevolg”, aldus Liesbeth Maris, nationaal voorzitter Vrouw & Maatschappij, “Het is dan ook van groot belang dat we blijvend investeren in kinderopvang, om zowel kinderen als ouders de kans te geven zich ten volle te kunnen ontplooien.”
Uitdagingen voor een volgend gemeentebestuur
Lees meer uit Visie ...