fbpx
kies regio:

Rerum Novarumboodschap Peter Wouters

Rerum Novarum Genk 54 van 176Op dinsdag 7 mei was het verzamelen geblazen in Thor Park te Genk, voor de Rerum Novarumviering van beweging.net en een heus voorzittersdebat. Tijdens zijn speech trok Peter Wouters parallellen tussen de historische strijd van Rerum Novarum en hedendaagse uitdagingen.

‘We houden je in het oor’ is de slagzin die centraal staat tijdens de vele Rerum Novarumvieringen. Beweging.net geeft hiermee aan dat luisteren naar wat leeft essentieel is. De organisatie vertaalt, samen met de partnerorganisaties, de verhalen van mensen in concrete voorstellen voor het beleid. De eisen werden naar aanleiding van de verkiezingen gebundeld in memoranda. Tijdens zijn speech lichtte Peter Wouters graag enkele voorstellen concreet toe.

Europa moet de marktmacht aanpakken,” aldus de voorzitter. “Grote bedrijven doen gewoon hun zin en trekken zich niets aan van de regelgeving. Ze luisteren niet naar vakbonden en arbeidsrechten en ze houden geen rekening met fiscale regels. Er moet ingezet worden op betere handelsakkoorden, verdere opvoering van de digitale taks, een versterking van de minimumbelasting op grote bedrijven én een taxatie van de superrijken.”

Wat het federale niveau betreft, vond Peter Wouters het jammer dat de fiscale hervorming er niet is doorgekomen: “In het federale regeerakkoord stond: ‘De regering bereid een bredere fiscale hervorming voor’. Dat is blijkbaar een stok achter de deur voor sommige partijen om niet akkoord te gaan met het voorstel van minister Van Peteghem. Het plan is nochtans een eerste noodzakelijke stap voor het begrotingsvraagstuk. Je kan geen besparingen aanvatten als er geen gevoel van rechtvaardigheid heerst.” Peter Wouters vroeg zich daarnaast af, bij het lezen van de besparingsrecepten van N-VA, in welke wereld die partij ons wil duwen. “Ze willen enkel op sociale zekerheid besparen ten koste van de laagste inkomensgroepen, van eerlijke hervormingen spreken ze geen woord”. Beweging.net ziet het anders en strijdt voor rechtvaardigheid. De oplossing ligt in gezond verstand en logische, eenvoudige redeneringen: een normale bijdrage op zaken zoals kerosine, salariswagens, winsten uit vermogen en huurinkomsten.

Je kan geen besparingen aanvatten als er geen gevoel van rechtvaardigheid heerst. N-VA wil enkel op de sociale zekerheid besparen ten koste van de laagste inkomensgroepen. Van eerlijke hervormingen spreken ze geen woord.”

Huisvesting is hét belangrijkste vraagstuk op Vlaams niveau. Een woning is cruciaal en uit de vragen die beweging.net krijgt, blijkt dat heel wat mensen zich zorgen maken. Beweging.net werkt daarom aan oplossingen met onder meer renovatiebegeleiding, modellen voor samen-aankopen, oplossingen voor kosten van energie,… “We vragen drie zaken aan een volgende regering”, aldus Peter Wouters. “Bouw 100 000 bijkomende sociale woningen, pak de renovatie-uitdaging collectief aan en steun coöperaties met een vernieuwende aanpak.”

 

Het gevoerde beleid

Peter Wouters ziet vandaag tendensen die hem ongerust maken, maar ook oplossingen die steun verdienen. Hij blikt daarom graag even terug.

“Zonder de automatische loonindexering en steunmaatregelen van de Vlaamse en federale overheid zou armoede toegenomen zijn door de stijgende prijzen. Maar dat is niet het geval. De regeringen hebben gesteund waar nodig (bv. met de permanente verlaging van btw op elektriciteit of de verlaging van kosten bij psychologen en ereloonsupplementen). Er werd ook geïnvesteerd in kinderopvang en de welzijnssector kon groeien. We hopen dat ook het verbod op winsten in de zorg, waar we al jaren voor vechten, er komt. De effectentaks werd verhoogd en deze maand werd de schuldenindustrie grondig hervormd. Deze maatregelen tonen aan dat zowel de federale als Vlaamse regering wel degelijk beleid hebben gevoerd.”

In zijn speech benadrukte Peter Wouters dat hij teleurgesteld is in de Vivaldi-regering met betrekking tot de grote vraagstukken. “Als ik ooit voorstander was van Vivaldi, ben ik op dat vlak erg teleurgesteld. Er waren vele kleine compromissen, maar grote akkoorden kwamen er veel te weinig. Dat kan de volgende keer veel beter.” Als men ook in Vlaanderen de echte waardigheid van iedere mens centraler zet, zal men zien dat de waardering voor wat Vlaanderen kan betekenen, zou kunnen stijgen. Een ander belangrijk probleem dat zich stelt volgens Peter Wouters, is dat partijen in de meerderheid steeds voorrang geven aan hun eigen partij en niet aan de regering waaraan ze deelnamen. “Ik hoop dat partijen begrepen hebben dat het hen stemmen kost”.

Als ik ooit voorstander was van Vivaldi, ben ik op dat vlak erg teleurgesteld. Er waren vele kleine compromissen, maar grote akkoorden kwamen er veel te weinig. Dat kan beter.

Het politieke klimaat

Een maand voor de verkiezingen sprak Peter Wouters zijn zorgen uit over de groeiende ontevredenheid en het verlies van vertrouwen in politieke systemen. Hij waarschuwt voor de gevolgen die zich bijvoorbeeld kan uiten in proteststemmen met de verkiezingen. Wouters moedigt kiezers aan om verschillende stemtesten in te vullen om zo daadwerkelijk een partij te kiezen die een gelijkaardige visie deelt, vooraleer een proteststem uit te brengen. Tenslotte riep Peter Wouters de traditionele partijen op om nog vóór de verkiezingen duidelijk te maken hoe ze samen willen omgaan met belangrijke vraagstukken zoals marktmacht, fiscaliteit en de wooncrisis: “Iets in de aard van ‘Beste mensen, we weten dat dit op ons afkomt. Wij zijn verantwoordelijke partijen en wij willen dit samen aanpakken.’ Het kan een manier zijn om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen”.

 

 

Lees hier de integrale speech:

Foto’s : © Mine Dalemans

 

 Ook Ann Vermorgen (ACV)  en Luc Van Gorp (CM)  hadden een sterke boodschap. 

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV