Beweging.net lanceert net voor de zomervakantie van 2023 een nieuw kader voor de ondersteuning van bewegingspunten. Dat zijn lokale vrijwilligersgroepen die mee hun schouders zetten onder de missie van beweging.net. Wij spraken met Lieven Van Belle, directeur maatschappelijke innovatie, en met Koen Ghys, voorzitter beweging.net Provincie Antwerpen.
Wat is het belang van bewegingspunten?
Koen: Een bewegingspunt verenigt mensen onder de kerktoren. Ze brengen mensen lokaal samen om te spreken over lokale problemen en uitdagingen en geven mensen een forum. Vandaag ligt de grootste uitdaging in het vinden van lokale trekkers. Dat is een herkenbaar probleem voor veel organisaties en verenigingen. In een lokaal bewegingspunt is dat moeilijker omdat de focus minder afgebakend is.
Lieven: Met beweging.net speelden we hierop in door een Bestuurdersacademie op te richten. Maar het blijft een grote uitdaging. We voelen dat mensen selectiever zijn in hun engagement. Er is niet minder engagement, maar het is wel anders. Er zijn zoveel keuzes en het aanbod is groot. Daardoor kiezen mensen vaker voor een duidelijk afgebakend engagement. We weten graag waar we aan beginnen, maar ook wanneer het eindigt. Het doel mag ook duidelijk zijn. Denk aan een project als de Fietsbieb waar een grote instroom van nieuwe vrijwilligers is. Aan een bewegingspunt is vaak een langdurig engagement verbonden en het draait ook niet rond één thema.
Wat zijn de lokale noden van bewegingspunten?
Koen: Wat zeker speelt, is het vinden van een toegankelijke locatie. De aandacht vanuit beweging.net tijdens de Week van de Vrijwilliger speelde daar goed op in. Vroeger was er onder elke kerktoren een eigen vergaderlokaal. Nu zijn die schaars. Het is aan ons om de gemeenten onder druk te zetten om lokaal toegankelijke lokalen te voorzien. Daardoor bloeit het verenigingsleven. Wat ik ook merk is dat mensen de weg naar de stafmedewerkers kwijt zijn. Mensen weten dat er minder personeel is, maar waarmee kunnen we nog bij hen terecht? Dit kader maakt het duidelijker en herstelt de band.
Door toegankelijke lokalen bloeit het verenigingsleven
Waarom is er nood aan een nieuw kader?
Lieven: Het veranderende vrijwilligerslandschap, maar ook beweging.net is de laatste jaren grondig veranderd. De middelen en de mensen die beweging.net vandaag inzet, zijn schaarser dan enkele decennia geleden. Daar hebben we ons op aangepast. Zo brachten we alle expertises in Vlaanderenbrede teams onder om aan slagkracht te winnen. Vroeger was in elke provincie bijvoorbeeld iemand verantwoordelijk voor de communicatie. Nu zetten we hier een aantal mensen op in. De bewegingspunten hebben nu een duidelijke handleiding en een menukaart aan ondersteuning, op maat van de lokale groep. We bieden financiële hulp, een ruim aanbod van interessante sprekers, hulp bij hun verzekeringen en ondersteuning van de stafmedewerker Maatschappelijke Innovatie (MI).
Hoe ondersteunen MI'ers bewegingspunten?
Lieven: De stafmedewerker maatschappelijke innovatie en een stadcoördinator (SC) zijn de eerste aanspreekpunten. De ondersteuning is veel breder dan vroeger. Inhoudelijk kan bijgesprongen worden vanuit het team O&O voor communicatie en politieke vraagstukken. De expertise van de MI’ers en SC’ers zit in procesbegeleiding, projectmatig werken, methodieken en groepsdynamiek. Dat is nu mooi uitgeschreven in een brochure die MI’ers nog voor de zomer aan de bewegingspunten zullen voorleggen.
De bewegingspunten hebben nu een duidelijke handleiding en een menukaart aan ondersteuning
Waar zou jij als bewegingspunt mee aan de slag gaan als je het aanbod van beweging.net ziet?
Koen: Het is belangrijk om actuele info te bezorgen aan mensen. Je moet iets interessant bieden, niet zomaar een babbeltje en drankje. Je moet het ook actuele inhoud geven. In die zin zit het aanbod voor de bewegingspunten goed. Ik zie meteen twee zaken. Aan de ene kant dingen waar je lokaal mee aan de slag kan en aan de andere kant zaken die op grotere schaal kunnen aangeboden worden. Zoals het aanbod rond digitalisering (Laat je niet vangen), het openbaar vervoer, huisvesting, en energie en klimaat, spreken meteen aan. Het zijn de topics van het moment en zaken waar we nog jaren rond zullen werken. Het is aan beweging.net om de evoluties kort op te volgen en mee te geven aan de achterban. Dit zijn avonden die overal gepland kunnen worden.
Zijn er ook zaken waarvan je denkt: ik weet niet of dat gaat werken?
Koen: samenleven, mondialisering en zingeving zijn belangrijk en nuttig, maar minder praktisch. Daarom zullen ze misschien minder aanspreken. Het aanbod moet vooral concreet en actueel zijn. Zoals het aanbod rond digitalisering, een van de grote uitdagingen voor de toekomst. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen die digitale tools maakt, opleidingen aanbiedt over hoe mensen ermee werken. Niet iedereen heeft namelijk voldoende skills.
Gaat dat voor alle bewegingspunten? Hoe is dat landschap georganiseerd?
Lieven: Dat is heel gevarieerd. Zowel in aanpak, als in spreiding. Sommige bewegingspunten focussen op het beleid en concrete oplossingen voor lokale uitdagingen. Bij anderen ligt de nadruk op samenwerking en uitwisseling tussen vrijwilligers. In veel bewegingspunten is er een directe link met mandatarissen, die vaak een engagement opnemen binnen een bewegingspunt. Ik verwacht dus dat de manier waarop ze gebruik zullen maken van dit aanbod sterk zal verschillen. Bewegingspunten die bezig zijn met lokale politiek zullen meer nood hebben aan gespreek rond de verkiezingen dan onze projecten Giraff en Wie op weg is, is gezien. Er is voor ieder wat wils.
Benieuwd naar meer?
Hier kan je het het volledige kader voor bewegingspunten en ons vormingsaanbod raadplegen.
Beweging.net en de bewegingspunten
Brochure Vormingsaanbod voor bewegingspunten