fbpx
kies regio:

Vraag van de beweging

vraag van de beweging

September 2024

De schoolbel gaat en de schooldeuren zwaaien open. Het nieuwe schooljaar is weer gestart. Traditioneel is september een dure maand voor ouders. Schoolboeken en allerlei materiaal worden aangekocht. Huurprijzen voor laptops verhogen. Abonnementen voor het openbaar vervoer worden vernieuwd. Zo stapelen de kosten zich op.

Moet er een maximumfactuur komen in het secundair onderwijs?

Laat het ons weten!

Juni 2024 - De resultaten 

Moeten de schoolvakanties in het Nederlands- en Franstalig onderwijs gelijkgeschakeld worden? 

Bijna de helft de mensen die onze enquête heeft ingevuld (48%) geven hun voorkeur aan het systeem van het Franstalig onderwijs, met zes weken zomervakantie en na zeven weken les twee weken vakantie. De meesten laten weten dat een evenredigere vakantiespreiding leidt tot een betere balans tussen school en ontspanningen. Kinderen en leerkrachten krijgen meer rustpunten doorheen het jaar. Ook wordt er minder leerverlies voorzien. Een ander argument voor sommigen is dat een zomervakantie vaak puzzelen is om opvang te vinden voor de kinderen. Een minder lange periode is makkelijker om te overbruggen. Niet iedereen is namelijk kapitaalkrachtig genoeg om hun kinderen op kampjes te sturen.

33% verkiest het systeem in het Nederlandstalig onderwijs. Ze vrezen onder meer dat in het andere systeem problemen op de werkvloer kunnen ontstaan. Een vakantieplanning opstellen met een kortere zomervakantie kan moeilijkheden met zich meebregen. Ook stellen ze zich vragen of het (kust)toerisme niet kan lijden onder een kortere zomervakantie. Anderen halen aan dat de zomervakantie de enige vakantie is dat kinderen niet aan school moeten denken. Een extra week herfst- en krokusvakantie kan volgens hen leiden tot extra schoolwerk, dus geen vakantie.

15% wil de twee systemen naast elkaar laten bestaan zoals het nu is.

We kunnen dus concluderen dat 81%, een overduidelijke meerderheid van de mensen die onze enquête hebben ingevuld vindt dat het systeem van schoolvakanties in Vlaanderen, Wallonië en Brussel gelijk moeten worden gesteld. Vooral mensen woonachtig aan de taalgrens botsen op praktische problemen, bv. bij het inplannen van vakantie wanneer hun kinderen in de verschillende systemen zitten of jeugdclubs die een vakantieactiviteit willen organiseren.

Mei 2024 - De resultaten

"Vertrouw jij blindelings op de belastingsaangifte of kijk je alles twee keer na?"

De laatste jaren zijn steeds meer stukken van de belastingsbrief automatisch ingevuld door de fiscus. Dat is handig! 9 op de 10 van de respondenten gaf aan dat zij reeds een vooraf ingevulde belastingsaangifte ontvangen. Slechts een beperkt deel moet nog zelf aanvullingen doen. 

Het grootste deel (72%) geeft aan dat zij grondig hun belastingsaangifte controleren aan de hand van bewijsstukken. Een minderheid gaat een stapje verder en geeft aan dat zij zich laten adviseren (door bijvoorbeeld vrijwilligers of een boekhouder, 5%) of de belastingsaangifte volledig over laten aan een expert zoals een boekhouder (2,50%). 

18 % van de bevraagden controleren de aangifte niet echt grondig. Sommigen gaan ervan uit dat dat alles wel zal kloppen (5%), anderen bekijken de documenten wel maar niet zo grondig (13%)

 

April 2024 - De resultaten

"Wordt jouw stemgedrag op 9 juni beïnvloed door het resultaat van een stemtest?"

Bijna 90% van de ondervraagden vulde reeds een stemtest in.

80% van de respondenten geeft aan dat hun stemgedrag niet wordt beïnvloedt door het resultaat van zo’n stemtest.

De redenen hiervoor zijn bij de grootste groep dat ze reeds een keuze gemaakt hebben of altijd voor dezelfde partij stemmen. Sommigen geven aan dat ze liever stemmen op basis van een partijprogramma dan op basis van een test waarbij de resultaten vaak dicht bij elkaar liggen. Er zijn ook mensen die geen vertrouwen hebben in stemtesten of uitkomen bij een partij waar ze niet achter staan. Er zijn ook respondenten die zelf actief lid of kandidaat bij een partij zijn waardoor hun keuze een evidentie is.

Van diegenen die zeggen dat een stemtest wél een invloed heeft op hun stemgedrag (ongeveer 20%) geeft het grootste deel aan dat de voorkeur voor een partij werd bevestigd door zo’n test. Bij sommigen werden bepaalde twijfels weggenomen door een stemtest in te vullen of men heeft meer info over bepaalde standpunten. Voor wie niet echt bezig is met politiek, en geen idee heeft op wie te stemmen kan een stemtest handig zijn Sommigen geven aan dat ze niet bezig zijn met politiek of er weinig van kennen en zo’n stemtest helpt bij de keuze van een partij.

Maart 2024 - De resultaten 

"Moeten smartphones verboden worden op school?"

We kennen allemaal het beeld van jongeren met een smartphone in de hand terwijl ze samen in groep staan. Praten ze nog met elkaar? Of communiceren ze enkel via GSM met elkaar? Valt het beter mee dan dat we denken? Of is 'de jeugd' effectief verslaafd? Moeten scholen dus ingrijpen en het smartphonegebruik tijdens de pauze verbieden? Of is dit het nieuwe normaal?

Bijna 60% van de respondenten vindt dat de smartphone moet verboden worden op school. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de smartphone sociaal contact belemmert en leidt tot concentratieverlies. Ook moet men stilstaan bij de gevaren van pesterijen door het gebruik van smartphones. 

Wie eerder tegen een dergelijk verbod is (iets meer dan 40%) haalt redenen aan zoals het feit dat de gsm soms nodig is tijdens de lessen of dat het nu eenmaal de tijdsgeest van vandaag is. Sommigen zijn eerder voorstander van een bepaalde begrenzing ipv een verbod. Denk maar aan het toelaten van de smartphone op de speelplaats en een verbod in de les. 

 

Februari 2024 - De resultaten

 “Bespaar jij op jouw vakantie deze zomer?”

Deze maand waren we vooral benieuwd of jullie vakantieplannen hebben en als jullie deze hebben, of je dan bewust bespaart en op zoek gaat naar goedkopere alternatieven. Volgens VRT NWS geven we juist meer geld uit dan ooit aan vakantie. Dus daarom trokken we op onderzoek!

Maar liefst 85% van de ondervraagden gaat op reis dit jaar. Slechts een heel klein deeltje weet het nog niet of gaat helemaal niet op reis.

De mensen die nog twijfelen, zijn degene die niet op voorhand plannen en pas last minute beslissen of ze ergens heen gaan. Maar ook andere grote aankopen (zoals een auto) zorgen ervoor dat mensen hun budget dit jaar meer in de gaten houden en mogelijks toch niet op reis zullen gaan.

Van de 85% mensen die zéker op reis gaan, zal slechts 29% een beetje besparen. Het overige deel kijkt wel waar ze eventueel zouden kunnen besparen, maar gaan dit niet bewust doen.

Bewust meer geld uitgeven gaan de meesten dan ook weer niet doen. Iedereen probeert zijn budget in de gaten te houden, maar aangezien het vakantie is, willen de meesten er ook niet té veel van wakker liggen eens ze daar zijn.

Hier een kleine opsomming van hoe mensen besparen:

  • Goedkopere overnachtingen zoeken (kamperen, zelf-kookformules,…)
  • Met de auto of trein in plaats van met het vliegtuig
  • Korter op reis gaan (5 dagen ipv 7 dagen)
  • Zelf jouw reis organiseren i.p.v. met een organisatie of reisbureau


De redenen waarom mensen helemaal niet op reis gaan dit jaar zijn vooral financiële redenen. Voor sommigen is het gewoon te duur en is er weinig interesse. Maar voor anderen is er dit jaar gewoon geen ruimte voor in de uitgaven.

 

Januari 2024 - De resultaten

“Weet jij al op wie je zal stemmen in juni?”

Met nog 6 maanden te gaan, is het tijd om al even na te denken over de nakende Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen in juni. Heel wat peilingen passeren de revue en het is nagelbijtend toekijken naar wat de resultaten zullen zijn. Maar hoe zit dit bij jou? Weet jij al op wie je zal stemmen in juni? En kan jouw keuze nog beïnvloed worden?

Onze bevraging werd deze maand 117 keer ingevuld. Van deze mensen weet 68% zeker op wie hij/zij zal stemmen in juni. Dit is verrassend veel want we horen voornamelijk veel mensen die nog twijfelen of het echt nog niet weten. Dit staat tegenover 29% die absoluut nog geen idee heeft.

Opvallend is dat 55+’ers duidelijk beter weten op wie ze zullen stemmen dan de leeftijdscategorieën onder hen. Hoe jonger, hoe meer twijfel lijkt het wel.

Van zij die het al weten, is het grootste deel (bijna 70%) ook zeker dat het niet meer zal veranderen. Ze kunnen dus niet meer beïnvloed worden de komende maanden.

De overige 30% is nog vatbaar voor verandering. Afhankelijk van partijprogramma’s, gebeurtenissen, peilingen en de actualiteit zouden zij hun stemgedrag nog kunnen aanpassen.

Zal het stemgedrag in juni doorgetrokken kunnen worden naar oktober? Dat valt af te wachten. Maar de meerderheid neigt toch om hetzelfde te stemmen lokaal. Al wordt het hier toch ook vaak iets persoonlijker.

Het wordt dus nog een spannende tijd komende maanden!

 

 

December 2023 - De resultaten

“Neem jij de bus?”

"Een op de zes haltes van De Lijn verdwijnt vanaf begin volgend jaar!"
Hiermee kopte VRT NWS eerder deze maand. Wat betekent dit voor jou? Moet je nu verder wandelen of fietsen naar de dichtstbijzijnde halte? Of hindert dit jou niet? Of neem je nooit de bus? Waarom niet dan?

Resultaten


De bevraging werd 208 keer ingevuld. Hiervan was de grootste groep 55+. Of jongeren de bus nog echt nemen, is dus moeilijk af te leiden uit deze antwoorden. Voornamelijk middelbare studenten maken gebruik van de Lijn bus om op school te geraken. Voor hen zullen er dus zeker ingrijpende veranderingen zijn. Zo zullen sommige rechtstreekse bussen verdwijnen en zal hun reistijd dus veel langer worden.
We kunnen volgende cijfers uit de bevraging halen:

  • 39 procent van de bevraagden neemt regelmatig de bus.
  • 35 procent neemt dan weer soms de bus. Dit is vaak in grootsteden of wanneer er echt geen andere mogelijkheid voor handen is


De redenen om een bus te nemen is uiteenlopend. Zo zijn er heel veel die er bewust voor kiezen om het milieu niet te belasten. Maar velen vinden het ook gewoon de makkelijkste en zelfs goedkoopste optie (41%). Daarnaast zijn er ook mensen die de bus nemen uit noodzaak omdat er geen andere opties zijn (31%). Voor 25% is het dan weer de enige vorm van openbaar vervoer vlakbij.
Voor deze mensen verandert er wel heel veel en zullen de wijzigingen van de Lijn wel degelijk impact hebben op hun route. 1 op 5 zal hinder ervaren. Ze zullen zich verder moeten verplaatsen naar de dichtstbijzijnde halte of hun eindbestemming wordt geschrapt. Daarnaast zijn er ook veel wijzigingen in het schema. De bus rijdt nu vroeger of later, de lijn verdwijnt, geen rechtstreekse bus meer, de rit zal extra lang duren,…


26% neemt nooit de bus. Dit voornamelijk omdat ze teveel tijd verliezen en zich dus sneller op een andere manier kunnen verplaatsen.


We kunnen besluiten dat heel wat mensen gebruik maken van de bus omdat dit wel degelijk een makkelijke optie is. De onrust en de bezorgdheden over de vele veranderingen zijn dus zeker te verklaren. Voor heel veel mensen is dit de enige manier om zich te verplaatsen. Er zullen dus mensen zijn die hun ‘mobiliteitsvrijheid’ verliezen. Hierbij zullen toch weer de meest kwetsbare mensen getroffen worden.

 

November 2023 - De resultaten

Is wonen voor jou nog betaalbaar?”

Betaalbaar wonen, wat is dat nu eigenlijk? Er wordt gesteld dat er maar 30% van jouw gezinsinkomen naar huurgeld of een lening mag gaan. Maar klopt dit nog? Komen we er nog met 30% of is dit ondertussen meer? En hoe vind je dit? Lukt het makkelijk om rond te komen? Of moet je elke maand goed nadenken? 

Resultaten

Onze bevraging werd voornamelijk ingevuld door mensen boven de 45 jaar. Dit is belangrijk om rekening mee te houden als je de resultaten ziet. Meestal hebben deze mensen al enige vorm van anciënniteit en dus ook een hoger loon dan twintigers. In sommige gevallen, zijn leningen reeds afbetaald of zijn er andere zaken die ervoor zorgen dat deze mensen het financieel iets ruimer hebben. Dit geldt zeker niet voor iedereen. We zullen zien dat ook bij deze leeftijdsklasse en dan vooral bij 65+’ers vaak nog problemen zijn om rond te komen op het einde van de maand. Dit kan dan weer verklaard worden door de pensioenen die vaak niet al te hoog zijn en in groot verschil zijn met inkomens uit arbeid.

53% van de bevraagden geeft aan dat wonen voor hen betaalbaar is. Daarnaast geeft 19% wel aan dat het wel lukt, maar dat het enorm nipt is. Sommige maanden lukt het wel, andere dan weer niet.

Bij deze 53% leeft wel een heel groot besef dat zij ‘lucky ones’ zijn en dat er heel veel mensen zijn die hier wel problemen mee ondervinden. Eigen kinderen en kleinkinderen die momenteel de stap willen maken naar het alleen wonen, hebben het niet makkelijk en kunnen het vaak niet zonder de hulp van (groot)ouders.

Daarnaast heb je nog de gigantische armoedeproblematiek in ons land waarbij in 2022 maar liefst 176.026 personen op de wachtlijst stonden voor een sociale woning. Dit zijn dus bijna 200.000 mensen die het moeilijk hebben om een betaalbare en kwalitatieve woning te vinden.

50% van de bevraagden betaalt een lening af en 24% betaalt huur. Nog eens 24% betaalt helemaal niets voor hun woning.

Wanneer we vroegen hoeveel % dit bedroeg van hun totale gezinsinkomen werden lening en huur samengenomen. We kennen dus geen onderscheid in dit getal.

Het betalen van huur of een lening bedraagt tussen 21 en 40 procent van mensen hun gezinsinkomen.

De meeste mensen geven aan dit een haalbare situatie is waarbij zelfs nog gespaard kan worden. Maar het andere grote deel geeft aan dat het amper doenbaar is en van sparen komt al helemaal niet veel in huis.

Belangrijk om op te merken is dat er heel veel van de mensen die het moeilijk hebben en maar nipt rond komen, vaak ook alleenstaanden zijn (al dan niet met kinderen). Het blijft dus een enorm groot pijnpunt dat onze maatschappij nog steeds gebaseerd is op tweeverdieners.

 

 

Oktober 2023

Zou jij een elektrische wagen kopen? 

Stel, je hebt een nieuwe wagen nodig? Denk jij er dan aan om al volledig elektrisch te rijden? Wat zijn dan jouw drijfveren? En wat vind je van de premie die de overheid ons geeft? Of wat zou je nodig hebben om toch de sprong te wagen?

Op sociale media telden we meer dan 500 reacties. Nooit eerder reageerden zoveel mensen. Een thema dat duidelijk leeft bij velen en waar velen ook iets over kwijt willen.

Afgaande op de reacties op facebook alleen kunnen we stellen dat 98% geen elektrische wagen wil. Bij het overgrote deel stond er geen verklaring bij. Maar hier en daar waren er toch enkele argumenten te lezen. Deze liggen volledig in lijn met de antwoorden die we kregen op onze enquête. De cijfers die je hier nu vindt, zijn gebaseerd op 152 mensen die de enquête volledig invulden.

44% van de invullers zegt resoluut neen tegen een elektrische wagen. De redenen hiervoor zijn:

  • Het is te duur in aankoop
  • Er zijn nog te weinig laadpalen
  • Het rijbereik is veel te laag
  • Ze zouden sneller in brand vliegen
  • Praktische belemmeringen als je in een rijhuis woont naar laadpaal toe

Je merkt dat heel veel mensen zich allerlei vragen stellen en er een groot gebrek aan goede informatie is. Vliegen deze wagens effectief sneller in brand dan een andere wagen? Of is dit een vertekend beeld? Je denkt milieubewust te zijn, maar is dit ook zo? Hoe worden de batterijen gemaakt? Als ze afgeschreven zijn, wat gebeurt er dan met deze batterijen? Je kan er niet ver mee rijden en moet continue opladen. Maar is dit ook echt zo? Of geraak je er perfect mee in het zuiden van Frankrijk?

Vanuit deze vragen en bezorgdheden beslissen dus heel veel mensen om niet voor een elektrische wagen te gaan.

Daartegenover heb je ook 21% die absoluut wél een elektrische wagen willen kopen. Hun redenen zijn:

  • Ze willen hun steentje bijdragen aan het klimaat, maar kunnen het niet stellen zonder auto.
  • Deze wagens zijn duur in aankoop, maar wel voordeliger in verbruik.
  • Er zijn fiscale voordelen verbonden aan een elektrische wagen. Zo hoef je geen inverkeerstelling te betalen en ben je vrij van verkeersbelastingen (in het Vlaams gewest).

Naast deze twee groepen is er een hele grote groep twijfelaars. Maar liefst 35% weet het gewoon niet goed. Ze stellen zich heel veel vragen en willen vooral goede info vinden zodat ze op basis van degelijke informatie een beslissing kunnen maken. Veel vragen zijn praktisch:

  • Wat met mensen die in een rijhuis wonen?
  • Wat als je een caravan of aanhangwagen moet trekken op regelmatige basis?
  • Wat met de levensduur van de batterijen?
  • Ga ik wel ver genoeg kunnen rijden?

Maar ook de investering doet veel mensen twijfelen en wachten. Wachten in de hoop dat de prijzen nog zullen zakken de komende jaren. Ook wachten ze op de volgende generatie elektrische wagens omdat de technologie alleen maar beter zal worden en we dus hopelijk verder zullen kunnen rijden met de volgende lichting. Ook de infrastructuur en de hoeveelheid laadpalen doet mensen twijfelen. Ga ik wel overal mijn wagen kunnen opladen? Zal dit het netwerk niet teveel belasten als mensen massaal gaan beginnen hun wagens opladen ’s avonds na het werk?

In dit hele verhaal speelt de premie die de Vlaamse regering voorziet, geen enkele rol. Slechts enkelingen worden over de streep getrokken door deze premie. Maar de meerderheid ziet hier de meerwaarde niet van in:

  • Er zijn maar enkele (kleine) elektrische wagens onder de 40.000 euro op de markt.
  • Het is een immense investering, voor velen maakt een premie van 5000 euro dus geen verschil.
  • Er wordt enorm veel verwezen naar het Mattheus-effect.
  • Velen zouden deze premie willen schrappen en investeren in openbaar vervoer en/of deelmobiliteit.

Conclusie van dit alles?

Het overgrote deel van deze mensen is niet klaar voor een elektrische wagen en er is nog heel veel werk aan de winkel om mensen te overtuigen. Een premie van 5000 euro is alleszins geen deel van de oplossing. Goede informatie ter beschikking stellen en praktische problemen aanpakken daarentegen, lijkt ons wel ideaal.

September 2023 - De resultaten 

Waag jij de sprong naar het onderwijs?

Het lerarentekort is groter dan ooit. Maar tegelijkertijd is er een recordaantal Vlamingen dat de privé-sector inruilt voor het onderwijs. De lokroep van de scholen is groot. Het aantal openstaande uren ontelbaar. 

Zou jij de sprong durven wagen? Wat drijft jou? Of wat houdt er jou tegen om het te doen?

We kunnen stellen dat de meesten onder de sprong naar het onderwijs (nog) niet zouden wagen. De voornaamste redenen hiervoor zijn:

  • Je moet inboeten op loon (en eventuele extra legale voorwaarden)
  • Je kan je vakantie niet zelf inplannen en bent afhankelijk.
  • Het werkt lijkt nooit te stoppen (ook niet na 16u)

Daarnaast hebben we nog enkele twijfelaars en mensen die de sprong wél zouden wagen. De reden waarom mensen twijfelen is vooral de opleiding die je vaak nog moet volgen. Dit in combinatie met een gezin, is vaak een te zware investering.

Mensen die de sprong wel zouden wagen (20% van de bevraagden), zien het wel positief in en zien het onderwijs eerder als een roeping. Ze willen bijdragen aan de ontwikkeling van de jeugd. Daarnaast is het een afwisselende en boeiende job met veel mogelijkheden.

We kunnen dus besluiten dat er nog steeds gemotiveerde mensen rondlopen om deze job te doen. Maar er zijn toch nog enkele drempels die we moeten wegwerken. Zo hebben sommige mensen al een lerarenopleiding gedaan, maar zouden ze zicht toch nog moeten bijscholen om bijvoorbeeld in het lager onderwijs te mogen staan. Daarnaast is ook het kunnen meenemen van anciënniteit een heel belangrijke voorwaarde.

Reactie vanuit beweging.net

Zonder sterke leraren, geen sterk onderwijs. Het nijpende lerarentekort toont aan hoe belangrijk het is om voldoende sterke profielen aan te trekken die over de nodige vakkennis en over de pedagogische bekwaamheid beschikken om voor een klas te staan. Een sterke lerarenopleiding is uiteraard een eerste belangrijke stap. Daarnaast vragen we om doordachte maatregelen die de grondoorzaken van het lerarentekort aanpakken, waaronder de doorgeslagen planlast, de te vlakke loopbaan en de te grote onzekerheid die beginnende leraars vaak ervaren. Geen losse ballonnetjes, maar een doordacht beleid dat ervoor zorgt dat leraars in de eerste plaats les kunnen geven.

 

 

Juni 2023 - De resultaten

Autominder jij?

Vlamingen fietsen alsmaar meer, auto blijft populairste maar aandeel daalt, zegt VRTNWS. Wij willen weten of jij de auto (bewust) laat staan voor een ander vervoersmiddel.
 
Juni is ook de maand van 30 dagen minder. 30 Dagen Minder Wagen helpt jou als enthousiaste deelnemers om je gewoonten te doorbreken en je duurzamer te verplaatsen. Minder met de eigen wagen, meer te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en deelsystemen. Beweging.net ondersteunt deze campagne.
 
Maar dus ... autominder jij?
 
Jazeker! Maar liefst 3 op 4 mensen gebruikt zijn/haar wagen bewust minder. 39% hiervan doet dit omdat het beter is voor het klimaat. 
25% van de bevraagden zou de wagen nog meer laten staan mochten er betere en veiligere fiets/wandelpaden zijn. 
Dit wil zeggen dat er een grote bereidheid is om minder de wagen te nemen en dat mensen meer en meer nadenken over alternatieven. Toch zegt 75% de wagen nog niet helemaal te kunnen missen. Sommigen hiervan zouden het wel willen proberen, maar zien vooral nog heel veel praktische problemen. Vooral mensen die op het platteland wonen, vallen vaak terug op hun wagen. 
 
De auto wordt nog voornamelijk gebruikt voor:
- Verplaatsingen naar het werk (33%)
- Familiebezoekjes (19%)
- Uitstapjes (17%)
 
Kortom, veel mensen zijn gemotiveerd om minder de wagen te nemen en denken hier bewust over na. Helaas is nog niet iedereen in de mogelijkheid om het zonder auto te stellen. Vooral praktische zaken zoals het vervoeren van kinderen, boodschappen doen, tijdsinvestering,... laat ons nog steeds de wagen gebruiken. 
 
 

Mei 2023 - De resultaten

Het vertrouwen in de politiek staat op een laag pitje. Zou jij meer vertrouwen krijgen in de politiek als je kon participeren aan een burgerloting, burgerparlement of burgerbevraging? 

VRT NWS en De Standaard peilden in mei naar wat er politiek leeft in Vlaanderen. #destemming De ontevredenheid over het beleid is groter dan ooit. Bijgevolg is de Vraag van de Beweging actueler dan ooit: Het vertrouwen in de politiek staat op een laag pitje. Zou jij meer vertrouwen krijgen in de politiek als je kon participeren aan een burgerloting, burgerparlement of burgerbevraging?

 De resultaten:

56% van alle bevraagden zou niet meer vertrouwen krijgen in de politiek als ze konden participren aan een burgerloting, -parlement of - bevraging. 

Enkele conclusies en reacties:

  • De overgrote meerderheid geeft aan dat er weinig vertrouwen is dat er effectief iets gedaan wordt met de resultaten van de burgerparticipatie.
  • Ook stellen de bevraagden in de vraag of het wantrouwen in de politiek enkel opgelost gaat worden door middel van burgerparticipatie, de media speelt ook een belangrijke rol en uiteraard de politici zelf ook.
  • Een reactie: "G1000, heeft aangetoond dat opengesprek, ook tussen mensen met (extreem) tegengestelde meningen, kan leiden tot gedragen compromissen. Nu de democratie, waarbij de wetgevende macht in het parlement ligt, verschoven is naar een particratie, waarbij de wetgevende macht bij de ministers en vooral bij de partijvoorzitters ligt, komt het partijbelang en individueel belang centraal te staan. Parlement zou wetten moeten maken, regering zou moeten uitvoeren! Landbouw en natuur (wolf, stikstof) wordt nu op de spitsgedreven door bepaalde partijen en belangengroepen. Zet 50 burgers samen en er komt wel een gedragen oplossing uit. Burgerpanel zou het midden versterken. Sociale media versterken de extreme."

April 2023 - De resultaten

Gebruik jij nog cash?

Cash … sommigen zweren erbij, voor anderen is het een noodzakelijk kwaad en voor nog anderen is het zelfs helemaal overbodig geworden. Maar hoe sta jij er tegenover? Gebruik jij nog cash? En geraak je er nog vlot aan? Zijn er nog voldoende bankautomaten in jouw buurt?

De Belgische banken bouwen het aantal geldautomaten al jaren stelselmatig af. Veel betalingen gebeuren immers elektronisch of via online overschrijving, waardoor het voor de sector niet interessant is om de dure bankautomaten open te houden.

Het gevolg is dat veel dorpen geen geldautomaat hebben en de inwoners die wel nog afhankelijk zijn van contant geld - vaak kwetsbaren of ouderen - kilometers ver moeten gaan om cash af te halen.

Akkoord bankensector
De federale regering en de financiële sector hebben een akkoord bereikt over een betere spreiding van geldautomaten. Dat meldt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). In elke gemeente zal minstens één automaat aanwezig moeten zijn. 

Bron: https://vrtnws.be/p.BlvEZ5xW9

 

Maart 2023 - De resultaten

Eet jij vaker vegetarisch?

Maart staat gelijk aan de Veggie Challenge. De uitdaging is om wat minder (of helemaal geen) vlees/vis te eten en te kiezen voor een vegetarisch alternatief.
We willen allemaal wel een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Minder vlees/vis eten staat bovenaan de lijst van dingen die je kan doen voor een duurzamer leven. Volgens de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) wordt 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door de veehouderij.
Wij vroegen dat bij jou zit. Eet jij (vaker) vegetarisch?

Van alle bevraagden is 25% vegetariër en eet dus bijgevolg dagelijks vegetariër.
18% eet nooit vegetarisch,
21% eet 1x per week en
15% van de ondervraagden eet 2x per week vegetarisch.

We geven de belangrijkste zaken even mee:

  • Denk je er over na om vaker vegetarisch te eten? 39% ja - 32% neen
  • 52% van de ondervraagden doet niet mee met de Veggie Challenge

Enkele opmerkingen van de bevraagden die wel een goede tendens meegeven:

  • minder vlees is de toekomst! voor de boeren, voor de planeet, voor de samenleving, sociaal en educatief gezien, graag ook snel fiscale maatregelen (luxebelasting!!)
  • Ik eet geen vegetarische producten van Israëlische bedrijven (zoals garden gourmet) owv het apartheidsregime tgo de Palestijnse bevolking.
  • Kinderen vragen steeds vaker om vegetarisch te eten.
  • Algemene bereidheid om vaker vegetarisch te eten
  • Voornaamste redenen: gezondheid, klimaat, dieren, maar ook de kostprijs van vlees en vis die enorm gestegen is.

 

Februari 2023 - De resultaten

Drink jij bewust minder/geen alcohol?


Februari staat gekend om zijn Tournée Minerale! Meer en meer wordt het een ingeburgerd begrip en zien we dat meer mensen zich hiervoor inzetten. Maar als we de media mogen geloven, laten meer en meer mensen alcohol links liggen. Niet alleen in februari...

Van alle bevraagden drinkt de overgrote meerderheid (70%) minder alcohol.

We geven de belangrijkste zaken even mee:

  • Ik drink bewust minder alcohol omdat ik mij bewust ben van de gevaren en nadelen ervan – 78%
  • Ik doe mee aan Tournée Minérale (of andere) omdat het mij gezond lijkt om eens een periode niet te drinken - 84%

Enkele opmerkingen van de bevraagden die wel een goede tendens meegeven:

  • Ik ben mij er van bewust dat ik geen alcohol nodig heb om plezier te maken. Ik voel duidelijk het verschil het effect op mijn lichaam zelfs al dronk ik maar een paar glazen als ik wegging.
  • Op feestjes, recepties,... wordt het als evident gezien om alcohol aan te bieden. ik stap daar bewust van af en biedt enkel alcoholvrije drankjes aan. als we dit met ons allen meer doen, dan zal dit ooit als evident worden gezien.
  • Ons leven wordt al te veel bepaald door allerlei regeltjes ons opgelegd door politici en diverse drukkingsgroepen. Genoeg is genoeg. Ik ben oud en wijs genoeg om te weten wat kan en wat niet kan.
  • Het verslavingsgevaar van alcohol wordt sterk onderbelicht; er wordt moord en brand geroepen ivm andere drugs (cocaïne etc.), maar alcohol is minstens zo schadelijk, en het aantal verslavingen (met alle gevolgen van dien) wordt zwaar onderschat

Januari 2023 - De resultaten

Is de dienstverlening in jouw stad/gemeente toegankelijk?

Meer en meer gemeenten en steden werken op afspraak voor alles. Dit wil zeggen dat je niet meer zomaar binnen en buiten kan wandelen voor eender welke vraag of formulier. Meer en meer wordt er ook ingezet op digitale dienstverlening. Veel attesten kan je dus digitaal aanvragen.

Maar is dit wel voor iedereen even toegankelijk? Wat met mensen zonder een computer? Of mensen die de taal niet machtig zijn? Wat vind jij? Kan jij nog makkelijk terecht bij jouw gemeente met vragen?

Van alle bevraagden vindt de meerderheid (65,9%) de dienstverlening van hun stad/ gemeente toegankelijk. Dat wil zeggen 34, 09% niet.

We geven de belangrijkste zaken even mee:

  • Velen vinden het digitale luik handig en efficiënt, in de meeste gevallen vind je veel informatie terug op de website van de stad/gemeente. Waardoor je je niet meer moet verplaatsen.
  • Persoonlijk contact blijft belangrijk en dat verdwijnt door de digitalisering. In een persoonlijk gesprek krijg je vaak direct een antwoord en kan je, indien nodig, een bijkomende vraag stellen die meer duidelijkheid geeft.
  • Een combinatie wordt op prijs gesteld: “Het gemeentehuis is elke voormiddag geopend waarbij inwoners gewoon kunnen binnenlopen voor vragen. Tijdens de namiddag werkt de gemeente op afspraak en op twee dagen tijdens de werkweek is het gemeentehuis langer open zodat mensen die werken ook nog kunnen langskomen.”
  • Alles is op afspraak dus er zijn minder wachttijden.
  • Veel respondenten geven aan dat het niet enkel over de dienstverlening van gemeentelijke diensten gaat, maar ook over andere lokale dienstverlening zoals banken, huisartsen, ziekenfonds ...
  • Je weg vinden in de digitale wereld is moeilijk - vooral voor ouderen vaak een probleem.

Met de campagne Allemaal Digitaal brengt Welzijnszorg de impact van digitalisering op het leven van mensen in een armoedesituatie onder de aandacht. Ze willen een samenleving die iedereen betrekt: digitaal actief of niet, we laten niemand achter. Dat vraagt een inspanning van iedereen: van de overheid, van dienst- en hulpverleningsorganisaties, van het jeugdwerk, het onderwijs … En van ons als individu. Kijk zeker eens op de website.

 

 

December 2022 - De resultaten

Hebben de stijgende prijzen invloed op jouw cadeautjesbudget deze eindejaarsperiode?

Een nieuwe maand en dus een nieuwe vraag van de beweging!
Gezien de stijgende prijzen en de nakende feestdagen, zijn wij benieuwd of mensen zich aanpassen bij het kopen van cadeautjes. Wordt er minder geld uitgegeven? Worden er minder cadeautjes gekocht? Of zijn er andere creatieve oplossingen?

145 mensen vulden onze enquête online in en nog eens ongeveer 150 mensen reageerden op onze facebookpost. Laat het duidelijk zijn dat dit een topic is dat echt leeft bij de mensen.

Opvallend is dat de antwoorden ongeveer 50/50 zijn. Afgaande op het percentage van de surveymonkey past 58% zijn gedrag aan. 42% doet dus gewoon zoals ze steeds doen en trekken zich niets aan van de stijgende prijzen. Het is wel aanwezig en mensen zijn zich bewust van de veranderende tijden. Maar daarom past niet iedereen zijn gedrag aan en hiervoor worden vooral volgende redenen gegeven:

  • De budgetten per cadeau liggen sowieso nooit hoog. Zijn eerder kleine cadeautjes die gegeven worden.
  • Het is maar 1 keer kerst/nieuwjaar per jaar dus hierop wordt niet bespaard.

De mensen die hun gedrag wél aanpasten gaven vooral aan dat ze:

  • Letten op promoties en kortingen en dus meer bewust cadeautjes kopen. Soms ook al door het jaar heen letten op koopjes en dit dan opsparen tot de feestdagen.
  • Hun budget aanpasten tegenover vorig jaar. Ze kopen nog steeds cadeautjes, maar voor een lager budget.

Algemeen genomen kan je zien dat mensen veel bewuster bezig zijn met het kopen van cadeaus. Prullen worden zoveel als mogelijk vermeden en er wordt vaker gekeken naar praktische cadeautjes. Wat heeft iemand écht nodig? Hier wordt dan liever iets meer aan gespendeerd, maar het komt dan tenminste van pas. Ook het duurzame karakter van cadeaus wordt belangrijker. Liever investeren in iets duurzaam en lokaal dan de zoveelste prul om weg te gooien.

 

November 2022 - De resultaten

Staat jouw verwarming al aan?

In totaal werd de bevraging door 210 mensen ingevuld. Ook op onze post op sociale media kregen we heel wat reacties waaruit we kunnen afleiden dat dit een hot item is en mensen er toch dagelijks mee bezig zijn.

Van alle bevraagden zette de meerderheid (68%) intussen zijn verwarming aan. Hiervan zette 73% zijn thermostaat een beetje lager. Dit gaat gemiddeld over 1 à 2 graden.

Gemiddeld staat de verwarming bij de meeste mensen nu op 19 graden en kiezen zij er voor om zich op andere manieren warm te houden.

We zien ook dat heel wat mensen effectief hun gewoontes en gedragingen veranderen. Er wordt veel strikter omgesprongen met het op- en afzetten van de verwarming:

  • Goed ingestelde thermostaat met tijdschema en temperaturen
  • ’s nachts geen verwarming, geen verwarming als je lang van huis bent,…
  • Enkele graden minder in huis, maar extra pull of deken voorzien
  • Verwarmen met alternatieven: palletkachel, elektrisch vuurtje (mensen met zonnepanelen), haardvuur,…

 

Oktober 2022 - De resultaten

Hoeveel procent van de huishoudelijke taken neem jij op jou? 

De bevraging werd door 87 mannen en door 93 vrouwen ingevuld. De meeste waren tussen de 41 en 55 jaar en zijn samenwonend met kinderen.

Als gemiddelde antwoord wordt gegeven dat men ongeveer 61% van de huishoudelijke taken op zich neemt. Dit is dus verdeeld over mannen en vrouwen die dit invulden.

Zo een percentage zegt natuurlijk niet alles. Het gaat voornamelijk over het gevoel van evenwicht in huis. Mannen ervaren een veel groter evenwicht dan vrouwen.

Volgens 72% van de mannen zijn de taken eerlijk verdeeld. Terwijl maar 51% van de vrouwen vindt dat er een evenwicht is. Omgekeerd zien we dan ook dat 49% vrouwen de taken niet eerlijk verdeeld zien, terwijl bij de mannen maar 28% een onevenwicht ervaart.

Een belangrijke nuance hierbij is dat alleenstaanden uiteraard de taken niet kunnen verdelen en moeten opdraaien voor alles.

Een andere opmerking die veel terugkomt is dat men aangeeft niet altijd de kans te krijgen om taken op te nemen. Dit omdat de partner vindt dat hij/zij het beter doet of moeilijk vindt om zaken uit handen te geven.

Een laatste opmerking die vaak terugkwam is dat mannen vaak heel veel praktische zaken op zich nemen, maar dat de vrouw meestal belast is met het ‘managen’ en organiseren van het huishouden. Nadenken over zaken die nog moeten gebeuren, regelen van afspraken, nieuwe kleren kopen voor de kinderen, … dit zijn vaak nog de taken van de vrouw. Dit zijn vaak ook ‘onzichtbare’ taken waar je niet altijd meteen het resultaat van ziet. Dit zorgt dan soms voor wrevel omdat de taken ongelijk verdeeld lijken, maar het helemaal niet zijn.

We kunnen hieruit opmaken dat we zeker op de goede weg zijn en we niet meer kunnen spreken over ‘vrouw aan de haard’. Maar er is op sommige vlakken zeker nog verbetering mogelijk. Vooral het gevoel van evenwicht moet nog beter en dus moeten sommige taakverdelingen misschien toch maar eens herbekeken worden.

Het boek van Riet Ory en Eva Brumagne ‘het is hier geen hotel’ kan hierbij een goede leidraad zijn!

--> https://www.eigenmix.be/boek-hetishiergeenhotel

 

September 2022 - De resultaten

Mag jouw kind alleen naar school fietsen? 

Voor 63% van de bevraagden is het geen probleem dat hun kind alleen met de fiets naar school gaat. De voornaamste redenen hiervoor zijn:

  • Kinderen moeten kunnen onafhankelijk zijn en zelfstandigheid opbouwen.
  • Het is beter voor de gezondheid en het milieu.
  • Hoe ouder het kind is, hoe minder groot het bezwaar meestal.

Maar, hieraan hangen ook enkele voorwaarden. Niet ieder kind mag zomaar de weg op en meestal gaan hier goede afspraken aan vooraf.Zo vinden veel ouders het belangrijk om samen met hun kind de route naar school een paar keer te oefenen. Deze route is meestal niet de kortste, maar wel de veiligste route. En het dragen van een fluohesje en fietshelm zijn in de meeste gevallen een must.

Voor 35% van de bevraagden is het echter een ‘no go’ om hun kind alleen naar school te laten fietsen. De voornaamste redenen hiervoor zijn:

  • Het is een te gevaarlijke route met onaangepaste fietsinfrastructuur.
  • Er zijn teveel auto’s en vrachtwagens in het verkeer waardoor de fietser nog te zwak in het verkeer staat.

Bij deze resultaten is wel op te merken dat keuzes van ouders beïnvloed worden door de situatie, de leeftijd, de zelfstandigheid van hun kind, de nabijheid van de school, eventuele vrienden die meerijden,… Kortom, het hangt veelal af van situatie tot situatie en van kind tot kind.

Er zijn kinderen van 7 jaar die perfect alleen naar school mogen fietsen, maar er zijn evengoed kinderen van 15 jaar die dit niet mogen.

 

Juni 2022 - De resultaten

Moet kinderbijslag inkomensgerelateerd zijn? 

De meningen zijn duidelijk verdeeld. Ongeveer de helft is voorstander van een inkomensgerelateerde kinderbijslag, de andere helft ziet dit absoluut niet zitten. 

47,1% van de personen die de bevraging invulden is voorstander om de kinderbijslag inkomensgerelateerd te berekenen. 

De belangrijkste argumenten zijn de volgende:

  • Goed herverdelingsmechanisme – Middelen moeten besteed worden aan wie er nood aan heeft en de kloof tussen rijk en arm is te groot.
  • Deze maatregel is nodig in de strijd tegen kinderarmoede
  • Veel mensen hebben de kinderbijslag eigenlijk niet nodig
  • Basisbedrag voor iedereen, maar voor kwetsbare gezinnen moet de kinderbijslag hoger.

50% is geen voorstander en daarvoor gelden voornamelijk volgende redenen:

  • Als iedereen bijdraagt aan de sociale zekerheid heeft iedereen er dan ook recht op (= solidariteitsprincipe). Enkel zo creëert men voldoende draagvlak.
  • Principe: elk kind is gelijk.
  • Er is al een sociale toeslag die zorgt voor een correctie, maar deze moet wel grondig herbekeken worden.
  • Via de belastingen zouden hogere inkomens meer moeten bijdragen. Dit is al een herverdelingsmechanisme op zich. Inkomensherverdeling en bestrijding van armoede moet gebeuren via fiscaliteit. 

Mei 2022 - De resultaten

Met welke gemeente/stad zou je willen fuseren?

55% van de personen die de bevraging invulden is eerder akkoord met een fusie. De meningen zijn duidelijk verdeeld. 

De redenen waarom mensen hun gemeente liever niet zien fuseren zijn verschillend. Maar er is voornamelijk de bezorgdheid om de eigenheid van de stad of gemeente te verliezen. Zeker als het gaat om kleinere gemeenten. Deze worden dan ‘opgeslokt’ door een grotere gemeente of stad en dit gaat dan ten koste van de inwoners daar. Vaak komt hierbij dat mensen zich dan verder moeten verplaatsen en dit is niet evident voor minder mobiele mensen.
Daarnaast zijn ook veel mensen overtuigd van de positieve gevolgen van een fusie. Zo zouden er meer mogelijkheden zijn, meer inkomsten en dus meer slagkracht om nieuwe projecten te realiseren.

 

April 2022 - de resultaten

Kwam jij al eens in aanraking met phishing? 

Tijdens de maand april bevragen we je graag naar jouw ervaring met Phishing. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen.

Uit de bevraging op sociale media en de vergaderingen kwamen volgende resultaten:

95% van alle bevraagden kwamen al in aanraking met phishing. Zo goed als iedereen kwam het dus ooit wel eens tegen. De meest voorkomende soorten zijn die via mail en SMS. Opvallend is ook dat er nog steeds frauduleuze telefoontjes gebeuren. Gevolgd door nieuwere soorten zoals via berichtenapps (whatsApp,...)

19% van de bevraagden werden ook effectief slachtoffer van phishing en werden bestolen.

16% van de bevraagden deden aangifte van phishing. Hierbij is op te merken dat niet enkel slachtoffers aangifte deden. Ook mensen die twijfelden of doorhadden dat het niet klopte, deden aangifte. Vaak is dit dan het contacteren van de organisatie in kwestie zodat zij gepast kunnen reageren.

Het overheersende gevoel bij slachtoffers van phishing is vooral het idee hebben van dom te zijn en vooral heel teleurgesteld zijn.

Deze cijfers tonen aan dat heel veel mensen ermee te maken krijgen en dat het soms heel moeilijk te zien is wat nu phishing is en wat niet. De dieven zijn geniaal en weten hoe ze te werk moeten gaan. Hierdoor lopen mensen vaak in de val.

Wil je toch nog eens horen van een expert hoe je phishing kan herkennen en wat je er kan aan doen? Vraag dan de vorming ‘laat je niet vangen’ aan. Ideaal voor een vormingsavond in je vereniging. Extra info kan je verkrijgen bij

 

Maart 2022 - de resultaten 

Wat vindt u van het idee dat de kerncentrales langer zouden openblijven? 

Deze allereerste 'Vraag van de beweging' werd door 124 personen beantwoord op vergaderingen en 404 personen vulden de bevraging in via sociale media en nieuwsbrieven.  Algemeen kan er gesteld worden dat mensen momenteel verkiezen voor het langer openblijven van de kerncentrales (79%). De tijden zijn té onzeker en té duur om nu een sprong in het 'onbekende' te wagen.

Hun voornaamste motivatie:

  • Er is niet echt een alternatief voorhanden.
  • De energiezekerheid die we nu hebben (zeker gezien de energieprijzen momenteel en de onzekere toestand door de oorlog in Oekraïne). 

21% van de respondenten vonden het geen goed idee dat de kerncentrales langer zouden openblijven. 

Hun voornaamste motivatie:

  • Het is nu of nooit. Wat druk kan ervoor zorgen dat we sneller de sprong wagen naar een meer duurzame energie.

Reactie vanuit beweging.net

“Er is nu een politieke beslissing over de twee jongste centrales. Dat was nodig na een periode waarin onduidelijkheid heerste. Maar hiermee is de kous natuurlijk niet af. De verlenging moet op een veilige manier kunnen gebeuren. En vooral, er moet nu werk gemaakt worden van een energietransitie richting meer hernieuwbare energie. Daarvoor zullen substantiële overheidsinvesteringen nodig zijn en een gezamenlijke aanpak van de verschillende overheden in dit land. Dat laatste bleek de voorbije maanden niet evident.” Sam Apers, expert klimaat beweging.net

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl andere ons helpen om de site en de gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.